Teljes kiőrlésű békebeli kifli
Cukor- és finomlisztmentes

Teljes kiőrlésű békebeli kifli

Kelt tészta Kifli
Belépés

Lépj be, vagy regisztrálj és mentsd el kedvenc receptjeidet gyűjteményeid közé.


Regisztráció

Nézd meg a regisztrációval járó előnyöket!

Regisztráció
Mostanában minden receptet igyekszek megreformálni. Egészen jól belejöttem, hát gondoltam a legnépszerűbb receptemet a békebeli ropogós kiflit is megsütöm teljes kiőrlésű lisztből. Így jött létre a Teljes kiőrlésű békebeli kifli. Bevallom úgy érzem megint nagyot alkottam. Persze ez az eredeti receptnek is köszönhető, ami önmagában méltán híres. Szóval jöjjenek a kulisszatitkok, hogy hogy lehet isteni Békebeli kiflit sütni teljes kiőrlésű lisztből.

Hozzávalók

  • 42 dkg (420 g) teljes kiörlésű búzaliszt (BTKL)
  • 8 dkg (80 g) búzasikér
  • 2 tk (10 g)
  • 2 dkg (20 g) friss élesztő
  • 1 nagy ek (50 g) tejföl (20%)
  • 2,5 dl (250 g) tehéntej (2,8%)
  • 1 dl (100 g) víz

A recept

A tejet és a vizet összeöntjük és elkeverjük benne a tejfölt, majd meglangyosítjuk.

A lisztbe belekeverjük a sót, a közepébe mélyedést készítünk, ahova belemorzsoljuk az élesztőt, rácsurgatunk pici mézet és beleöntjük a langyos tejfölös keveréket. Hagyjuk az élesztőt jól felfutni. Az egészet összegyúrjuk és kidagasztjuk. (Nem tévedés tényleg nem kell külön zsiradék a tésztába) Dagasztás után kb 45 percet kelesztjük (duplájára) 10 db-ba vágjuk (96 g/db), gombóccá formázzuk. 10 percet pihentetjük a gombócokat, majd megformázzuk kiflinek.

Teljes kiőrlésű békebeli kifli

Gombócok

Próbáljuk meg minél vékonyabbra nyújtani olajos pulton és szorosan felcsavarni úgy, hogy közben kifelé sodorjuk a tenyerünkkel. Meg tudod nézni a formázást a recept végén található videóban.

A sütőpapíros tepsin kelesztjük őket úgy, hogy a vége mindig alulra kerüljön különben sütés közben "kinyílik" a kiflink.

Ha készen vagyunk a formázással, azonnal 220 fokra előmelegítjük a sütőt alul felül sütésen.

NEM KELESZTJÜK (csak addig amíg melegszik a sütő) különben nagyon összekelnek a rétegek. A sütő aljába tetszünk 1 dl vizet (a víz melegedjen együtt a sütővel így gőz keletkezik bent). Mielőtt a sütőbe tolnánk, lespricceljük vízzel a kiflik felületét, így fényes kifliket kapunk. Ha nem spricceljük le, akkor kicsit rusztikusabb lesz a kinézete. 10-15 perc sütés után (nálam 13 perc), amikor már látszik, hogy elkezdett pirulni, levesszük a hőmérsékletet 200 fokra és bekapcsoljuk a légkeverést. Innentől kezdve 3-5 perc alatt (nálam 4 perc) szép pirosra sütjük őket.  Rácsra tesszük hűlni a Teljes kiőrlésű békebeli kifli-ket. Egy kifli 85 g-os lett nekem.

Teljes kiőrlésű békebeli kifli

Kisült 

Teljes kiőrlésű békebeli kifli

Szendvicsnek kitűnő

hírlevél Kálci receptjei a postafiókodban

Iratkozz fel hírlevelünkre, és első kézből értesülhetsz a legújabb receptjeimről, sütési tippekről és a megjelenő könyvekről! Ne hagyd ki az exkluzív ajánlatokat és különleges inspirációkat, amelyek segítenek még több finomságot varázsolni a konyhádba.