
Sajtos pogácsa - hajtogatott
Lépj be, vagy regisztrálj és mentsd el kedvenc receptjeidet gyűjteményeid közé.
Nézd meg a regisztrációval járó előnyöket!
Regisztráció

Hozzávalók
Tésztához
-
15-20 g só
-
50 g vaj
-
2,5 dkg (fél kocka) friss élesztőVAGY1 zacskó (7 g) szárított élesztő
-
50 g tejföl (20%)
-
2,5 dl tehéntej (2,8%)
-
1 db tojás (M-es)
-
55 dkg (550 g) búzafinomliszt (BL 55)
-
100 g apróra reszelt trappista sajt
Hajtogatáshoz
-
200-250 g (sós vízben megfőtt) krumpli
-
100 g hideg vaj
Szóráshoz
-
kenéshez 1 db tojás (M-es)
-
100 g reszelt trappista sajt
-
ízlés szerint magvak

A recept
A lisztet, a sajtot és a sót összekeverjük, majd belemorzsoljuk az 50 g vajat.Mélyedést készítünk a közepébe, ide morzsoljuk az élesztőt ráöntjük a langyos tejfölös tejet és beleütjük a tojást.
Összekeverjük és egy lágy kelt tésztát dagasztunk belőle.
kb 45-60 percig hagyjuk kelni (amíg a duplája nem lesz)
Kinyújtjuk 0,5 cm vastagra
Ráreszeljük a kihűlt főtt krumplit egy nagy lyukú reszelővel, majd ugyanígy ráreszeljük a hideg vajat is

Ráreszelve a vaj és a krumpli
Feltekerjük és letakarjuk egy konyharuhával 30 percre

Feltekerve
Kinyújtjuk és megint feltekerjük, letakarjuk és 30 percig kelni hagyjuk
Kinyújtjuk és feltekerjük harmadjára is, letakarjuk és 30 percig kelni hagyjuk
Kinyújtjuk, de most már csak kb 1,5 cm vastagra
Tetejét négyzetesen bevagdossuk egy éles késsel
Éles pogácsaszaggatóval kiszaggatjuk (fontos, mert ha nem éles, akkor nem lesz olyan szép réteges)
Tetejüket felvert egész tojással megkenjük a sajtos pogácsa tetejét.
Ízlés szerint sajttal, szezámmaggal stb szórjuk.
Hagyjuk kelni a tepsin addig, amíg 210 fokra légkeverésen, vagy 230 fokon alul felül sütésen be nem melegszik a sütőnk.
Szép pirosra sütjük őket a forró sütőbe tolva.
receptek További receptek hagyományos kategóriában



receptek További receptek pogácsa kategóriában



