
Tök "jó" zsemle
Lépj be, vagy regisztrálj és mentsd el kedvenc receptjeidet gyűjteményeid közé.
Nézd meg a regisztrációval járó előnyöket!
Regisztráció

Hozzávalók
Tésztához
-
40 dkg (400 g) búzafinomliszt (BL 55)
-
2 kk (10 g) só
-
2 dkg (20 g) friss élesztőVAGY1 csomag (7 g) szárított élesztő
-
1 tk (5 g) kristálycukor
-
120 ml tehéntej (2,8%)VAGY120 ml növényi tej
-
10 dkg (100 g) sült sütőtök
-
20 g napraforgóolaj
-
1 tojás (M-es)
Díszítéshez
-
felezett dió (durvára vágott)
-
hántolt tökmag

A recept
A lisztet kimérjük és belekeverjük a sót. A közepébe mélyedést csinálunk és belemorzsoljuk az élesztőt amire a cukrot rászórjuk. Ide megy a langyos tej, majd az olaj az átpasszírozott tök és a tojás.
Kidagasztjuk a tésztát és duplájára kelesztjük (kb 40 perc - 1 óra)

Dagasztva
A megkelt tésztát lisztezett felületre borítjuk, 8 egyenlő részre osztjuk (kb 90 g/db) és mindegyikből zsemlét formázunk.
Formázáshoz segítség itt:
Egy olló segítségével körben 6 helyen bevágjuk a gombócokat.
Kicsit megnyomjuk, hogy laposabb legyen. A szárának egy-egy félbevágott diót dugunk a közepébe. (Jól nyomjuk bele különben kiesik sütéskor)
30 percet kelesztjük őket a tepsin.

Sütés előtt
Közben előmelegítjük a sütőt alul felül sütésen 210 fokra és a sütő aljába egy edénybe 1 dl vizet rakunk.
A megkelt tököket megspricceljük vízzel, úgy hogy sehol ne maradjon lisztes és 15-20 perc alatt pirosra sütjük.

Belül
Kívül ropogós, belül pihe-puha tök zsemle.
receptek További receptek egészségtudatos kategóriában



receptek További receptek zsemle kategóriában



