
Pókhálós zsemle
Lépj be, vagy regisztrálj és mentsd el kedvenc receptjeidet gyűjteményeid közé.
Nézd meg a regisztrációval járó előnyöket!
Regisztráció

Hozzávalók
Zsemléhez (10 darabhoz)
-
65 dkg (650 g) búzafinomliszt (BL 55)
-
10 db széntabletta (gyógyszertári)
-
2 tk (10 g) só
-
2 tk (10 g) kristálycukor
-
2,5 dkg (fél kocka) friss élesztőVAGY1 zacskó (7 g) szárított élesztő
-
2 dl (200 g) tehéntej (2,8%)
-
2 dl (200 g) víz
-
50 g hideg vaj
Sós pancshoz
-
35 g só
-
35 g búzafinomliszt (BL 55)
-
50 g víz

A recept
Tök"jó" zsemle mellé nagyon mutatós. KATTINTS IDE azért a receptért
A lisztbe belekeverjük a sót és a porrá tört széntablettákat, a közepébe mélyedést készítünk, ahová belemorzsoljuk az élesztőt, rászórjuk a cukrot, és beleöntjük a langyos vizes tejet. Megvárjuk, hogy felfusson az élesztő, majd hozzáadjuk a hideg vajat.
Az egészet összegyúrjuk és kidagasztjuk, hogy ne ragadjon az edény falához vagy a kezünkhöz. Dagasztás után 40 percig kelesztjük, majd 10 darabba vágjuk (kb. 115 g/db). Mindegyik darabot zsemlévé formázzuk.
Szilikonos sütőpapírral bélelt tepsire helyezzük a zsemléket. Miután mindegyik a tepsin van, a sütőt 210°C-ra előmelegítjük alsó-felső sütésen, gőztér alkalmazásával. Amikor a zsemlék kb. 15 percet keltek, megrajzoljuk őket a sós panccsal pókháló alakban.
Kb. 15 perc alatt szép pirosra sütjük őket. Hideg helyen, rácson hagyjuk kihűlni. A minta idővel magába szívhatja a levegő nedvességtartalmát, de ez nem okoz minőségbeli romlást. A széntabletta ártalmatlan, de ideiglenesen székrekedést okozhat a zsemle fogyasztása után.
receptek További receptek hagyományos kategóriában



receptek További receptek zsemle kategóriában



