Vödrös savanyúság
Lépj be, vagy regisztrálj és mentsd el kedvenc receptjeidet gyűjteményeid közé.
Nézd meg a regisztrációval járó előnyöket!
RegisztrációHozzávalók
- friss zöldségek
- 5 l víz
- 35 dkg (350 g) só
- 70 dkg (700 g) kristálycukor
- 3,5 dl (350 g) ecet (20%)
- 1 csomag (4-5 g) babérlevél
- 1 csomag (20 g) feketebors (egész)
- 1 csomag (20 g) mustármag
- egy tk borkén
- 2,5 dl vízben felfőzve kb 7,5 g nátrium-benzoát
A recept
Szükség lesz még egy nagyméretű műanyag vagy üveg edényre/vödörre (fertőtlenítve).
Friss zöldségek lehetnek pl. uborka, zöldparadicsom, paprika, gyalult káposztával töltött paprika, karfiol, gyöngyhagyma, pici zöld dinnye, cseresznyepaprika.
Moss meg alaposan minden zöldséget, hagyhatod őket egészben is, de a pl. karfiolt érdemes rózsáira szedni, a paprikát félbe vágni és kicsumázni, az uborkába hosszában egy kést szúrni, hogy át tudja járni a lé.
Rakd a zöldségeket a vödörbe, majd készítsd el az alaplevet, amit ráöntesz a zöldségekre.
Öntsd a lét a vödörbe úgy, hogy az ellepje a zöldségeket. Ha felúsznak a tetejére, akkor egy tányért tegyél rá, hogy lesúlyozd.
Ha biztosra akarsz menni, hogy nehogy tönkremenjen, akkor forralt és visszahűtött vizet használj.
Zárd le a vödröt alaposan a fedelével, hogy elkerüld a baktériumok bejutását.
Helyezd a vödröt egy hűvös, sötét helyre, például a kamrába vagy a pincébe.
Ahogy teremnek a zöldségek úgy folyamatosan pakolhatod bele őket a vödörbe. Ha esetleg már kilógnak a zöldségek a léből, akkor pótold egy újabb adag folyadékkal.
Hagyd állni a savanyúságot legalább három-négy hétig. Ekkor már fogyasztható, de alapvetően ez a módszer hosszú távra alkalmas savanyítási mód.
Ha gyorsan szeretnél nagyon finom savanyúságot készíteni, akkor a csalamádé receptemet ajánlom.