Teljes kiőrlésű szendvics vekni
Cukor- és finomlisztmentes

Teljes kiőrlésű szendvics vekni

Kelt tészta Zsemle
Belépés

Lépj be, vagy regisztrálj és mentsd el kedvenc receptjeidet gyűjteményeid közé.


Regisztráció

Nézd meg a regisztrációval járó előnyöket!

Regisztráció
Számomra mindig is kiemelten fontos volt inzulinrezisztensként az egészséges táplálkozás és az ízletes fogások összehangolása, ezért elköteleztem magam amellett, hogy minden cukorbetegnek bebizonyítom, hogy lehet finomakat enni teljeskiőrlésű lisztből is. A kihívások és kísérletezések során rájöttem, hogy nemcsak lehetséges, hanem kiváló eredményeket lehet elérni lassú felszívódású alapanyagokkal is. Ennek tükrében írtam meg a A fehérlisztes szendvics vekni receptjénél említett Szegedi szendvicsező kultikus rántott csirkemelles szendvicsének receptjét kérésetekre olyan változatban is elkészítettem, amely mentes hozzáadott cukortól és finomliszttől. Az út nem volt könnyű, de a végeredmény lenyűgöző: egy rendkívül puha, ízletes szendvics vekni, amely nem csak ínycsiklandozó, hanem egészséges is. Most pedig büszkén osztom meg veletek ezt a receptet, amely garantáltan meghódítja szíveteket és győzelmével bebizonyítja, hogy az egészséges táplálkozásnak semmi köze a kompromisszumokhoz az ízek terén. Ha tetszett akkor böngéssz a és élvezd a diétád.

Hozzávalók

  • 50 dkg (500 g) teljes kiörlésű búzaliszt (BTKL)
  • 10 dkg (100 g) búzasikér
  • 3 tk (15 g)
  • 25 g (fél kocka) friss élesztő
  • 2,5 dl (250 g) tehéntej (2,8%)
  • 2,5 dl (250 g) víz
  • 50 g hideg vaj

A recept

A lisztbe belekeverjük a sikért és a sót, a közepébe mélyedést készítünk, ahova belemorzsoljuk az élesztőt és beleöntjük a langyos vizes tejet. Az egészet összegyúrjuk, majd belerakjuk a hideg vajat. Kidagasztjuk, hogy ne ragadjon az edény falához vagy a kezünkhöz. Dagasztás után 40 percet kelesztjük és 6 db-ba vágjuk (kb. 190 g/db). Így kb. 55 g CH egy vekni.

Természetesen több kisebb veknit is készíthetünk, ha szeretnénk. Pl. 11 felé osztva nincs 30 g CH egy db vekniben. Ilyenkor csak a sütési idő rövidebb néhány perccel.

Megformázzuk őket úgy, mint a fehér kenyeret egy pici veknivé.

Szilikonos sütőpapíros tepsire rakjuk a „zsemléket”, majd kb. 30 percig hagyjuk őket kelni. 

Közben 210 °C-ra előmelegítjük a sütőt alsó-felső sütésen, gőztér alkalmazásával. (Egy edényben vizet rakunk a sütő aljába) 

Mielőtt a sütőbe tolnánk a tepsit, lespricceljük vízzel a zsemlék felületét. Kb. 20 perc alatt szép pirosra sütjük őket. Amikor kivesszük, adunk nekik megint egy kis vizes spriccelést. 

Hideg helyen hagyjuk kihűlni.

TIPP: Ha nem akarunk tejet használni, akkor 25 g habtejszín (cukormentes) és 4,75 dl (475 g) víz kell a teljes tésztához

hírlevél Kálci receptjei a postafiókodban

Iratkozz fel hírlevelünkre, és első kézből értesülhetsz a legújabb receptjeimről, sütési tippekről és a megjelenő könyvekről! Ne hagyd ki az exkluzív ajánlatokat és különleges inspirációkat, amelyek segítenek még több finomságot varázsolni a konyhádba.