
Teljes kiőrlésű gyökérkenyér
Lépj be, vagy regisztrálj és mentsd el kedvenc receptjeidet gyűjteményeid közé.
Nézd meg a regisztrációval járó előnyöket!
Regisztráció

A recept
A lisztbe belekeverjük a sót és a sikért. A közepére szórjuk az élesztőt.
Ráöntjük a vizet. Ez lisztenként eltérő lehet, így azt javaslom, hogy 4,5 dl-el kezdjünk és fokozatosan adagoljuk hozzá a vizet addig, míg nagyon-nagyon sűrű nokedli állagot nem kapunk. Ragadnia kell, de azért ne legyen folyós. Ezután mehet bele az olaj is.
Egy falkanállal összekeverjük. Ha szeretnénk ilyenkor pirított magvakat is tehetünk bele. Nem kell dagasztani.
MINIMUM 6 órát, MAXIMUM 12 órát töltsön bent a hidegben
Hűtőből kivéve jól megszórjuk liszttel és lisztes kézzel kikapargatjuk a bőven lisztezett pultra
Elfelezzük a tésztát. Egyik felét félrerakjuk
A másik felét kilapogatjuk bőven lisztezve lisztes kézzel. Ilyenkor tehetünk bele aszalt paradicsomot, olajbogyót, sült hagymát vagy bármit.
Feltekerjük és megtekerjük
LISZTEZETT szilikonos sütőpapírra tesszük (ha nem lisztezzük meg akkor félő, hogy ráragad)
A tetejét is megszórjuk liszttel
A másik adag tésztával is ugyan így járunk el.
Egy konyharuhával letakarjuk és 40 percig a tepsin kelesztjük őket.
A kelesztés alatt előmelegítjük a sütőt 210 fokra alul felül sütésen úgy, hogy egy hőálló tálban vizet rakunk a sütő aljába
Ha megkelt, akkor betoljuk a forró sütőbe és szép barnára megsütjük
kb. 20-30 perc alatt megsül a teljes kiőrlésű gyökérkenyér.

Kívül ropogós belül puha. Jó étvágyat hozzá!
receptek További receptek cukor- és finomlisztmentes kategóriában



receptek További receptek kenyér kategóriában



