Tejes zsemle
Hagyományos

Tejes zsemle

Kelt tészta Zsemle
Belépés

Lépj be, vagy regisztrálj és mentsd el kedvenc receptjeidet gyűjteményeid közé.


Regisztráció

Nézd meg a regisztrációval járó előnyöket!

Regisztráció
Ha gyorsan valami finom házi pékárut szeretnél sütni, akkor jó szívvel ajánlom ezt a tejes zsemle receptet, hiszen pofonegyszerű elkészíteni, és a tésztája is könnyed.

Hozzávalók

  • 50 dkg (500 g) búzafinomliszt (BL 55)
  • 2 tk (10 g)
  • 2,5 dkg (fél kocka) friss élesztő
    VAGY
    1 zacskó (7 g) szárított élesztő
  • 1 tk (5 g) kristálycukor
  • 3 dl (300 g) tehéntej (2,8%)
    VAGY
    3 dl (300 g) növényi tej
  • 1 egész tojás (M-es)
  • 30 g vaj

A recept

A lisztbe belekeverjük a sót a közepébe mélyedést készítünk, ahova belemorzsoljuk az élesztőt, rászórjuk a cukrot és beleöntjük a langyos tejet. Belerakjuk a puha vajat és a tojást. Hagyjuk az élesztőt jól felfutni. Az egészet összegyúrjuk és kidagasztjuk.

Dagasztás után 45 percet kelesztjük.

Ha letelt az idő 9 db-ba vágjuk (kb 100 g/db) Zsemlévé formázzuk. Ilyenkor a lényeg az hogy a tenyerünkkel kicsit kifelé feszítsük a tésztát. Akkor jó, ha már egy szép feszes kis gombóc van a markunkban.

Szilikonos sütőpapíros tepsire rakjuk őket és 1 órát kelesztjük.

220 fokra előmelegítjük a sütőt alul felül sütésen. A sütő aljába tetszünk 1 dl vizet (a víz melegedjen együtt a sütővel így gőz keletkezik bent)

Mielőtt a sütőbe tolnánk lespricceljük vízzel a zsemlék felületét úgy, hogy sehol ne maradjon lisztes, mert ahol nem kap vizet ott nem lesz szép színe.

10-15 perc sütés után, amikor már látszik, hogy elkezdett pirulni levesszük a hőmérsékletet 200 fokra és bekapcsoljuk a légkeverést. Innentől kezdve 3-5 perc alatt szép pirosra sütjük őket. Amikor kivesszük adhatunk neki egy kis vizes spriccelést. Rácsra tesszük hűlni. Egy tejes zsemle 85 g-os lett nekem.

Tejes zsemle

Kisült zsemle belseje

Ha más fajta zsemlére vágysz, akkor válogass az összes zsemle receptem közül ide kattintva.

hírlevél Kálci receptjei a postafiókodban

Iratkozz fel hírlevelünkre, és első kézből értesülhetsz a legújabb receptjeimről, sütési tippekről és a megjelenő könyvekről! Ne hagyd ki az exkluzív ajánlatokat és különleges inspirációkat, amelyek segítenek még több finomságot varázsolni a konyhádba.