Teljes kiőrlésű pizza
Cukor- és finomlisztmentes

Teljes kiőrlésű pizza

Kelt tészta Sós Pizza
Belépés

Lépj be, vagy regisztrálj és mentsd el kedvenc receptjeidet gyűjteményeid közé.


Regisztráció

Nézd meg a regisztrációval járó előnyöket!

Regisztráció
Egy jó teljes kiőrlésű pizza recept már nagyon hiányzott a honlapról. Most szándékosan úgy számoltam, hogy 45 g szénhidrátnak megfeleljen a teljes mennyiség.

Hozzávalók

Tésztához (36,87 g CH)

  • 60 g teljes kiörlésű búzaliszt (BTKL)
    VAGY
    60 g graham búzaliszt
  • 15 g búzasikér
  • 60 ml (60 g) víz
  • 1 tk (5 g) olívaolaj
    VAGY
    1 tk (5 g) napraforgóolaj
  • 0,4 dkg (4 g) friss élesztő
    VAGY
    1-2 g szárított élesztő
  • 1 g

Feltéthez (8,04 g CH)

  • 30 g cukormentes sűrített paradicsom
  • kevés oregánó
  • kevés bazsalikom
  • ízlés szerint
  • ízlés szerint feketebors (őrölt)
  • 30 g hozzáadott cukor mentes konzerv kukorica
  • ízlés szerint mozzarella
    VAGY
    ízlés szerint trappista sajt
  • ízlés szerint magvak
  • nem számolós zöldségek: paprika, karfiol, brokkoli, gomba

A recept

Lisztet a sóval és a sikérrel elkeverjük, majd a közepébe mélyedést készítünk. Ide morzsoljuk az élesztőt, ráöntjük a langyos vizet és végül az olajat. 1-2 percig hagyjuk az élesztőt felfutni.

Az egészet összekeverjük, majd kidagasztjuk, hogy már ne ragadjon a kezünkhöz vagy a dagasztó tál falához.

A tésztát beolajozzuk és fél órát kelni hagyjuk. 

Az elkészült gombócot ellapogatjuk kb kistányér méretűre. Én a szélét megtöltöttem sajttal és megszórtam magvakkal, így sokkal gusztusosabb és laktatóbb is lesz.

Ízlés szerint rakunk rá feltéteket.

Addig hagyjuk kelni, amíg a sütőnk melegszik.

A megpakolt pizzát a sütőnk legmagasabb hőfokán (nálam 300 fok) alsó felső sütésen megsütjük. Akkor készült el, ha a kellő színt elérte a sajt és a széle is megpirult.

TIPP: A széléhez nagyobbra reszelt sajtot teszünk és visszahajtjuk a tésztát akkor sajttal töltött szélet csinálhatunk neki. Vízzel spriccelve magokkal szórhatjuk

A tészta 37-43 g lassú szénhidrát így még belefér a paradicsomsűrítmény és akár egy kis számolós zöldség is. Nagyon figyeljünk, hogy az én lisztem 60g CH/100 g volt, de létezik a piacon 70 g/100 g-os is, amitől azonnal 5 g CH-val magasabb lesz a tészta szénhidrát mennyisége.

Jó lehet ebédre és vacsorára is 160 g-os CH diéta esetén

12:00-14:00 Ebéd: 50g CH, zömében lassú, de lehet benne gyors is (max. 20g), Ilyenkor még ihatunk hozzá egy kevés (kb 50 ml) 100%-os gyümölcslét vízzel higítva.

18:00-20:00 Vacsora: 40g CH, zömében lassú, de lehet benne gyors is (max. 10g), de akkor kevesebb paradicsomsűrítményt használjunk (20g-ot csak) és ne rakjuk rá számolós zöldséget.

MINDIG SZÁMOLJATOK UTÁNA, hogy az általatok használt alapanyagokkal mennyire jön ki a CH!!!!!!

hírlevél Kálci receptjei a postafiókodban

Iratkozz fel hírlevelünkre, és első kézből értesülhetsz a legújabb receptjeimről, sütési tippekről és a megjelenő könyvekről! Ne hagyd ki az exkluzív ajánlatokat és különleges inspirációkat, amelyek segítenek még több finomságot varázsolni a konyhádba.