Sajtos pogácsa - hajtogatott
Hagyományos

Sajtos pogácsa - hajtogatott

Kelt tészta Sós Pogácsa
Belépés

Lépj be, vagy regisztrálj és mentsd el kedvenc receptjeidet gyűjteményeid közé.


Regisztráció

Nézd meg a regisztrációval járó előnyöket!

Regisztráció
Mindig vágytam arra, hogy olyan igazán magas, réteges, szétesős, eldőlős, puha sajtos pogácsa süljön a sütőmben. Rengeteg receptet kipróbáltam. Mind finom volt, de nem hozta a katarzist. Egy FB csoportban láttam meg nemrégen egy gyönyörű pogácsát, ki is írtam a receptet és vártam a megfelelő napot, hogy legyen időm kipróbálni. Persze a szám íze szerint picit módosítottam. Jelentem ez az, amire én mindig vágytam. Remélem másnak is ilyen élményt nyújt majd. A második feltekerés után már nem bírtam magammal, mert éreztem, hogy nagyon jó az, ami alakul a kezem alatt. Legszívesebben nyersen felfaltam volna az egészet. A sütés közben már csorgott a nyálam és melegen befaltam kb 6 db-ot szégyen vagy sem :)

Hozzávalók

Tésztához

  • 15-20 g
  • 50 g vaj
  • 2,5 dkg (fél kocka) friss élesztő
    VAGY
    1 zacskó (7 g) szárított élesztő
  • 50 g tejföl (20%)
  • 2,5 dl tehéntej (2,8%)
  • 1 db tojás (M-es)
  • 55 dkg (550 g) búzafinomliszt (BL 55)
  • 100 g apróra reszelt trappista sajt

Hajtogatáshoz

  • 200-250 g (sós vízben megfőtt) krumpli
  • 100 g hideg vaj

Szóráshoz

  • kenéshez 1 db tojás (M-es)
  • 100 g reszelt trappista sajt
  • ízlés szerint magvak

A recept

A lisztet, a sajtot és a sót összekeverjük, majd belemorzsoljuk az 50 g vajat.Mélyedést készítünk a közepébe, ide morzsoljuk az élesztőt ráöntjük a langyos tejfölös tejet és beleütjük a tojást.

Összekeverjük és egy lágy kelt tésztát dagasztunk belőle. 

kb 45-60 percig hagyjuk kelni (amíg a duplája nem lesz)

Kinyújtjuk 0,5 cm vastagra

Ráreszeljük a kihűlt főtt krumplit egy nagy lyukú reszelővel, majd ugyanígy ráreszeljük a hideg vajat is

Sajtos pogácsa - hajtogatott

Ráreszelve a vaj és a krumpli

Feltekerjük és letakarjuk egy konyharuhával 30 percre

TIPP: Hagyományos módon hajtogathatjuk is. Videó a TEPERTŐS POGÁCSA receptemnél.
Sajtos pogácsa - hajtogatott

Feltekerve

Kinyújtjuk és megint feltekerjük, letakarjuk és 30 percig kelni hagyjuk

Kinyújtjuk és feltekerjük harmadjára is, letakarjuk és 30 percig kelni hagyjuk

Kinyújtjuk, de most már csak kb 1,5 cm vastagra

Tetejét négyzetesen bevagdossuk egy éles késsel

Éles pogácsaszaggatóval kiszaggatjuk (fontos, mert ha nem éles, akkor nem lesz olyan szép réteges)

Tetejüket felvert egész tojással megkenjük a sajtos pogácsa tetejét.

Ízlés szerint sajttal, szezámmaggal stb szórjuk.

Hagyjuk kelni a tepsin addig, amíg 210 fokra légkeverésen, vagy 230 fokon alul felül sütésen be nem melegszik a sütőnk. 

Szép pirosra sütjük őket a forró sütőbe tolva. 

hírlevél Kálci receptjei a postafiókodban

Iratkozz fel hírlevelünkre, és első kézből értesülhetsz a legújabb receptjeimről, sütési tippekről és a megjelenő könyvekről! Ne hagyd ki az exkluzív ajánlatokat és különleges inspirációkat, amelyek segítenek még több finomságot varázsolni a konyhádba.