Teljes kiőrlésű kenyér kenyérsütőgéppel
Cukor- és finomlisztmentes

Teljes kiőrlésű kenyér kenyérsütőgéppel

Kelt tészta Kenyér
Belépés

Lépj be, vagy regisztrálj és mentsd el kedvenc receptjeidet gyűjteményeid közé.


Regisztráció

Nézd meg a regisztrációval járó előnyöket!

Regisztráció
Te is tapasztaltad, hogy puha és isteni finom teljes kiőrlésű kenyeret sehol nem lehet kapni, de nincs időd és energiád otthon sütni? Ezzel a recepttel otthon, kenyérsütőgéppel is könnyedén elkészítheted. Az egészséges, rostdús kenyér nemcsak laktató, de sokkal jobb érzés úgy enni, amikor tudod, hogy magad sütötted. Ráadásul a gép szinte mindent megcsinál helyetted – csak dobd bele az alapanyagokat, és várd, hogy a friss, illatos kenyér elkészüljön!

Hozzávalók

  • 550 g teljes kiörlésű búzaliszt (BTKL)
  • 80 g búzasikér
  • 400 ml hideg víz
  • 3 tk (15 g) só
  • 25 g (fél kocka) friss élesztő VAGY 1 zacskó (7 g) szárított élesztő
  • 25 g hideg vaj

A recept

Aki szeretne gyorsan és egyszerűen sütőben kenyeret sütni, de hasonló érzései vannak (mert időigényesnek és bonyolultnak tartják) azoknak a Gyökérkenyér receptemet is bátran ajánlom.

A kenyérsütőgépben való kenyérsütés számos előnnyel jár:


Egyszerűség: Mindössze a hozzávalókat kell a gépbe tenni, és a gép elvégzi a többit.
Időmegtakarítás: Nem kell figyelni a dagasztásra, kelesztésre és sütésre, mert a gép mindezt automatikusan végzi.


Sokoldalúság: A legtöbb kenyérsütőgép különböző programokkal rendelkezik, így nemcsak kenyér, hanem tészta, lekvár és sütemények is készíthetők benne.


Kényelmes használat nyáron: Mivel a kenyérsütőgép egy zárt rendszerben működik, a konyha nem melegszik fel annyira, mint a hagyományos sütők használata esetén. Ez különösen előnyös a forró nyári napokon.

A kenyérsütés alaplépései

Alapvetőleg a Formakenyér receptemet fogtam alapul, de önmagában nem sült vele tökéletes kenyér így változtattam az összetételen.

Fontos a hozzávalók sorrendje:

  1. Először a vizet alulra öntjük
  2. Ebbe szórjuk a sót
  3. Ezután szórjuk rá a sikérrel összekevert lisztet (fontos hogy előbb keverjük össze)
  4. A tetejére kerül az élesztő
  5. Elindítjuk a gépet
  6. A vajat hidegen csak akkor tegyük bele, ha már a tészta valamennyire összeállt

A kenyérsütőgépen válaszd ki a legrövidebb programot. Általában van egy alap program (basic vagy white), ami 3-3.5 órát vesz igénybe. 

Állítsd be a kenyér méretét itt az 1 kg-osat válaszd és a héj színét állítsd sötétre.

Ha van rá mód, akkor a kelesztés előtt, amikor már nem dagaszt a gép, akkor a lapátokat távolítsd el. Nálam ez 1.5 órával a program vége előtt van és a gépem csipogással jelzi. RMV felirat jelenik meg a kijelzőn.

Érdemes a lapátok eltávolítása után lenyomkodni a kenyeret úgy, hogy a közepe mélyebb legyen, így sütés után is szép formája lesz.

Miután a program lefutott, a gép jelezni fogja, hogy a kenyér elkészült. Vedd ki a kenyeret a sütőformából, és hagyd rácson hűlni, hogy a héja ropogós maradjon.


Megfelelő mennyiségek használata: Ha a tészta eléri a gép tetejét, akkor túl sok volt az alapanyag. Ilyenkor érdemes kevesebb hozzávalót használni.

Kelesztés figyelése: Ha a kenyér teteje beesik, vagy élesztő ízű lesz, akkor túlkelt. Ilyen esetben válassz rövidebb programot vagy csökkentsd az élesztő mennyiségét

hírlevél Kálci receptjei a postafiókodban

Iratkozz fel hírlevelünkre, és első kézből értesülhetsz a legújabb receptjeimről, sütési tippekről és a megjelenő könyvekről! Ne hagyd ki az exkluzív ajánlatokat és különleges inspirációkat, amelyek segítenek még több finomságot varázsolni a konyhádba.