
Szalagos fánk
Lépj be, vagy regisztrálj és mentsd el kedvenc receptjeidet gyűjteményeid közé.
Nézd meg a regisztrációval járó előnyöket!
Regisztráció

A recept
Nagyon sokáig nem volt szalagos fánk receptem, mert én magam sem tudtam igazán szép fánkokat sütni. Vagy nyers maradt belül, vagy nem lett szalagos. A sok kudarc egy idő után elveszi az ember kedvét. Sokat utánaolvastam, rengeteg receptet átnéztem – köztük több mint 100 éveseket is –, majd nekiláttam a kísérletezésnek. Számtalan verziót kipróbáltam, míg végül megalkottam a saját, Kálcis változatomat: egész tojásokkal és alkohol (rum) nélkül, mégis tökéletes lett!
A lisztet egy tálba mérjük.
A közepébe mélyedést készítünk, ebbe belemorzsoljuk az élesztőt.
Ráöntjük a kézmeleg, cukros tejet, majd várunk pár percet, amíg az élesztő elkezd feljönni a tej tetejére.
Egy másik tálba felütjük a két tojást, majd ezeket is beleöntjük a tejbe, és összekeverjük.
Ezután beledaraboljuk a hideg vajat.
Kidagasztjuk a tésztát, majd 45 percig kelni hagyjuk.
Ha megkelt, lisztezett felületen ujjnyi vastagra (kb. 12 mm) nyújtjuk, és egy nagy kerek szaggatóval (8 cm átmérőjű) kiszaggatjuk.
Nagyon fontos, hogy a szaggatót határozott mozdulattal nyomjuk a tésztába! Ha nem lesz éles, vágott széle a fánknak, hanem összenyomódik, akkor nem biztos, hogy szalagos lesz.
A kiszaggatott fánkokat félretesszük kelni kb. 20-30 percre, úgy, hogy egy konyharuhával letakarjuk őket.
Én ilyenkor egyesével kivágott, szilikonos sütőpapírra helyezem őket, hogy biztosan ne tapadjanak az asztalhoz.

A megkelt fánknak ilyennek kell lennie.
Amikor úgy látjuk, hogy szépen megkeltek a fánkok, de tényleg olyanok szinte mint egy kis mini felhő, akkor a közepét óvatosan benyomjuk és a lyukas oldalát kezdjük bő forró olajban kisütni 170 °C-on. Azonnal fedőt teszünk rá. Ez nagyon fontos, ha szalagosra akarjuk sütni.
Nagyon hamar barnul, ha szép a színe, már fordíthatjuk is meg, ez kb. 1,5 perc alatt kell hogy megtörténjen.
A másik oldalát már fedő nélkül sütjük meg. Ilyenkor már látni lehet a szalagot az oldalán.
Ha nem szalagos, akkor vagy összenyomta a szaggató a tészta szélét vagy szaggatás után nem vártunk elég időt és nem kelt meg a tészta.
Ha túl hamar sül meg a fánk, akkor nagyon forró az olajunk és félő, hogy nyers marad a közepe.
Ha nem sül elég gyorsan, akkor hideg az olajunk. Ilyenkor szív magába sok olajat és szalagos sem lesz.
Kihűlés után a mélyedést megtöltjük baracklekvárral és megszórjuk porcukorral.

Ez az a fánkszaggató, amit én is használok, és nagyon bevált!
Vélemények
receptek További receptek hagyományos kategóriában



receptek További receptek kelt tészta kategóriában



