Sokmagvas bagett
Lépj be, vagy regisztrálj és mentsd el kedvenc receptjeidet gyűjteményeid közé.
Nézd meg a regisztrációval járó előnyöket!
RegisztrációHozzávalók
Tésztához
- 40 dkg (400 g) teljes kiörlésű búzaliszt (BTKL)
- 8 dkg (80 g) búzasikér
- 2 tk (10 g) só
- 50 g zabpehely (apró szemű)
- 20 g pirított szezámmag
- 20 g pirított lenmag
- 25 g (fél kocka) friss élesztő VAGY 1 zacskó (7 g) szárított élesztő
- 4 dl (400 g) langyos víz
- 30 g hideg vaj
Tetejére
- 10 g szezámmag
- 10 g lenmag
A recept
A lisztet, a zabpelyhet és a sikért kimérjük és belekeverjük a sót és a pirított magvakat is, a közepébe mélyedést készítünk. A mélyedésbe belemorzsoljuk az élesztőt és ráöntjük a langyos vizet majd összekeverjük. Ebbe rakjuk a hideg vajat. Lágyabb kelt tésztát dagasztunk, amelyet 40 percen át kelni hagyunk. Felvágjuk 8 db-ra a tésztát kb. 130 g/db és nyolc bagettet formázunk belőle. Kilapogatjuk, majd feltekerjük és összecsípjük az illesztésnél a tésztát. Szilikonos sütőpapíros tepsin kelesztjük kb. 40 percet szoba hőmérsékleten (addig, amíg dupla vastag nem lesz) Kelesztés vége előtt kb. 20 perccel elkezdjük előmelegíteni a sütőt. Előmelegítésnél a sütőt 210 fokra kapcsoljuk alsó-felső sütésen, gőztér alkalmazásával. (Egy kisebb hőálló edényben vizet rakunk a sütőbe) Lespricceljük hideg vízzel a bagettek felületét és ekkor szórjuk rá a nem pirított magvakat. 2 helyen bevágjuk a tetejét, majd a forró sütőbe toljuk. Addig sütjük, amíg szépen meg nem pirulnak. Végig gőzben hagyjuk sülni. Ez kb. 20 perc alatt érhető el. Forrón rácsra tesszük és lespricceljük hideg vízzel a sokmagvas bagett-eket.