Sajtos aprósütemény
Hagyományos

Sajtos aprósütemény

Kelt tészta Sós Aprósütemény
Belépés

Lépj be, vagy regisztrálj és mentsd el kedvenc receptjeidet gyűjteményeid közé.


Regisztráció

Nézd meg a regisztrációval járó előnyöket!

Regisztráció
Édesanyámtól tanult egyik kedvenc receptem ez a kis nassolni való sajtos aprósütemény. Sok ilyen recept létezik, mindegyik finom, de ha van rangsor akkor ez 10-ből 10-es számomra. Az a titka, hogy jó alapanyagokkal kell dolgozni így nem éppen olcsó, de megéri :)

Hozzávalók

Tésztához

  • 20 dkg (200 g) vaj
  • 30 dkg (300 g) búzafinomliszt (BL 55)
  • 10 dkg (100 g) tejföl (20%)
  • 150 g apróra reszelt trappista sajt
  • 1 tojássárgája
  • 15 g

Szóráshoz

  • kb 100 g apróra reszelt trappista sajt
  • kenéshez tojásfehérje
  • ízlés szerint magvak

A recept

A vajat a liszttel elmorzsoljuk. Hozzákeverjük a többi hozzávalót, majd 10-20 percet pihentetjük hűtőben. 

Ne hagyjuk bent sokáig, mert akkor nagyon kemény lesz a tészta, és nehezen nyújtható.
TIPP: Margarinnal is készítettem már. Működik vele a recept, de az íze nem olyan finom.

Kb fél-egy cm vékonyra kinyújtjuk.

Bármilyen apró formára kiszaggatjuk, kivágjuk amilyenre csak szeretnénk.

Sütőpapíros tepsibe rakjuk a darabokat, majd a hűtőbe tesszük kb 10-20 percre, hogy a vaj visszadermedjen.

TIPP: Akár egész éjszakára a hűtőben pihenhet

Ha "megkeményedett", akkor megkenjük tojásfehérjével és megszórjuk sajttal, szezámmaggal vagy köménymaggal.

Előmelegített sütőben sütjük 160 °C-on légkeverésen, vagy 180 °C-on alul felül sütésen, addig amíg szépen megpirul a sajt a sajtos aprósütemény tetején.

hírlevél Kálci receptjei a postafiókodban

Iratkozz fel hírlevelünkre, és első kézből értesülhetsz a legújabb receptjeimről, sütési tippekről és a megjelenő könyvekről! Ne hagyd ki az exkluzív ajánlatokat és különleges inspirációkat, amelyek segítenek még több finomságot varázsolni a konyhádba.