Szalagos fánk
Hagyományos

Szalagos fánk

Kelt tészta
Belépés

Lépj be, vagy regisztrálj és mentsd el kedvenc receptjeidet gyűjteményeid közé.


Regisztráció

Nézd meg a regisztrációval járó előnyöket!

Regisztráció
A szalagos fánk a farsangi időszak egyik legnagyobb kedvence, de valljuk be, nem csak ilyenkor esik jól! Puha, könnyű, és ha minden jól megy, a közepén ott virít a gyönyörű szalag – ami azt jelzi, hogy igazán jól dolgoztunk, de az se gond, ha nincs ott a kis csík. Ebben a receptben megmutatom, hogyan süsd meg a tökéletes szalagos fánkot, amit a család imádni fog!

Hozzávalók

Tésztához

  • 50 dkg (500 g) búzafinomliszt (BL 55)
  • 25 g (fél kocka) friss élesztő
  • 50 g kristálycukor
  • 250 ml tehéntej (2,8%)
  • 50 g vaj
  • 2 db tojás (M-es)

Egyebek

  • Sütéshez 1 liter napraforgóolaj
  • ízlés szerint porcukor
  • ízlés szerint sárgabaracklekvár

A recept

Nagyon sokáig nem volt szalagos fánk receptem, mert én magam sem tudtam igazán szép fánkokat sütni. Vagy nyers maradt belül, vagy nem lett szalagos. A sok kudarc egy idő után elveszi az ember kedvét. Sokat utánaolvastam, rengeteg receptet átnéztem – köztük több mint 100 éveseket is –, majd nekiláttam a kísérletezésnek. Számtalan verziót kipróbáltam, míg végül megalkottam a saját, Kálcis változatomat: egész tojásokkal és alkohol (rum) nélkül, mégis tökéletes lett! 

A lisztet egy tálba mérjük.
A közepébe mélyedést készítünk, ebbe belemorzsoljuk az élesztőt.
Ráöntjük a kézmeleg, cukros tejet, majd várunk pár percet, amíg az élesztő elkezd feljönni a tej tetejére.

Egy másik tálba felütjük a két tojást, majd ezeket is beleöntjük a tejbe, és összekeverjük. 

Ezután beledaraboljuk a hideg vajat.
Kidagasztjuk a tésztát, majd 45 percig kelni hagyjuk.

Ha megkelt, lisztezett felületen ujjnyi vastagra (kb. 12 mm) nyújtjuk, és egy nagy kerek szaggatóval (8 cm átmérőjű) kiszaggatjuk.

Nagyon fontos, hogy a szaggatót határozott mozdulattal nyomjuk a tésztába! Ha nem lesz éles, vágott széle a fánknak, hanem összenyomódik, akkor nem biztos, hogy szalagos lesz.

A kiszaggatott fánkokat félretesszük kelni kb. 20-30 percre, úgy, hogy egy konyharuhával letakarjuk őket.

Én ilyenkor egyesével kivágott, szilikonos sütőpapírra helyezem őket, hogy biztosan ne tapadjanak az asztalhoz.
Szalagos fánk

A megkelt fánknak ilyennek kell lennie.

Amikor úgy látjuk, hogy szépen megkeltek a fánkok, de tényleg olyanok szinte mint egy kis mini felhő, akkor a közepét óvatosan benyomjuk és a lyukas oldalát kezdjük bő forró olajban kisütni 170 °C-on. Azonnal fedőt teszünk rá. Ez nagyon fontos, ha szalagosra akarjuk sütni.

Nagyon hamar barnul, ha szép a színe, már fordíthatjuk is meg, ez kb. 1,5 perc alatt kell hogy megtörténjen. 

A másik oldalát már fedő nélkül sütjük meg. Ilyenkor már látni lehet a szalagot az oldalán.

Ha nem szalagos, akkor vagy összenyomta a szaggató a tészta szélét vagy szaggatás után nem vártunk elég időt és nem kelt meg a tészta.

Ha túl hamar sül meg a fánk, akkor nagyon forró az olajunk és félő, hogy nyers marad a közepe.

Ha nem sül elég gyorsan, akkor hideg az olajunk. Ilyenkor szív magába sok olajat és szalagos sem lesz.
TIPP: Kivettem az olajsütőmből a rácsot és 170 fokra tekerve egyenletes hőmérsékleten tudtam sütni a fánkokat

Kihűlés után a mélyedést megtöltjük baracklekvárral és megszórjuk porcukorral.

Hírdetés

 Ez az a fánkszaggató, amit én is használok, és nagyon bevált! 

Vélemények

  • Többször próbáltam már fánkot sütni, ehető volt, de sosem igazán szép. Most először sikerült olyanra, amilyenre szerettem volna. Köszönet a receptért
    Ágnes

    Ágnes

hírlevél Kálci receptjei a postafiókodban

Iratkozz fel hírlevelünkre, és első kézből értesülhetsz a legújabb receptjeimről, sütési tippekről és a megjelenő könyvekről! Ne hagyd ki az exkluzív ajánlatokat és különleges inspirációkat, amelyek segítenek még több finomságot varázsolni a konyhádba.