Teljes kiőrlésű kenyér kenyérsütőgéppel
Lépj be, vagy regisztrálj és mentsd el kedvenc receptjeidet gyűjteményeid közé.
Nézd meg a regisztrációval járó előnyöket!
RegisztrációHozzávalók
- 550 g teljes kiörlésű búzaliszt (BTKL)
- 80 g búzasikér
- 400 ml hideg víz
- 3 tk (15 g) só
- 25 g (fél kocka) friss élesztő VAGY 1 zacskó (7 g) szárított élesztő
- 25 g hideg vaj
A recept
Aki szeretne gyorsan és egyszerűen sütőben kenyeret sütni, de hasonló érzései vannak (mert időigényesnek és bonyolultnak tartják) azoknak a Gyökérkenyér receptemet is bátran ajánlom.
A kenyérsütőgépben való kenyérsütés számos előnnyel jár:
Egyszerűség: Mindössze a hozzávalókat kell a gépbe tenni, és a gép elvégzi a többit.
Időmegtakarítás: Nem kell figyelni a dagasztásra, kelesztésre és sütésre, mert a gép mindezt automatikusan végzi.
Sokoldalúság: A legtöbb kenyérsütőgép különböző programokkal rendelkezik, így nemcsak kenyér, hanem tészta, lekvár és sütemények is készíthetők benne.
Kényelmes használat nyáron: Mivel a kenyérsütőgép egy zárt rendszerben működik, a konyha nem melegszik fel annyira, mint a hagyományos sütők használata esetén. Ez különösen előnyös a forró nyári napokon.
A kenyérsütés alaplépései
Alapvetőleg a Formakenyér receptemet fogtam alapul, de önmagában nem sült vele tökéletes kenyér így változtattam az összetételen.
Fontos a hozzávalók sorrendje:
- Először a vizet alulra öntjük
- Ebbe szórjuk a sót
- Ezután szórjuk rá a sikérrel összekevert lisztet (fontos hogy előbb keverjük össze)
- A tetejére kerül az élesztő
- Elindítjuk a gépet
- A vajat hidegen csak akkor tegyük bele, ha már a tészta valamennyire összeállt
A kenyérsütőgépen válaszd ki a legrövidebb programot. Általában van egy alap program (basic vagy white), ami 3-3.5 órát vesz igénybe.
Állítsd be a kenyér méretét itt az 1 kg-osat válaszd és a héj színét állítsd sötétre.
Ha van rá mód, akkor a kelesztés előtt, amikor már nem dagaszt a gép, akkor a lapátokat távolítsd el. Nálam ez 1.5 órával a program vége előtt van és a gépem csipogással jelzi. RMV felirat jelenik meg a kijelzőn.
Érdemes a lapátok eltávolítása után lenyomkodni a kenyeret úgy, hogy a közepe mélyebb legyen, így sütés után is szép formája lesz.
Miután a program lefutott, a gép jelezni fogja, hogy a kenyér elkészült. Vedd ki a kenyeret a sütőformából, és hagyd rácson hűlni, hogy a héja ropogós maradjon.
Megfelelő mennyiségek használata: Ha a tészta eléri a gép tetejét, akkor túl sok volt az alapanyag. Ilyenkor érdemes kevesebb hozzávalót használni.
Kelesztés figyelése: Ha a kenyér teteje beesik, vagy élesztő ízű lesz, akkor túlkelt. Ilyen esetben válassz rövidebb programot vagy csökkentsd az élesztő mennyiségét