Tejmentes narancsos kalács
Lépj be, vagy regisztrálj és mentsd el kedvenc receptjeidet gyűjteményeid közé.
Nézd meg a regisztrációval járó előnyöket!
RegisztrációHozzávalók
- 50 dkg (500 g) búzafinomliszt (BL 55)
- 1 csapott tk (5 g) só
- 10 dkg (100 g) porcukor
- 10 dkg (100 g) hideg vaj VAGY 10 dkg (100 g) sütőmargarin
- 1 db tojássárgája
- 20 g friss élesztő VAGY 1 csomag (7 g) szárított élesztő
- 2,5 dl narancslé (100%-os)
- fél citrom héja
- 50 g étcsokoládé
- 25 g aszalt áfonya
- 25 g aszalt sárgabarack
- 25 g mazsola
- 25 g dió (durvára vágott)
A recept
A hozzávalókból egy lágy kelt tésztát dagasztunk. Az élesztőt nem futtatjuk. Ha szükséges, akkor rakhatunk hozzá még lisztet, mert nekem a gép szépen bele dagasztja ezt a mennyiségű folyadékot, de kézzel dagasztott tészta nem vesz fel ennyit.
Dagasztás közben
Ha kidagasztottuk, akkor mehetnek bele a magok a gyümölcsük és a csoki ízlés szerint. Az enyémben most csoki volt, barack, áfonya és szilva valamint kandírozott narancshéj. A barackot és a szilvát négybe vágtam.
Aszalt gyümölcsök
1 órát kelesztjük a tésztát. Ízlés szerint formázzuk.
Én nem tudtam dönteni, így a felét egy kimargarinozott gyümölcskenyér formába raktam. A másik felét meg 7 részre szedtem és csináltam két csavart karikát és egy hármas fonást, amit sütőpapírra tettem.
Sütés előtt
Lekenjük a kicsit felvert fehérjével és 45 percig kelesztjük. Sütés előtt még egyszer átkenjük a tojással.
180 fokra előmelegített sütőben 30 perc alatt átsütjük. (vegyétek figyelembe hogy a felét sütöttem csak egyben, szóval lehet hogy az egész tésztából készített kalácsot tovább kell sütni. Ha közben a teteje pirulni kezd, akkor egy darab alufóliával letakarjuk akkor nem ég meg. Tűpróbával ellenőrizzük, hogy átsült-e.
Gyönyörűen átsült