Szendvics vekni
Hagyományos

Szendvics vekni

Kelt tészta Zsemle
Belépés

Lépj be, vagy regisztrálj és mentsd el kedvenc receptjeidet gyűjteményeid közé.


Regisztráció

Nézd meg a regisztrációval járó előnyöket!

Regisztráció
Egy Szegedi szendvicsező kedvelt fogása, a rántott csirkemelles szendvics. Talán nem tűnik ördöngösségnek elsőre, ám a kis vekni tökéletesítéséhez hosszú út vezetett. Gyerekeim rajongása ez iránt az egyszerű, ámde ízvilágban gazdag csemege iránt inspirált arra, hogy megalkossam saját verziómat. Kísérletezésem során számos összetétellel próbálkoztam, mindhiába - az igényes gasztronómiai ízléssel megáldott Gergő fiam mindig a kifogásokat találta benne. De végre eljött az a nap, amikor a konyhám laboratóriumában létrejött valami különleges, 165 grammos csoda, amellyel végre elnyertem Gergő jóváhagyását. Készüljetek fel arra, hogy beleszeressetek ebbe a szendvics veknibe, amely méltán hódítja meg minden gasztronómiai ínyenc szívét!

Hozzávalók

6 darab veknihez

  • 65 dkg (650 g) búzafinomliszt (BL 55)
  • 3 tk (15 g)
  • 1 tk (5 g) kristálycukor
  • 25 g (fél kocka) friss élesztő
    VAGY
    egy zacskó (7 g) szárított élesztő
  • 2 dl (200 g) tehéntej (2,8%)
  • 2 dl (200 g) víz
  • 50 g hideg vaj

A recept

A lisztbe belekeverjük a sót, a közepébe mélyedést készítünk, ahova belemorzsoljuk az élesztőt, rászórjuk a cukrot és beleöntjük a langyos vizes tejet. Megvárjuk hogy felfusson az élesztő.  Az egészet összegyúrjuk, majd belerakjuk a hideg vajat. Kidagasztjuk, hogy ne ragadjon az edény falához vagy a kezünkhöz. Dagasztás után 40 percet kelesztjük és 6 db-ba vágjuk (kb. 190 g/db). Megformázzuk őket úgy mint a fehér kenyeret egy pici veknivé.

Szilikonos sütőpapíros tepsire rakjuk a „zsemléket”, majd kb. 30 percig hagyjuk őket kelni. Közben 210 °C-ra előmelegítjük a sütőt alsó-felső sütésen, gőztér alkalmazásával. Mielőtt a sütőbe tolnánk a tepsit, lespricceljük vízzel a zsemlék felületét. Kb. 20 perc alatt szép pirosra sütjük őket. Amikor kivesszük, adunk nekik megint egy kis vizes spriccelést. Hideg helyen hagyjuk kihűlni.

Félbe vágva salátával, kedvenc zöldségekkel, mustárral, ketchuppal vagy majonézzel ízesítve egy finom szelet prágai típusú rántott csirkemellel (katt ide) laktató és nagyon finom szendvicset varázsolhatunk az asztalra.

hírlevél Kálci receptjei a postafiókodban

Iratkozz fel hírlevelünkre, és első kézből értesülhetsz a legújabb receptjeimről, sütési tippekről és a megjelenő könyvekről! Ne hagyd ki az exkluzív ajánlatokat és különleges inspirációkat, amelyek segítenek még több finomságot varázsolni a konyhádba.