Teljes kiőrlésű zsemle (stangli)
Cukor- és finomlisztmentes

Teljes kiőrlésű zsemle (stangli)

Kelt tészta Zsemle
Belépés

Lépj be, vagy regisztrálj és mentsd el kedvenc receptjeidet gyűjteményeid közé.


Regisztráció

Nézd meg a regisztrációval járó előnyöket!

Regisztráció
Nagyon nehéz bolti puhaságú zsemlét sütni adalékok nélkül. Ez szinte lehetetlen ha teljes kiőrlésű lisztből próbálkozunk, de nem az én receptemmel. Próbáld ki ezt a Teljes kiőrlésű zsemle receptet. Nem fogod megbánni.

Hozzávalók

  • 35 dkg (350 g) teljes kiörlésű búzaliszt (BTKL)
  • 7 dkg (70 g) búzasikér
  • 2 tk (10 g)
  • 1,5 dkg (15 g) friss élesztő
    VAGY
    4-5 g szárított élesztő
  • 1,5 dl langyos tehéntej (2,8%)
    VAGY
    1,5 dl langyos növényi tej
  • 1,5 dl langyos víz
  • 1 tojássárgája
  • 2 ek (20 g) napraforgóolaj

A recept

Ha a családnak fehérlisztből készítenéd, akkor kattints a SAJTOS STANGLI szóra.

A lisztet és a sikért kimérjük és belekeverjük a sót, a közepébe mélyedést készítünk. A mélyedésbe belemorzsoljuk az élesztőt és ráöntjük a langyos, cukros, vizes tejet. Hagyjuk jól felfutni az élesztőt. Beleütjük a a tojássárgáját és belemérjük az olajat. Középen elkezdjük keverni addig, míg az összes lisztet bele nem dolgozzuk.

Lágyabb kelt tésztát dagasztunk, amelyet egy órán át kelni hagyunk.

A tésztából 8 stanglit formázunk.

1 órát kelesztjük szobahőmérsékleten szilikonos sütőpapíros tepsin(kelesztés vége előtt kb 20 perccel elkezdjük előmelegíteni a sütőt) 

Előmelegítésnél a sütőt 220 fokra kapcsoljuk és egy edényben vizet teszünk a sütő aljába. Ha felmelegedett, akkor betoljuk a tepsit és ha van, akkor bekapcsoljuk a légkeverést. 5 percig így sütjük. Ettől szépen felfúvódnak a stanglik. Kikapcsoljuk a légkeverést és visszavesszük a hőfokot 200 fokra. Így sütjük, amíg szépen meg nem pirulnak. Nekem 10 perc kellett csak nekik. Végig gőzben hagyjuk sülni, így nem szárad ki és finom ropogós héj keletkezik a teljes kiőrlésű zsemle felületén.

Teljes kiőrlésű zsemle (stangli)

Puha kívül és belül is

hírlevél Kálci receptjei a postafiókodban

Iratkozz fel hírlevelünkre, és első kézből értesülhetsz a legújabb receptjeimről, sütési tippekről és a megjelenő könyvekről! Ne hagyd ki az exkluzív ajánlatokat és különleges inspirációkat, amelyek segítenek még több finomságot varázsolni a konyhádba.