Sajtos kifli
Hagyományos

Sajtos kifli

Kelt tészta Kifli
Belépés

Lépj be, vagy regisztrálj és mentsd el kedvenc receptjeidet gyűjteményeid közé.


Regisztráció

Nézd meg a regisztrációval járó előnyöket!

Regisztráció
Sokat gondolkoztam, hogy mit írhatnék ide a sajtos kifli bevezetőjének. Amikor megkóstoltam ezt a kiflit először, akkor káromkodtam.... :) Azt nem írhatom le. Így csak annyit írok, hogy az összes receptem elbújhat mögötte. A békebeli kiflim és a sajtos stanglim gyermeke leginkább. Teljes nálam a szerelem. Belül hófehér és vajpuha a kérge fenomenális ízt és ropogósságot kap a pirult sajttól. A sajtos kifli kiválóan használható salátákhoz köretnek, vagy csak úgy magában olivaolajjal, sonkával, sajttal is kiváló csemege. Szendvicsnek is tökéletes. Másnapra a kérge elveszti ropogósságát, de az élvezeti értéke mit sem csökken tőle.

Hozzávalók

Tésztához

  • 37 dkg (370 g) búzafinomliszt (BL 55)
  • 8-9 g
  • 15 g friss élesztő
    VAGY
    4 g szárított élesztő
  • kb egy lapos tk (5 g) méz
  • 2 dl (200 g) víz
  • kb 4 tk (10 g) napraforgóolaj
    VAGY
    4 tk (10 g) olívaolaj

Tetejére

  • 10 dkg (100 g) apróra reszelt sajt
  • 40 g vágott tökmag
    VAGY
    40 g magvak

A recept

Lisztet egy tálba öntjük és belekeverjük a sót. Közepébe mélyedést készítünk, ide morzsoljuk az élesztőt és ráöntjük a langyos vizet, amibe korábban a mézet feloldottuk, majd beletesszük az olajat is.
Megvárjuk, amíg az élesztő felfut, majd kidagasztjuk a tésztát. 
Ha már nem ragad az edény falához, akkor 40 percig pihentetjük a tésztát. Ezután elosztjuk 8 darabra, majd megformázzuk golyókká, és hagyjuk letakarva még 10 percig pihenni őket.
Ha megkeltek megformázzuk őket kiflinek és egy kicsit a pulton meggörgetjük mindegyiket, hogy még hosszabbak legyenek.
Tekergetés után lespricceljük őket vízzel, belemártjuk minden oldalát a reszelt sajtba vagy ízlés szerint a magvas-sajtos keverékbe, és sütőpapírral bélelt tepsire tesszük. Maradékot szórjuk rá! Ne sajnáljuk
Konyharuhával letakarva hagyjuk kelni a kifliket 40 percig szobahőmérsékleten.
A kifliket gőzzel telített 240 °C-ra előmelegített sütőbe rakjuk őket alul felül sütésen úgy, hogy, amikor beraktuk azonnal visszavesszük a hőmérsékletet 230°C-ra kb. 12-15 perc alatt megsül. Nagyon figyeljük, hogy meg ne égjen a sajt.

Sajtos kifli

Isteni szendvics lesz belőle, próbáljátok ki :)

hírlevél Kálci receptjei a postafiókodban

Iratkozz fel hírlevelünkre, és első kézből értesülhetsz a legújabb receptjeimről, sütési tippekről és a megjelenő könyvekről! Ne hagyd ki az exkluzív ajánlatokat és különleges inspirációkat, amelyek segítenek még több finomságot varázsolni a konyhádba.