Tigris zsemle zsiráfmintával
Hagyományos

Tigris zsemle zsiráfmintával

Kelt tészta Zsemle
Belépés

Lépj be, vagy regisztrálj és mentsd el kedvenc receptjeidet gyűjteményeid közé.


Regisztráció

Nézd meg a regisztrációval járó előnyöket!

Regisztráció
A tigris kenyér receptem hatalmas népszerűségnek örvend, ezért most elkészítettem nektek zsemle formában is! Sokáig gondolkodtam a névválasztáson, hiszen többször felmerült, hogy a mintázata inkább egy zsiráf bőrére hasonlít, mint egy tigrisére. Ezért most mindkét nevet megkapta tőlem!

Hozzávalók

Zsemlékhez (5 db)

  • 350 g (35 dkg) búzafinomliszt (BL 55)
  • 10 g (2 tk.)
  • 1 tk (5 g) kristálycukor
  • 15 g friss élesztő
  • 1 dl (100 g) tehéntej (2,8%)
  • 1 dl (100 g) víz
  • 2 ek (20 g) napraforgóolaj

Mázhoz

  • 30 ml (30 g) víz
  • 5 g friss élesztő
  • kb. 30 g rizsliszt
  • 1 kk (3 g) kristálycukor
  • 1 kk napraforgóolaj
  • 1 kk (3 g)
  • ízlés szerint feketebors (durvára tört)

A recept

A lisztet kimérjük, megsózzuk, a közepébe mélyedést készítünk. 

A mélyedésbe belemorzsoljuk az élesztőt, és ráöntjük a langyos, cukros, vizes tejet. 

Hagyjuk felfutni az élesztőt, majd az olajat is beleöntjük.

Lágyabb kelt tésztát dagasztunk, amelyet 40 percen át kelni hagyunk. 

Ha letelt a kelesztés, akkor 5 egyenlő részre osztjuk a tésztát (kb. 120 g/db) és megformázzuk zsemlének. 

 

Ezután kikeverjük a mázat is. Fontos, hogy jól kenhető állagú legyen. Ha szükséges, adjunk hozzá egy kevés vizet, de ügyeljünk arra, hogy ne legyen túl híg, mert akkor lefolyhat a zsemléről. 

Szilikonos sütőpapírral fedett tepsire rakjuk őket.

A mázat alaposan átkeverjük, és egy szilikonos ecset segítségével lekenjük a zsemléket.

 Az összes mázat kenjük rá, hogy mindenhol borítsa be a tésztát. 

Szabad levegőn kelni hagyjuk kb. 50–60 percet a zsemléket.

 Ez azért fontos, mert a máz tud száradni és kelni rajta, amitől már kelés közben megreped a tészta felületén. 

Előmelegítésnél a sütőt 180 °C-ra kapcsoljuk alsó-felső sütési módban, gőzteret alkalmazva. 

Ha felmelegedett, akkor berakjuk a zsemléket sülni, és 20 perc alatt pirosra is sül a zsiráfmintás tigris zsemlénk

hírlevél Kálci receptjei a postafiókodban

Iratkozz fel hírlevelünkre, és első kézből értesülhetsz a legújabb receptjeimről, sütési tippekről és a megjelenő könyvekről! Ne hagyd ki az exkluzív ajánlatokat és különleges inspirációkat, amelyek segítenek még több finomságot varázsolni a konyhádba.