Teljes kiőrlésű lisztes egyszerű croissant
Cukor- és finomlisztmentes

Teljes kiőrlésű lisztes egyszerű croissant

Kelt tészta Kifli
Belépés

Lépj be, vagy regisztrálj és mentsd el kedvenc receptjeidet gyűjteményeid közé.


Regisztráció

Nézd meg a regisztrációval járó előnyöket!

Regisztráció
Sokat gondolkodtam, hogy mi az, amire vágyik az ember reggeli gyanánt. Az első gondolatom a croissant volt, hisz lehet enni édesen, szendvicsnek vagy töltve. A croissant valóban ki tudja elégíteni az egész család minden igényét. Megalkottam nektek ezt az egyszerű diétás croissant-verziót, amit estére hűtőbe is tehetünk, hogy hétvégi reggeleken friss meleg croissant kerüljön a család asztalára.

Hozzávalók

8 db croissant-hoz

  • 32 dkg (320 g) teljes kiörlésű búzaliszt (BTKL)
  • 5 dkg (50 g) búzasikér
  • 5 g édesítőszer (negyedannyi típusú)
  • 1 tk (5 g) só
  • 15 g friss élesztő VAGY 4 g szárított élesztő
  • 2 dl (200 g) víz
  • 15 g habtejszín (cukrozatlan)
  • 20 g hideg vaj
  • 1 db tojás (M-es)

Rétegek közé

  • 80 g puha vaj

Kenéshez

  • 1 db tojás (M-es)

A recept

A lisztbe belekeverjük a sót és a sikért, a közepébe mélyedést készítünk, ahova belemorzsoljuk az élesztőt és beleöntjük a langyos tejszínes vizet. 

Belerakjuk a 20 g hideg vajat és az egy egész tojást. 

Az egészet összegyúrjuk és kidagasztjuk, hogy ne ragadjon az edény falához vagy a kezünkhöz.

Dagasztás után nem kelesztjük, hanem azonnal 9 darabra vágjuk (kb. 78 g/db). 

Gombócokká formázzuk őket, majd egyesével kistányér méretű köröket nyújtunk belőlük. 

Amíg a nyújtásokat végezzük, addig a gombócokat takarjuk le, hogy ne száradjanak ki. 

Ha kinyújtottuk őket egyformára, akkor egy lisztezett lapostányérra lerakunk egy tésztát, majd bekenjük 10 g puha vajjal, erre újra tésztát rakunk és vajat kenünk. Így sorban, amíg el nem fogynak. A tetejére már nem kell vaj.

Ezt a halmot tányérral együtt berakjuk 20–30 percre a mélyhűtőbe, hogy a vaj újra megkeményedjen. Ha letelt az idő, akkor lisztezett felületre borítjuk és olyan nagyra nyújtjuk, amilyenre csak tudjuk. Kb. 40 cm átmérőjű kör már megfelelő. 

8 db körcikkre vágjuk és egyesével feltekerjük őket. Szilikonos sütőpapíros tepsire rakjuk, majd folpackkal vagy zacskóval lefedjük őket.

SZOBAHŐMÉRSÉKLETEN: 

Ha hamar szeretnénk fogyasztani, akkor 24–25 fokon kb. 1,5 óra alatt duplájára kelesztjük őket, majd előmelegítjük a sütőt 200 °C-ra  alsó-felső sütésen.

HŰTŐBEN: 

Ha reggelire szeretnénk elkészíteni, akkor éjszakára az egész tepsit hűtőszekrénybe rakjuk, majd reggel ébredéskor kitesszük a pultra 30 percre melegedni. Ha letelt a fél óra, bemelegítjük a sütőt 200 °C-ra alsó-felső sütésen.

MINDKÉT ESETBEN: Sütés előtt lekenjük a kifliket felvert egész tojással. 200 °C-on 10 percig, majd 180 °C-on kb. 6 perc alatt szép pirosra sütjük az egyszerű croissant-okat.

1 db kifli tartalmaz

Energia

262 kcal

1096 kJ

Zsír

12 g

Szénhidrát

25 g

Fehérje

11 g

Kérlek vedd figyelembe, hogy ezek az értékek csupán becslések, amely az alapanyagok és a pontos mérések függvényében változhatnak. A megfelelő eredményhez mindig ajánlott ellenőrizni az alapanyagok pontos tápanyagtáblázatát és minden sütésnél pontos méréseket érdemes végezni.

Ha sós verzióban szeretnénk elkészíteni, akkor elhagyható az édesítőszer
Ha nem szeretnénk habtejszínt használni, akkor 2,15 dl (215 g) tejet használjunk a habtejszín és a víz keveréke helyett.

Vélemények

  • A tegnap érkezett teljes kiőrlésű könyvedből az első sütésem lenyűgözött minket, Isteni finom, puha, egyszerűen mennyei! Nem gondoltam volna, hogy a tk lisztes termékek is tudnak finomak lenni. Hálás köszönet érte!🙏❤️
    Ildikó

    Ildikó

hírlevél Kálci receptjei a postafiókodban

Iratkozz fel hírlevelünkre, és első kézből értesülhetsz a legújabb receptjeimről, sütési tippekről és a megjelenő könyvekről! Ne hagyd ki az exkluzív ajánlatokat és különleges inspirációkat, amelyek segítenek még több finomságot varázsolni a konyhádba.