Vödrös savanyúság
Hagyományos

Vödrös savanyúság

Köret Savanyúság
Belépés

Lépj be, vagy regisztrálj és mentsd el kedvenc receptjeidet gyűjteményeid közé.


Regisztráció

Nézd meg a regisztrációval járó előnyöket!

Regisztráció
A "vödrös savanyúság" azért jó dolog, mert nagyobb mennyiségű savanyúságot tudsz elkészíteni, amit hosszabb ideig tárolhatsz és mindig az adott szezonális zöldséget teheted bele, ami terem a kertben vagy amit kapsz a piacon. Megosztom veletek édesanyám receptjét, amit mindenki imád.

Hozzávalók

  • friss zöldségek
  • 5 l víz
  • 35 dkg (350 g) só
  • 70 dkg (700 g) kristálycukor
  • 3,5 dl (350 g) ecet (20%)
  • 1 csomag (4-5 g) babérlevél
  • 1 csomag (20 g) feketebors (egész)
  • 1 csomag (20 g) mustármag
  • egy tk borkén
  • 2,5 dl vízben felfőzve kb 7,5 g nátrium-benzoát

A recept

Szükség lesz még egy nagyméretű műanyag vagy üveg edényre/vödörre (fertőtlenítve).


Friss zöldségek lehetnek pl. uborka, zöldparadicsom, paprika, gyalult káposztával töltött paprika, karfiol, gyöngyhagyma, pici zöld dinnye, cseresznyepaprika.


Moss meg alaposan minden zöldséget, hagyhatod őket egészben is, de a pl. karfiolt érdemes rózsáira szedni, a paprikát félbe vágni és kicsumázni, az uborkába hosszában egy kést szúrni, hogy át tudja járni a lé.

Rakd a zöldségeket a vödörbe, majd készítsd el az alaplevet, amit ráöntesz a zöldségekre. 

Öntsd a lét a vödörbe úgy, hogy az ellepje a zöldségeket. Ha felúsznak a tetejére, akkor egy tányért tegyél rá, hogy lesúlyozd. 


Ha biztosra akarsz menni, hogy nehogy tönkremenjen, akkor forralt és visszahűtött vizet használj.


Zárd le a vödröt alaposan a fedelével, hogy elkerüld a baktériumok bejutását.

Helyezd a vödröt egy hűvös, sötét helyre, például a kamrába vagy a pincébe.

Ahogy teremnek a zöldségek úgy folyamatosan pakolhatod bele őket a vödörbe. Ha esetleg már kilógnak a zöldségek a léből, akkor pótold egy újabb adag folyadékkal.

Hagyd állni a savanyúságot legalább három-négy hétig. Ekkor már fogyasztható, de alapvetően ez a módszer hosszú távra alkalmas savanyítási mód. 

Ha gyorsan szeretnél nagyon finom savanyúságot készíteni, akkor a csalamádé receptemet ajánlom.

hírlevél Kálci receptjei a postafiókodban

Iratkozz fel hírlevelünkre, és első kézből értesülhetsz a legújabb receptjeimről, sütési tippekről és a megjelenő könyvekről! Ne hagyd ki az exkluzív ajánlatokat és különleges inspirációkat, amelyek segítenek még több finomságot varázsolni a konyhádba.