Tök "jó" zsemle
Egészségtudatos Hagyományos

Tök "jó" zsemle

Kelt tészta Zsemle
Belépés

Lépj be, vagy regisztrálj és mentsd el kedvenc receptjeidet gyűjteményeid közé.


Regisztráció

Nézd meg a regisztrációval járó előnyöket!

Regisztráció
Beköszöntött a hűvös, hullanak a falevelek. Úgy néz ki itt az ősz.... vágyik az ember a kandalló melegére. Kandalló nincs, hát itt az alkalom, hogy bekapcsoljuk a sütőt és süssünk valami nem hétköznapit, ami azért beleillik a hétköznapokba ez a tök zsemle. Azoknak is bátran ajánlom, akik nem szeretik a sütőtököt, mert nem érezni az ízén. A gyerekek meg egyenesen imádják az alakja és színe miatt. Sokkal finomabb a szendvics így egy fárasztó ovis/sulis nap után. Aztán holnap vihetnek magukkal belőle, hogy megcsodálják az osztálytársak.

Hozzávalók

Tésztához

  • 40 dkg (400 g) búzafinomliszt (BL 55)
  • 2 kk (10 g)
  • 2 dkg (20 g) friss élesztő
    VAGY
    1 csomag (7 g) szárított élesztő
  • 1 tk (5 g) kristálycukor
  • 120 ml tehéntej (2,8%)
    VAGY
    120 ml növényi tej
  • 10 dkg (100 g) sült sütőtök
  • 20 g napraforgóolaj
  • 1 tojás (M-es)

Díszítéshez

  • felezett dió (durvára vágott)
  • hántolt tökmag

A recept

A lisztet kimérjük és belekeverjük a sót. A közepébe mélyedést csinálunk és belemorzsoljuk az élesztőt amire a cukrot rászórjuk. Ide megy a langyos tej, majd az olaj az átpasszírozott tök és a tojás.

Kidagasztjuk a tésztát és duplájára kelesztjük (kb 40 perc - 1 óra)

Tök "jó" zsemle

Dagasztva

A megkelt tésztát lisztezett felületre borítjuk, 8 egyenlő részre osztjuk (kb 90 g/db) és mindegyikből zsemlét formázunk.

Formázáshoz segítség itt:

Egy olló segítségével körben 6 helyen bevágjuk a gombócokat. 

TIPP: A sütőpapíros tepsin előzőleg elrendeztem zsemlénként 5 szem tökmagot csillag alakba, mert a sütőtöknek van magja is. HIHIHI (Látszik, hogy kicsi gyerekeim vannak) Erre raktam a "tököket".

Kicsit megnyomjuk, hogy laposabb legyen. A szárának egy-egy félbevágott diót dugunk a közepébe. (Jól nyomjuk bele különben kiesik sütéskor)

30 percet kelesztjük őket a tepsin.

Tök "jó" zsemle

Sütés előtt

Közben előmelegítjük a sütőt alul felül sütésen 210 fokra és a sütő aljába egy edénybe 1 dl vizet rakunk. 

A megkelt tököket megspricceljük vízzel, úgy hogy sehol ne maradjon lisztes és 15-20 perc alatt pirosra sütjük.

Tök "jó" zsemle

Belül

Kívül ropogós, belül pihe-puha tök zsemle.

hírlevél Kálci receptjei a postafiókodban

Iratkozz fel hírlevelünkre, és első kézből értesülhetsz a legújabb receptjeimről, sütési tippekről és a megjelenő könyvekről! Ne hagyd ki az exkluzív ajánlatokat és különleges inspirációkat, amelyek segítenek még több finomságot varázsolni a konyhádba.