Teljes kiőrlésű tejmentes békebeli ropogós kifli
Lépj be, vagy regisztrálj és mentsd el kedvenc receptjeidet gyűjteményeid közé.
Nézd meg a regisztrációval járó előnyöket!
RegisztrációHozzávalók
- 42 dkg (420 g) teljes kiörlésű búzaliszt (BTKL) VAGY 42 dkg (420 g) graham búzaliszt
- 8 dkg (80 g) búzasikér
- 4 dl növényi tej
- 10 g napraforgóolaj
- 2 dkg (20 g) friss élesztő
- 5 g méz
- 2 tk (10 g) só
A recept
A növényi tejet meglangyosítjuk. A lisztbe belekeverjük a sót a közepébe mélyedést készítünk, ahova belemorzsoljuk az élesztőt rácsurgatunk pici mézet és beleöntjük a langyos növényi tejet, erre öntjük az olajat. Hagyjuk az élesztőt jól felfutni. Az egészet összegyúrjuk és kidagasztjuk.
Dagasztás után kb 45 percet kelesztjük (duplájára)
10 db-ba vágjuk, gombóccá formázzuk. 10-15 percet pihentetjük a gombócokat, majd megformázzuk kiflinek olajos pulton. Inkább többet hagyjuk kelni, mert úgy könnyebb formázni.
Próbáljuk meg minél vékonyabbra nyújtani és szorosan felcsavarni úgy, hogy közben kifelé sodorjuk a tenyerünkkel.
Eléggé masszív a tészta és nehéz kinyújtani, de meg lehet csinálni szépen csak türelem kell hozzá.
A sütőpapíros tepsire rakjuk őket úgy, hogy a vége mindig alulra kerüljön különben sütés közben "kinyílik" a kiflink.
Ha készen vagyunk a formázással, azonnal 220 fokra előmelegítjük a sütőt alul felül sütésen. A sütő aljába tetszünk 1 dl vizet (a víz melegedjen együtt a sütővel így gőz keletkezik bent)
Mielőtt a sütőbe tolnánk lespricceljük vízzel a kiflik felületét.
10-15 perc sütés után (nálam 13 perc), amikor már látszik, hogy elkezdett pirulni levesszük a hőmérsékletet 200 fokra és bekapcsoljuk a légkeverést. Innentől kezdve 3-5 perc alatt (nálam 4 perc) szép pirosra sütjük őket.
Amikor kivesszük a sütőből őket, akkor is kapnak egy vizes spriccelést.
Kisültek
Félbe vágva