Zabkása
Hagyományos

Zabkása

Reggeli, vacsora
Belépés

Lépj be, vagy regisztrálj és mentsd el kedvenc receptjeidet gyűjteményeid közé.


Regisztráció

Nézd meg a regisztrációval járó előnyöket!

Regisztráció
Legutóbbi vásárlásnál feltűnt, hogy nagyon sokan vásárolnak készen csomagolt zabkását. Őszinte leszek meglepett, hogy mennyi ember ad viszonylag sok pénzt ezekért, ezért fejembe vettem, hogy megcsinálom nektek házi verzióban. Néhány nap kísérletezéssel megszületett a recept hozzá. Az elkészített zabkása ugyanolyan állagú, mint a bolti zacsis verziókból kevert, de sokkal finomabb és tudjuk biztosan, hogy mi kerül bele. Pár perc alatt készen van az egészséges és finom reggelink.

Hozzávalók

  • 20 dkg (200 g) zabpehely (apró szemű)
  • 40 g zabpehelyliszt
  • 10 dkg (100 g) kristálycukor
    VAGY
    25 g édesítőszer (negyedannyi típusú)
  • 10 g holland kakaópor

A recept

A fenti hozzávalókból egy keveréket készítünk, amit egy jól záródó üvegbe rakunk. 

Amikor zabkását ennénk, akkor nincs más dolgunk, mint a fenti keverékből kivenni 50 g-ot (ez kb. 4 púpos evőkanálnyi) és leönteni 1 dl meleg tejjel, majd állni hagyni néhány percig. 

Édesítős verzió esetén csak 40 g-ot mérjünk ki, majd öntsük le 1 dl meleg tejjel és hagyjuk állni pár percig. 

TIPP: Ha gyorsítani szeretnénk a folyamatot, akkor rakjuk be mikrohullámú sütőbe 30 mp-re

A cukorral és 2,8%-os tejjel elkészített kakaós zabkása egy adagja 40 g szénhidrátot és 6 g zsírt tartalmaz.

Az édesítős keverék 40 g-ja 2,8%-os tejjel elkészítve 21 g lassú szénhidrát plusz 5 g gyors szénhidrátot tartalmaz a tej miatt, ami összesen 26 g szénhidrát. Jó lehet uzsonnára cukorbetegeknek, IR-eseknek és GDM-eseknek .

Ugyanezt az édesítős verziót 10 g cukormentes habtejszínnel és 90 g vízzel elkészítve alkalmas cukorbetegeknek, IR-eseknek és GDM-eseknek is akár reggelire, hiszen lassú felszívódásúnak számít és marad a 21 g szénhidrát mennyiség.

Egyéb ízesítő ötletek a kakaó helyett:

  • vaniliás cukor (ez esetben a cukor mennyiségén csökkentsünk)
  • Liofilizált gyümölcsök
  • Chia mag (ez esetben egy kicsivel több tejet fog igényelni a keverék, mert a chia mag is magába szív a folyadékból)
  • Csokoládé reszelék vagy csokicsepp

hírlevél Kálci receptjei a postafiókodban

Iratkozz fel hírlevelünkre, és első kézből értesülhetsz a legújabb receptjeimről, sütési tippekről és a megjelenő könyvekről! Ne hagyd ki az exkluzív ajánlatokat és különleges inspirációkat, amelyek segítenek még több finomságot varázsolni a konyhádba.