
Tejmentes narancsos kalács
Lépj be, vagy regisztrálj és mentsd el kedvenc receptjeidet gyűjteményeid közé.
Nézd meg a regisztrációval járó előnyöket!
Regisztráció

Hozzávalók
-
50 dkg (500 g) búzafinomliszt (BL 55)
-
1 csapott tk (5 g) só
-
10 dkg (100 g) porcukor
-
10 dkg (100 g) hideg vajVAGY10 dkg (100 g) sütőmargarin
-
1 db tojássárgája
-
20 g friss élesztőVAGY1 csomag (7 g) szárított élesztő
-
2,5 dl narancslé (100%-os)
-
fél citrom héja
-
50 g étcsokoládé
-
25 g aszalt áfonya
-
25 g aszalt sárgabarack
-
25 g mazsola
-
25 g dió (durvára vágott)

A recept
A hozzávalókból egy lágy kelt tésztát dagasztunk. Az élesztőt nem futtatjuk. Ha szükséges, akkor rakhatunk hozzá még lisztet, mert nekem a gép szépen bele dagasztja ezt a mennyiségű folyadékot, de kézzel dagasztott tészta nem vesz fel ennyit.

Dagasztás közben
Ha kidagasztottuk, akkor mehetnek bele a magok a gyümölcsük és a csoki ízlés szerint. Az enyémben most csoki volt, barack, áfonya és szilva valamint kandírozott narancshéj. A barackot és a szilvát négybe vágtam.

Aszalt gyümölcsök
1 órát kelesztjük a tésztát. Ízlés szerint formázzuk.
Én nem tudtam dönteni, így a felét egy kimargarinozott gyümölcskenyér formába raktam. A másik felét meg 7 részre szedtem és csináltam két csavart karikát és egy hármas fonást, amit sütőpapírra tettem.

Sütés előtt
Lekenjük a kicsit felvert fehérjével és 45 percig kelesztjük. Sütés előtt még egyszer átkenjük a tojással.
180 fokra előmelegített sütőben 30 perc alatt átsütjük. (vegyétek figyelembe hogy a felét sütöttem csak egyben, szóval lehet hogy az egész tésztából készített kalácsot tovább kell sütni. Ha közben a teteje pirulni kezd, akkor egy darab alufóliával letakarjuk akkor nem ég meg. Tűpróbával ellenőrizzük, hogy átsült-e.

Gyönyörűen átsült
receptek További receptek hagyományos kategóriában



receptek További receptek Édes kategóriában



