Teljes kiőrlésű lisztes egyszerű croissant
Lépj be, vagy regisztrálj és mentsd el kedvenc receptjeidet gyűjteményeid közé.
Nézd meg a regisztrációval járó előnyöket!
RegisztrációHozzávalók
8 db croissant-hoz
- 32 dkg (320 g) teljes kiörlésű búzaliszt (BTKL)
- 5 dkg (50 g) búzasikér
- 5 g édesítőszer (negyedannyi típusú)
- 1 tk (5 g) só
- 15 g friss élesztő VAGY 4 g szárított élesztő
- 2 dl (200 g) víz
- 15 g habtejszín (cukrozatlan)
- 20 g hideg vaj
- 1 db tojás (M-es)
Rétegek közé
- 80 g puha vaj
Kenéshez
- 1 db tojás (M-es)
A recept
A lisztbe belekeverjük a sót és a sikért, a közepébe mélyedést készítünk, ahova belemorzsoljuk az élesztőt és beleöntjük a langyos tejszínes vizet.
Belerakjuk a 20 g hideg vajat és az egy egész tojást.
Az egészet összegyúrjuk és kidagasztjuk, hogy ne ragadjon az edény falához vagy a kezünkhöz.
Dagasztás után nem kelesztjük, hanem azonnal 9 darabra vágjuk (kb. 78 g/db).
Gombócokká formázzuk őket, majd egyesével kistányér méretű köröket nyújtunk belőlük.
Amíg a nyújtásokat végezzük, addig a gombócokat takarjuk le, hogy ne száradjanak ki.
Ha kinyújtottuk őket egyformára, akkor egy lisztezett lapostányérra lerakunk egy tésztát, majd bekenjük 10 g puha vajjal, erre újra tésztát rakunk és vajat kenünk. Így sorban, amíg el nem fogynak. A tetejére már nem kell vaj.
Ezt a halmot tányérral együtt berakjuk 20–30 percre a mélyhűtőbe, hogy a vaj újra megkeményedjen. Ha letelt az idő, akkor lisztezett felületre borítjuk és olyan nagyra nyújtjuk, amilyenre csak tudjuk. Kb. 40 cm átmérőjű kör már megfelelő.
8 db körcikkre vágjuk és egyesével feltekerjük őket. Szilikonos sütőpapíros tepsire rakjuk, majd folpackkal vagy zacskóval lefedjük őket.
SZOBAHŐMÉRSÉKLETEN:
Ha hamar szeretnénk fogyasztani, akkor 24–25 fokon kb. 1,5 óra alatt duplájára kelesztjük őket, majd előmelegítjük a sütőt 200 °C-ra alsó-felső sütésen.
HŰTŐBEN:
Ha reggelire szeretnénk elkészíteni, akkor éjszakára az egész tepsit hűtőszekrénybe rakjuk, majd reggel ébredéskor kitesszük a pultra 30 percre melegedni. Ha letelt a fél óra, bemelegítjük a sütőt 200 °C-ra alsó-felső sütésen.
MINDKÉT ESETBEN: Sütés előtt lekenjük a kifliket felvert egész tojással. 200 °C-on 10 percig, majd 180 °C-on kb. 6 perc alatt szép pirosra sütjük az egyszerű croissant-okat.
1 db kifli tartalmaz | ||
---|---|---|
Energia | 262 kcal | 1096 kJ |
Zsír | 12 g | |
Szénhidrát | 25 g | |
Fehérje | 11 g |
Kérlek vedd figyelembe, hogy ezek az értékek csupán becslések, amely az alapanyagok és a pontos mérések függvényében változhatnak. A megfelelő eredményhez mindig ajánlott ellenőrizni az alapanyagok pontos tápanyagtáblázatát és minden sütésnél pontos méréseket érdemes végezni.