Sokmagvas bagett
Lépj be, vagy regisztrálj és mentsd el kedvenc receptjeidet gyűjteményeid közé.
Nézd meg a regisztrációval járó előnyöket!
Regisztráció
Hozzávalók
Tésztához
-
4 dl (400 g) langyos víz
-
30 g hideg vaj
-
40 dkg (400 g) teljes kiörlésű búzaliszt (BTKL)
-
8 dkg (80 g) búzasikér
-
2 tk (10 g) só
-
50 g zabpehely (apró szemű)
-
20 g pirított szezámmag
-
20 g pirított lenmag
-
25 g (fél kocka) friss élesztőVAGY1 zacskó (7 g) szárított élesztő
Tetejére
-
10 g szezámmag
-
10 g lenmag
A recept
A lisztet, a zabpelyhet és a sikért kimérjük és belekeverjük a sót és a pirított magvakat is, a közepébe mélyedést készítünk.
A mélyedésbe belemorzsoljuk az élesztőt és ráöntjük a langyos vizet majd összekeverjük. Ebbe rakjuk a hideg vajat.
Lágyabb kelt tésztát dagasztunk, amelyet 40 percen át kelni hagyunk.
Felvágjuk 8 db-ra a tésztát kb. 130 g/db és nyolc bagettet formázunk belőle.
Kilapogatjuk, majd feltekerjük és összecsípjük az illesztésnél a tésztát.
Szilikonos sütőpapíros tepsin kelesztjük kb. 40 percet szoba hőmérsékleten (addig, amíg dupla vastag nem lesz) Kelesztés vége előtt kb. 20 perccel elkezdjük előmelegíteni a sütőt.
Előmelegítésnél a sütőt 210 fokra kapcsoljuk alsó-felső sütésen, gőztér alkalmazásával. (Egy kisebb hőálló edényben vizet rakunk a sütőbe)
Lespricceljük hideg vízzel a bagettek felületét és ekkor szórjuk rá a nem pirított magvakat.
2 helyen bevágjuk a tetejét, majd a forró sütőbe toljuk. Addig sütjük, amíg szépen meg nem pirulnak. Végig gőzben hagyjuk sülni.
Ez kb. 20 perc alatt érhető el. Forrón rácsra tesszük és lespricceljük hideg vízzel a sokmagvas bagett-eket.
Ezzel a sütőformával még szebb bagettek süthetők
Vélemények
receptek További receptek cukor- és finomlisztmentes kategóriában
receptek További receptek kifli kategóriában