Kakaós csiga házi leveles tésztából

Ezen receptem története akkor vette kezdezét, amikor egy követőm kíváncsian érdeklődött, van-e a tarsolyomban olyan recept, ami ideális a leveles tésztás kakaóscsiga elkészítéséhez. A válaszom az volt, hogy persze hogy van, méghozzá az egyszerű croissant. Az események váratlan fordulatot vettek, és ebből az ötletből született meg az első olyan receptem, amit a követőim próbáltak ki előbb, mint én magam. Hiszen az ajánlásomra többen is nekifogtak a Kakaós csiga elkészítésének házi leveles tésztából, és a visszajelzéseik alapján úgy éreztem, hogy eljött az ideje, hogy megosszam a recept pontos lépéseit. Ez a különleges konyhai kaland tehát egyfajta együttműködés és inspiráció eredménye lett, ami ötvözi az egyszerű croissant és a kelt kakaós csiga legfinomabb jellemzőit.

Hozzávalók:

Tésztához:

 • 40 dkg (400 g) búzafinomliszt
 • 1 tk. (5 g) só
 • 15 g friss élesztő
 • 2,5 ek. (25 g) cukor
 • 1 db M-es tojás
 • 175 ml (175 g) tej
 • 20 g hideg vaj

Töltelékhez:

 • 100 g puha vaj
 • 100 g porcukor (ha édesen szeretitek, akkor tegyél többet)
 • 50 g holland kakaópor

Egyéb hozzávalók:

 • 80 g puha vaj a rétegek közé

Recept:

A lisztbe belekeverjük a sót, a közepébe mélyedést készítünk, ahova belemorzsoljuk az élesztőt. Rászórjuk a cukrot és beleöntjük a langyos tejet. Kicsit megkeverjük és megvárjuk, amíg az élesztő felfut. Belerakjuk a tejbe a 20 g hideg vajat és az egy egész tojást. Az egészet összegyúrjuk és kidagasztjuk, hogy ne ragadjon az edény falához vagy a kezünkhöz. Dagasztás után nem kelesztjük, hanem azonnal 9 darabra vágjuk (kb. 76 g/db).

Gombócokká formázzuk őket, majd egyesével kb. 20 cm x 11 cm méretű téglalapokat nyújtunk belőlük. Amíg a nyújtásokat végezzük, addig a gombócokat takarjuk le, hogy ne száradjanak ki. Ha kinyújtottuk őket egyformára, akkor egy lisztezett tányérra lerakunk egy tésztát, majd bekenjük 10 g puha vajjal, erre újra tésztát rakunk és vajat kenünk. Így sorban, amíg el nem fogynak. A tetejére már nem kell vaj.

Ezt a halmot tányérral együtt berakjuk kb. 30 percre a mélyhűtőbe, hogy a vaj újra megkeményedjen. Ha letelt az idő, akkor lisztezett felületre borítjuk és olyan nagyra nyújtjuk, amilyenre csak tudjuk. Kb. 42 cm x 55 cm már megfelelő. Bekenjük a lapot a kikevert kakaós krémmel és a rövidebb oldalánál fogva feltekerjük. A kapott 42 cm-es rudat 12 db 3,5 cm-es korongra vágjuk, majd szilikonos sütőpapíros tepsire rakjuk. Folpackkal vagy zacskóval lefedjük őket.

SZOBAHŐMÉRSÉKLETEN: Ha hamar szeretnénk fogyasztani, akkor 24–25 fokon kb. 1,5 óra alatt megkelesztjük őket, majd előmelegítjük a sütőt 200 fokra alsó-felső sütésen.

HŰTŐBEN: Ha reggelire szeretnénk elkészíteni, akkor éjszakára az egész tepsit hűtőszekrénybe rakjuk, majd reggel ébredéskor kitesszük a pultra 30 percre melegedni. Ha letelt a fél óra, bemelegítjük a sütőt 200 fokra alsó-felső sütésen.

MINDKÉT ESETBEN: 200 °C-on 15-20 perc alatt szép pirosra sütjük a kakaós csigákat

TIPP: A tészta fehasználható bármihez, amit bolti leveles tésztából készítenél el.