
Teljes kiőrlésű békebeli kifli
Lépj be, vagy regisztrálj és mentsd el kedvenc receptjeidet gyűjteményeid közé.
Nézd meg a regisztrációval járó előnyöket!
Regisztráció

A recept
A tejet és a vizet összeöntjük és elkeverjük benne a tejfölt, majd meglangyosítjuk.
A lisztbe belekeverjük a sót, a közepébe mélyedést készítünk, ahova belemorzsoljuk az élesztőt, rácsurgatunk pici mézet és beleöntjük a langyos tejfölös keveréket. Hagyjuk az élesztőt jól felfutni. Az egészet összegyúrjuk és kidagasztjuk. (Nem tévedés tényleg nem kell külön zsiradék a tésztába) Dagasztás után kb 45 percet kelesztjük (duplájára) 10 db-ba vágjuk (96 g/db), gombóccá formázzuk. 10 percet pihentetjük a gombócokat, majd megformázzuk kiflinek.

Gombócok
Próbáljuk meg minél vékonyabbra nyújtani olajos pulton és szorosan felcsavarni úgy, hogy közben kifelé sodorjuk a tenyerünkkel. Meg tudod nézni a formázást a recept végén található videóban.
A sütőpapíros tepsin kelesztjük őket úgy, hogy a vége mindig alulra kerüljön különben sütés közben "kinyílik" a kiflink.
Ha készen vagyunk a formázással, azonnal 220 fokra előmelegítjük a sütőt alul felül sütésen.
NEM KELESZTJÜK (csak addig amíg melegszik a sütő) különben nagyon összekelnek a rétegek. A sütő aljába tetszünk 1 dl vizet (a víz melegedjen együtt a sütővel így gőz keletkezik bent). Mielőtt a sütőbe tolnánk, lespricceljük vízzel a kiflik felületét, így fényes kifliket kapunk. Ha nem spricceljük le, akkor kicsit rusztikusabb lesz a kinézete. 10-15 perc sütés után (nálam 13 perc), amikor már látszik, hogy elkezdett pirulni, levesszük a hőmérsékletet 200 fokra és bekapcsoljuk a légkeverést. Innentől kezdve 3-5 perc alatt (nálam 4 perc) szép pirosra sütjük őket. Rácsra tesszük hűlni a Teljes kiőrlésű békebeli kifli-ket. Egy kifli 85 g-os lett nekem.

Kisült

Szendvicsnek kitűnő
receptek További receptek cukor- és finomlisztmentes kategóriában



receptek További receptek kifli kategóriában



