Zabpalacsinta
Cukor- és finomlisztmentes

Zabpalacsinta

Desszert
Belépés

Lépj be, vagy regisztrálj és mentsd el kedvenc receptjeidet gyűjteményeid közé.


Regisztráció

Nézd meg a regisztrációval járó előnyöket!

Regisztráció
Egyik nap egy diétás ételeket árusító étteremből rendeltünk menüt. Egyik kolléganő zabpalacsintát kért. bevallom sose ettem előtte így megálapítottam, hogy ezt ki kell próbálnom. Egyből fogtam a fehérlisztes PALACSINTA receptemet, majd átgondoltam, hogy a zabpehelyliszt milyen módon viselkedik és hogy lesz belőle zabpalacsinta. Az egyik fontos tudnivaló róla, hogy rengeteg folyadékot vesz fel, de azt nagyon lassan teszi meg. Így nem sokat változtattam a receptemen, csak több folyadék került bele és tovább hagytam állni a hűtőben.

Hozzávalók

  • 2 db tojás (M-es)
  • 4 g édesítőszer (negyedannyi típusú)
  • csipet
  • 150 g zabpehelyliszt
  • 350 ml tehéntej (2,8%)

A recept

Tökéletes palacsintát sütöttem. Szinte meg se lehet mondani, hogy nem fehér lisztből készült.

Tejjel gyors felszívódású, de gondosan kiszámolva egy nagyon finom uzsonna lehet belőle tejfölös (édesítős) túróval vagy egy kevés cukormentes lekvárral esetleg cukormentes mogyorókrémmel.

Nálam kb. 8-10 g szénhidrátra jött ki darabja töltetlenül. Mindenképpen számoljuk ki, mert a liszt CH tartalma is változhat és a kisütött palacsinták darabszáma is változó lehet.

A tojást a kb fele mennyiségű (1,5 dl) tejjel elkavarjuk, majd hozzáadjuk a sót és az édesítőt.

Hozzákeverjük a zabpehelylisztet úgy, hogy csomómentes legyen.

Pár percig állni hagyjuk, majd hozzáadjuk a maradék tejet (2 dl) is.

MINIMUM egy órát állni hagyjuk így is hűtőben, hogy a liszt megszívja magát a folyadékkal, de még többet is maradhat. Akkor jó ha olyan az állaga, mint a hagyományos palacsintatésztának.

Az én indukciós lapomon (10 fokozatú) hagyományos vas palacsintasütővel 6,5-es fokozaton sütöm.

Minden palacsinta előtt kikenjük olajjal a palacsintasütőt és hagyjuk átforrósodni.

Kb. fél merőkanálnyi (inkább kevesebb) kb 40-45 g tésztát öntünk a serpenyőbe. Én mérlegen mértem, hogy mennyit veszek ki a bekevert tésztából, hogy ne legyen több, mert akkor már nagyon vastag volt.

Megfordításkor arra figyeljünk, hogy a zabpalacsinta könnyebben szakad, mint a hagyományos társa, de ez egy gyakorlott palacsintasütőnek nem okozhat problémát.

TIPP: Tortilla helyett is el tudom képzelni hússal, zöldségekkel, sajttal és öntettel.

hírlevél Kálci receptjei a postafiókodban

Iratkozz fel hírlevelünkre, és első kézből értesülhetsz a legújabb receptjeimről, sütési tippekről és a megjelenő könyvekről! Ne hagyd ki az exkluzív ajánlatokat és különleges inspirációkat, amelyek segítenek még több finomságot varázsolni a konyhádba.