Édesapám sokszor mondogatja, hogy enne olyan igazi piaci lángos-t. Amit anyukámtól tanultam az kefires, de az neki nem ízlik. Na ki tudna neki sütni, ha nem én :) Meg volt vele elégedve.
Meg is töltheted és megsütheted serpenyőben. Kattints SERPENYŐS LÁNGOS névre és próbáld ki.
Azóta kidolgoztam a 100% teljes kiőrlésű változatot is KATT IDE a receptért
Egy tálba szitáljuk a lisztet és belekeverjük a sót.
A közepébe mélyedést csinálunk, ahova beleszórjuk a cukrot, majd az élesztőt is belemorzsoljuk.
Erre öntjük a langyos vizet (kellemes kézmeleg)
Egy fakanállal vagy robotgéppel alaposan összedolgozzuk.
Ragadós marad!!!!! Úgy a jó, majd amíg kel, addig magába szívja a folyadékot.
Olajos kézzel összeszedjük és bőven körbelocsoljuk olajjal.
Elvileg 10 perc kelesztés után már süthetünk is belőle ha nagyon sietünk, de ha van időnk akkor jót tesz neki ha kel a tészta akár egy órát is. Minél többet áll a sikérszálak annál jobban megszívják magukat és nem fog ragadni a tésztánk.
Olajos pultra borítva nyolc darabra vágjuk és gombócokat formázunk belőle olajos kézzel, mert még mindig ragadhat a tészta!!
Az olaj alatt ekkor kapcsoljuk be a tűzhelyet, mert amíg melegszik addig még kel a tésztánk. Ez a kis idő kell a gombócoknak, hogy újra keljenek és jól nyújthatóvá váljanak ragadás nélkül.
Nagyon fontos a sütésnél, hogy tényleg TŰZ forró és bő olajban süssük. kb 190-200 oC
Ha forró az olajunk, akkor HIDEG VIZES KÉZZEL finoman széthúzkodjuk a tésztát kör alakúra és "beledobjuk" az olajba. Óvatosak legyünk, hogy nehogy a víz belecseppenjen az olajba!!! Ezzel a módszerrel sokkal ropogósabb végeredményt kapunk
Amint beleraktuk a tésztát az olajba lenyomjuk a közepét egy fakanállal, mert felpúposodik
kb 1-1,5 percig sütjük, míg szépen megpirul, majd megfordítjuk és a másik oldalát is megpirítjuk.
https://www.tiktok.com/@kalcirecept/video/7124012733581905158?is_from_webapp=1\u0026sender_device=pc\u0026web_id=7121704266653517318","type":"video","providerNameSlug":"tiktok","responsive":true} -->TIPP 1: Én egy ideje az olajsütőmet használom lángos sütésre 190 fokra állítva. (kosarat kiveszem)
2. TIPP: Akkor jó a hőmérséklet, ha a beledobott tészta egyből felpuffad, ahogy belerakjuk és gyorsan pirul, ha nem elég meleg akkor lapos marad és nem lesz ropogós
3. TIPP: Két lángos között várjunk legalább egy percet mielőtt újabbat sütünk, mert az olajnak vissza kell melegedni.
4. TIPP: Ha nem kell mind, akkor rakjuk hűtőbe a nyers tésztát egy folpackkal lefedve. Akár 24 órát is hűtőzhet. A kisült lángos idővel megpuhul és rágós lesz a tészta. Jobb ha mindig frissen sütjük.
FOKHAGYMÁS KENŐ: Mikróba tegyük be fél percre a pici olajjal leöntött zúzott fokhagymát és ezt öntsük fel vízzel ezzel kenjük a kisült lángost
Ha tetszett a recept és szeretnél értesülni az újdonságokról vagy csak kell néha egy jó ötlet, hogy mit süss, főzz, akkor kövess FB-on. Kattints a következő linkre: https://www.facebook.com/kalcirecept
Ha tetszett a videó, akkor iratkozz fel a youtube csatornámra is az alábbi linkre kattintva.