
Sajtos baconos csónak
Lépj be, vagy regisztrálj és mentsd el kedvenc receptjeidet gyűjteményeid közé.
Nézd meg a regisztrációval járó előnyöket!
Regisztráció

Hozzávalók
Tésztához (6 darabhoz)
-
350 g búzafinomliszt (BL 55)
-
10 g só
-
15 g friss élesztőVAGY4-5 g szárított élesztő
-
1 dl langyos tehéntej (2,8%)
-
1 dl langyos víz
-
1 kk kristálycukor
-
1 tojássárgája
-
2 ek napraforgóolaj
Töltelékhez
-
120 g trappista sajt
-
120 g (kis kockára vágott) bacon
Kenéshez
-
1 egész tojás (M-es)VAGYmegmaradt tojásfehérje

A recept
A lisztet kimérjük, és megsózzuk. A közepébe mélyedést készítünk, ahova belemorzsoljuk az élesztőt. A langyos tejhez hozzáadjuk a cukrot, majd a mélyedésbe öntjük. Hagyjuk felfutni (felhabosodni) az élesztőt, ezután adjuk hozzá a langyos vizet, a tojássárgáját és az olajat, majd lágyabb kelt tésztát dagasztunk belőle. Fedjük le, és hagyjuk kelni fél órán át.
A megkelt tésztát 6 egyenlő részre osztjuk, kb. 100 g-os darabokra, majd gombócokká formázzuk. A gombócokat vékonyan olajozott felületen oválisra kinyújtjuk és feltekerjük, majd sütőpapírral bélelt tepsin hagyjuk a formázott tésztákat (egyenes kifliket) 20 percet kelni, míg kb. duplájára nőnek.
A sajtot nagy lyukú reszelőn lereszeljük, a szalonnát felkockázzuk.
Hosszában éles késsel bevágjuk a megkelt stanglikat és kissé a kezünkkel szétnyitjuk. A külső szélüket lekenjük egy egész felvert tojással. A bevágásba egyenletesen elosztva minden csónakba teszünk 20 g baconkockát és 20 g sajtot.
A sütőt előmelegítjük 180 fokra. Tegyünk egy edényben vizet a sütő aljába vagy használjuk gőzfunkciót.
Helyezzük be a tepsit és süssük a csónakokat kb. 20 percig 180 fokon alul felül sütéssel.
Inkább azt írom, hogy amíg a tészta aranybarna nem lesz, és a sajt pirosra nem sül.
A csónakokat hagyjuk kicsit hűlni, majd tálaljuk melegen. Frissen, ropogósan a legfinomabbak, de az uzsonnás zsákba is tökéletesek.
receptek További receptek hagyományos kategóriában



receptek További receptek kelt tészta kategóriában



