
Sajtos stangli
Lépj be, vagy regisztrálj és mentsd el kedvenc receptjeidet gyűjteményeid közé.
Nézd meg a regisztrációval járó előnyöket!
Regisztráció

Hozzávalók
-
35 dkg (350 g) búzafinomliszt (BL 55)
-
2 tk (10 g) só
-
1,5 dkg (15 g) friss élesztőVAGY4-5 g szárított élesztő
-
1 dl langyos tehéntej (2,8%)VAGY1 dl langyos növényi tej
-
1 dl langyos víz
-
1 kk kristálycukor
-
1 tojássárgája
-
2 ek napraforgóolaj
Kenéshez
-
1 tojássárgája
-
1 csipet só
-
1 tk víz
-
100 g reszelt trappista sajt

A recept
A lisztet kimérjük megsózzuk, a közepébe mélyedést készítünk. A mélyedésbe belemorzsoljuk az élesztőt és ráöntjük a langyos, cukros, vizes tejet. A tojássárgáját és az olajat is beleöntjük. Hagyjuk felfutni az élesztőt.
Lágyabb kelt tésztát dagasztunk, amelyet egy órán át kelni hagyunk.
6 felé vágjuk a tésztát (kb 100 g) és gombócokká formázzuk.
Stanglikat formázunk belőle vékonyan olajozott pulton. Lásd videó!
Sütőpapírral bélelt tepsin 1-1,5 órát kelesztjük (duplájára) szoba hőmérsékleten konyharuhával letakarva (kelesztés vége előtt kb 10-20 perccel elkezdjük előmelegíteni a sütőt 220 fokra)
Ha megkelt megkenjük a vízzel kikevert tojássárgájával és megszórjuk sajttal.
Előmelegítésnél a sütőt 220 fokra kapcsoljuk és egy edényben vizet teszünk a sütő aljába. Ha felmelegedett, akkor betoljuk a tepsit.
Ha van, akkor bekapcsoljuk a légkeverést. 5 percig így sütjük. Ettől szépen felfúvódnak a stanglik.
Kikapcsoljuk a légkeverést és visszavesszük a hőfokot 200 fokra. Így sütjük, amíg szépen meg nem pirulnak. Nekem 10 perc kellett csak nekik. Végig gőzben hagyjuk sülni, így nem szárad ki a stangli és finom ropogós héja keletkezik.
Air fryerben sütés:
Cosori Dual Blaze Air Fryerben Bake programon 12 perc alatt tökéletesre sülnek. Érdemes sütőpapíron keleszteni őket, mert csak 2 adagban férnek be.

Nagyon puha bélzet jellemzi
A megmaradt tojásfehérjékből készíts Diós Búrkiflit
Ha hagyományos zsemlét sütnál inkább, vagy csak tej és tojásmentes receptet keresel válaszd a VIZES ZSEMLE receptemet.
Ha diétázol, akkor próbáld ki a TELJES KIŐRLÉSŰ lisztből készült változatomat.
Vélemények
receptek További receptek hagyományos kategóriában



receptek További receptek zsemle kategóriában



