Túrós csokis torta
Hagyományos

Túrós csokis torta

Desszert Torta
Belépés

Lépj be, vagy regisztrálj és mentsd el kedvenc receptjeidet gyűjteményeid közé.


Regisztráció

Nézd meg a regisztrációval járó előnyöket!

Regisztráció
A tortáim mindig kimaradnak a blogról, mert állandóan valami "probléma" lép fel. Így volt ez férjem 33. születésnapi tortájánál is, ami egy 28 cm-es túrótortának indult csokival leöntve :). Na akkor jött a probléma, amikor a gyerek kitalálta, hogy emeletes legyen. Semmi pánik, megoldom. Na igen ám, de ehhez nem volt elég a túrós krém, így csokis lett a teteje. Leírom így ahogy volt és történt, hogy hogy lett a Túrós csokis torta az ajándék. Nem szeretem a vajas krémeket, meg a tejszínhabosakat se nagyon, ezért mindig főzött krémeket csinálok. Eddig mindenkinek ízlett.

Hozzávalók

Túrós főzött krémez (26 cm)

  • 4 dl tehéntej (2,8%)
    VAGY
    4 dl növényi tej
  • 4 ek (100 g) búzafinomliszt (BL 55)
  • 1 kocka (250 g) sütőmargarin
  • 250 g porcukor
  • 250 g tehéntúró (félzsíros)
  • 1 citrom héja

Csokis főzött krémhez (14 cm)

  • 2 dl tehéntej (2,8%)
    VAGY
    2 dl növényi tej
  • 2 ek (50 g) búzafinomliszt (BL 55)
  • 85-100 g étcsokoládé
  • 150 g sütőmargarin
  • 125 g porcukor
  • 25 g holland kakaópor

Piskótához

  • 8 tojás (M-es)
  • 40 dkg (400 g) kristálycukor
  • 2 dl víz
  • 25 dkg (250 g) búzafinomliszt (BL 55)
  • 1 csomag sütőpor
  • 2 ek holland kakaópor

Csokiöntethez

  • 10 dkg (100 g) vaj
    VAGY
    10 dkg (100 g) sütőmargarin
  • 10 dkg (100 g) kristálycukor
  • 2 púpos ek (30 g) holland kakaópor
  • 2 ek (40 g) tehéntej (2,8%)
    VAGY
    2 ek növényi tej

A recept

Legelőször a főzött krémeket készítjük el. 

Túrós krém:

A tejet a  liszttel robotgéppel elkeverjük, majd alacsony lángon folyton keverve összefőzzük. Én a robotgép alacsony fokozatán kevertem végig. Nem kell megijedni nagyon kemény nyúlós valami lesz belőle. Belekeverjük a túrót és a citrom héjat és félrerakjuk hűlni.

Csokis krém: 

A tejbe belerakjuk a csokit és melegítjük, amíg felolvad, belekeverjük a lisztet robotgéppel, majd alacsony lángon folyton keverve összefőzzük. 

Utána elkészítjük a piskótát. 

A 8 tojás sárgáját a 400 g cukorral és a 2 dl langyos vízzel habosra verjük, úgy hogy a vizet csak apránként öntjük hozzá. Addig verjük, amíg a cukor el nem olvad. 

Belekeverjük a sütőporos, kakaós lisztet. 

A 8 tojásfehérjét is kemény habbá verjük és a keverékbe óvatosan belekeverjük.

Túrós csokis torta

Sütés előtt

A tortaformákat kivajazzuk és kilisztezzük (aljába én sütűpapírt is rakok), majd a piskóta 2/3-át beleöntjük a nagyba a maradékot pedig elosztjuk a kicsikben.

180 oC-on megsütjük. Tűpróbával ellenőrizzük, hogy jó-e. A kicsiknek 15-20 perc is elég a nagynak kell 30-40 perc is. A nagyot hűlés után félbevágjuk.

Túrós csokis torta

Jöhet az összeállítás

A krémek másik felét is elkészítjük.

Túrós:

A margarint a porcukorral habosra verünk robotgéppel. Ehhez keverjük a korábban elkészített teljesen kihűlt főzött krémet. Fontos hogy tényleg hideg legyen, mert különben felolvad a margarin és szétesik a krém.

Csokis:

A margarint a porcukorral és a kakaóporral habosra verünk robotgéppel.Ehhez keverjük a korábban elkészített teljesen kihűlt főzött krémet

Összeállítás:


Ezután nincs más dolgunk, mint összeállítani a két tortát és egymásra helyezni.

Túrós: 1 nagy piskóta, túrós krém, 1 nagy piskóta, kevés túrós krém a tetejére és az oldalára

Csokis: 1 kis piskóta, csokis krém, 1 kis piskóta kevés csokis krém a tetejére és az oldalára

Kenés közben figyeljünk, hogy úgy osszuk el a krémet, hogy az oldalára is jusson.

Túrós csokis torta

Összeállítás

Hűtőbe rakjuk, hogy áthűljön és szilárduljon a krém.

Csokiöntet:

A hozzávalóit egy lábasba mérjük, majd óvatosan felmelegítjük. Ha felolvadt a margarin, akkor nagyobb hőfokon egy kicsit hagyjuk bugyogni. Folyamatosan kevergetjük.

Ha szép fényes a keverékünk, akkor leveszük a tűzről és a torta tetejére öntjük a mázat és elsimítjuk rajta. Azért szeretem ezt a mázat, mert ha nem is lesz egyenletes szépen elterül magától is és nem törik vágáskor.

TIPP: Középre öntsünk belőle és körkörös mozdulattal egy kanállal haladjunk kifelé. Próbáljuk finoman terelni a csokit, hogy ott folyjon le, ahol mi szeretnénk. Folyamatosan óvatosan növeljük az öntet mennyiségét, ne egyszerre öntsük rá.
Túrós csokis torta

Csokiöntettel leöntjük

Ha készen vagyunk a leöntéssel, akkor ízlés szerint díszítjük bolti csokoládékkal. Én forró vízbe mártott késsel vágom szét őket, akkor nem törnek olyan könnyen.

hírlevél Kálci receptjei a postafiókodban

Iratkozz fel hírlevelünkre, és első kézből értesülhetsz a legújabb receptjeimről, sütési tippekről és a megjelenő könyvekről! Ne hagyd ki az exkluzív ajánlatokat és különleges inspirációkat, amelyek segítenek még több finomságot varázsolni a konyhádba.