Zsúrkenyér
Hagyományos

Zsúrkenyér

Kelt tészta Kenyér
Belépés

Lépj be, vagy regisztrálj és mentsd el kedvenc receptjeidet gyűjteményeid közé.


Regisztráció

Nézd meg a regisztrációval járó előnyöket!

Regisztráció
Rengetegen érdeklődtetek mostanában, hogy retro zsúrkenyér receptem van-e? Próbáltam utána olvasni és arra jutottam, hogy egy enyhén édeskés, hosszabbra formázott kenyérről beszélünk, aminek a tésztájában van tej és vaj. Egyértelmű volt, hogy a császárzsemle receptem lesz a befutó csak a mennyiségeket kellett leosztanom és kicsit módosítanom, hogy egy 850 g körüli zsúrkenyér legyen a végeredmény. Egyéb fehérlisztes kenyér receptjeim ide kattintva érhetők el

Hozzávalók

  • 50 dkg (500 g) búzafinomliszt (BL 55)
  • 2 tk (10 g)
  • 2 tk (10 g) kristálycukor
  • 2 dkg (20 g) friss élesztő
    VAGY
    6 g szárított élesztő
  • 1,5 dl (150 g) tehéntej (2,8%)
  • 1,5 dl (150 g) víz
  • 2 dkg (20 g) hideg vaj

A recept

A lisztbe belekeverjük a sót, a közepébe mélyedést készítünk, ahova belemorzsoljuk az élesztőt, rászórjuk a cukrot, és beleöntjük a langyos vizes tejet. Megvárjuk, hogy felfusson az élesztő, majd belerakjuk a hideg vajat. Az egészet összegyúrjuk és kidagasztjuk, hogy ne ragadjon az edény falához vagy a kezünkhöz. Dagasztás után 45 percet kelesztjük. Ha lejárt az idő, akkor megformázzuk vekninek, de most próbáljuk meg hosszúkásra formázni, hogy zsúrkenyér formája legyen. Szilikonos sütőpapíros tepsire rakjuk a veknit és letakarva kb. 40 percet kelesztjük. Közben 210 °C-ra előmelegítjük a sütőt alsó-felső sütésen, gőztér alkalmazásával. 

Mielőtt a sütőbe tolnánk, lespricceljük vízzel a zsúrkenyér felületét. Kb. 30 perc alatt szép pirosra sütjük. Amikor kivesszük, adunk neki megint egy kis vizes spriccelést. Hideg helyen hagyjuk kihűlni.

Vélemények

  • Köszönetet kell írjak Önnek a receptért..Az oldaláért,ahol minden bizonnyal egyre több időt fogok válogatással eltölteni..Ez a zsúrkenyér volt a hatodik kísérletem kenyérsütésre..Bár csak egy egyszerű gáztűzhelyem van,isteni lett,a legfinomabb,amit eddig elkövettem.Ezer köszönet a receptjeiért és az idejéért,hogy megosztja velünk!!

    György

hírlevél Kálci receptjei a postafiókodban

Iratkozz fel hírlevelünkre, és első kézből értesülhetsz a legújabb receptjeimről, sütési tippekről és a megjelenő könyvekről! Ne hagyd ki az exkluzív ajánlatokat és különleges inspirációkat, amelyek segítenek még több finomságot varázsolni a konyhádba.