Zabpelyhes kifli
Egészségtudatos Cukor- és finomlisztmentes

Zabpelyhes kifli

Kelt tészta Kifli
Belépés

Lépj be, vagy regisztrálj és mentsd el kedvenc receptjeidet gyűjteményeid közé.


Regisztráció

Nézd meg a regisztrációval járó előnyöket!

Regisztráció
Van egy zabpelyhes kenyér receptem. Többen kérdezték már, hogy kiflinek lehet-e formázni. Hát jelentem LEHET! És brutálisan finom a zabpelyhes kifli. Így simán ki lehet bírni a diétát bárkinek. Kevesebb mint 30% a finomliszt tartalma szóval IR-esek és GDM-esek valamint cukorbetegek is fogyaszthatják (mézet elhagyva). Az én általam használt összetevőkkel 147 g CH a teljes mennyiség így 29,4 g CH lett egy kifli az 5 felé osztott tésztával. 6 felé osztva 24,5 g CH/db.

Hozzávalók

  • 125 g zabpehelyliszt
  • 50 g búzasikér
  • 50 g durumliszt
    VAGY
    50 g kamutliszt
  • 25 g zabpehely
  • 1 tk (5 g)
  • 12 g friss élesztő
    VAGY
    fél csomag szárított élesztő
  • 50 g kefir
    VAGY
    50 g natúr joghurt
    VAGY
    50 g tejföl (20%)
  • 170 g langyos víz
  • 1 icipici méz

A recept

25 g zabpehelyliszt helyettesíthető zabpehely korpával. Még lágyabbá teszi a tésztánkat.

Recept:

A gabonaféléket a sóval összekeverjük a közepébe mélyedést készítünk, ide morzsoljuk az élesztőt.

A vízbe belekeverjük a kefirt és a mézet, majd meglangyosítjuk.

Ezt ráöntjük az élesztőre és hagyjuk felfutni.

Kidagasztjuk a tésztát, és 30 percig kelni hagyjuk. 30 perc után újra összegyúrjuk és megint 30 percig kelesztjük.

Ha ez az idő letelt, akkor 5 darabba vágjuk és gömbbé formázzuk, majd 10 percet kelni hagyjuk, hogy jobban formázható legyen.

Ha letelt a 10 perc, megformázzuk enyhén olajozott pulton kiflinek és szilikonos sütőpapíros tepsire rakjuk.

 

Újabb 30 percig kelesztjük, ami idő alatt előmelegítjük a sütőt 200 fokra alul felül sütésen, úgy, hogy egy edényben vizet rakunk a sütő aljába.

Vízzel spricceljük és előmelegített sütőben kb 15-20 perc alatt készre sütjük.

Zabpelyhes kifli

Isteni! Próbáljátok ki

hírlevél Kálci receptjei a postafiókodban

Iratkozz fel hírlevelünkre, és első kézből értesülhetsz a legújabb receptjeimről, sütési tippekről és a megjelenő könyvekről! Ne hagyd ki az exkluzív ajánlatokat és különleges inspirációkat, amelyek segítenek még több finomságot varázsolni a konyhádba.