Sajtos stangli
Hagyományos

Sajtos stangli

Kelt tészta Zsemle
Belépés

Lépj be, vagy regisztrálj és mentsd el kedvenc receptjeidet gyűjteményeid közé.


Regisztráció

Nézd meg a regisztrációval járó előnyöket!

Regisztráció
Nagy kedvencem ez a sajtos stangli recept. Pihe-puha tésztája van és a legjobb variáció szendvicsnek. Ez az a tészta, ami a leginkább hasonlít a bolti "felfújt" pékárukhoz. Gyönyörű nagyra megkel. Eddig még mindenki meglepődve tapasztalta, hogy mekkorára nő.

Hozzávalók

  • 35 dkg (350 g) búzafinomliszt (BL 55)
  • 2 tk (10 g)
  • 1,5 dkg (15 g) friss élesztő
    VAGY
    4-5 g szárított élesztő
  • 1 dl langyos tehéntej (2,8%)
    VAGY
    1 dl langyos növényi tej
  • 1 dl langyos víz
  • 1 kk kristálycukor
  • 1 tojássárgája
  • 2 ek napraforgóolaj

Kenéshez

  • 1 tojássárgája
  • 1 csipet
  • 1 tk víz
  • 100 g reszelt trappista sajt

A recept

A lisztet kimérjük megsózzuk, a közepébe mélyedést készítünk. A mélyedésbe belemorzsoljuk az élesztőt és ráöntjük a langyos, cukros, vizes tejet. A tojássárgáját és az olajat is beleöntjük. Hagyjuk felfutni az élesztőt.

Lágyabb kelt tésztát dagasztunk, amelyet egy órán át kelni hagyunk.

6 felé vágjuk a tésztát (kb 100 g) és gombócokká formázzuk.

Stanglikat formázunk belőle vékonyan olajozott pulton. Lásd videó!

Tipp: Ha az "S" betűs szupermarket híres óriási stanglijára vágyunk, akkor csak ketté osszuk el a tésztát.

Sütőpapírral bélelt tepsin 1-1,5 órát kelesztjük (duplájára) szoba hőmérsékleten konyharuhával letakarva (kelesztés vége előtt kb 10-20 perccel elkezdjük előmelegíteni a sütőt 220 fokra)

Ha megkelt megkenjük a vízzel kikevert tojássárgájával és megszórjuk sajttal.

Előmelegítésnél a sütőt 220 fokra kapcsoljuk és egy edényben vizet teszünk a sütő aljába. Ha felmelegedett, akkor betoljuk a tepsit.

TIPP: Ha nincs légkeverésed, akkor végig 210 fokon süsd a stanglikat

Ha van, akkor bekapcsoljuk a légkeverést. 5 percig így sütjük. Ettől szépen felfúvódnak a stanglik.

Kikapcsoljuk a légkeverést és visszavesszük a hőfokot 200 fokra. Így sütjük, amíg szépen meg nem pirulnak. Nekem 10 perc kellett csak nekik. Végig gőzben hagyjuk sülni, így nem szárad ki a stangli és finom ropogós héja keletkezik.


Air fryerben sütés:

Cosori Dual Blaze Air Fryerben Bake programon 12 perc alatt tökéletesre sülnek. Érdemes sütőpapíron keleszteni őket, mert csak 2 adagban férnek be.

Sajtos stangli

Nagyon puha bélzet jellemzi

A megmaradt tojásfehérjékből készíts Diós Búrkiflit

Ha hagyományos zsemlét sütnál inkább, vagy csak tej és tojásmentes receptet keresel válaszd a VIZES ZSEMLE receptemet.

Ha diétázol, akkor próbáld ki a TELJES KIŐRLÉSŰ lisztből készült változatomat.

Vélemények

  • Most próbáltam először a sajtos stanglidat, még nincs merszem stanglit formázni,nem vagyok rutinos,de az, hogy egyáltalán zsemle lett belőle, méghozzá borzasztó finom zsemle...az maga a csoda! Köszönöm!!😍

    Krisztina

hírlevél Kálci receptjei a postafiókodban

Iratkozz fel hírlevelünkre, és első kézből értesülhetsz a legújabb receptjeimről, sütési tippekről és a megjelenő könyvekről! Ne hagyd ki az exkluzív ajánlatokat és különleges inspirációkat, amelyek segítenek még több finomságot varázsolni a konyhádba.