Pletzlach avagy a hagymás zsemle
Hagyományos

Pletzlach avagy a hagymás zsemle

Kelt tészta Zsemle
Belépés

Lépj be, vagy regisztrálj és mentsd el kedvenc receptjeidet gyűjteményeid közé.


Regisztráció

Nézd meg a regisztrációval járó előnyöket!

Regisztráció
Konferencián jártam Lengyelországban, ahol a szállodában nagyon finom zsemle szerű dolgot kínáltak minden reggelihez. Nagyon ízlett így hazaérve kiderítettem lengyel honlapokat böngészve, és azokat fordítgatva, hogy a "zsemle" neve Pletzlach! Inkább magában fogyasztják nem is zsemlének. Amerikában is sütik onion rolls/buns néven. Enyhén édeskés tésztán a hagyma édességét hihetetlenül jól kiegészíti az a kevéske mák, ami rákerül. Érdemes kipróbálni egészen különleges élmény a puha szinte kalácsszerű tésztájával.

Hozzávalók

Tésztához

  • 45 dkg (450 g) búzafinomliszt (BL 55)
  • 2 tk (10 g)
  • 25 g kristálycukor
  • 25 g (fél kocka) friss élesztő
    VAGY
    1 zacskó (7 g) szárított élesztő
  • 2,5 dl víz
  • 20 g napraforgóolaj

Tetejére

  • 1 tojás (M-es)
  • 1 nagyobb vöröshagyma
  • (nem darált) szemes mák

A recept

A lisztet összekeverjük a sóval és mélyedést készítünk a közepére.

Ide morzsoljuk az élesztőt, rászórjuk a cukrot, ráöntjük a langyos vizet és beleöntjük az olajat. 

Kidagasztjuk, hogy ne ragadjon a kezünkhöz a tészta

40 percet kelesztjük

A kelési idő alatt olajon apróra vágott vöröshagymát üvegesre párolunk

kb 1 cm vastagra nyújtjuk a tésztát, majd egy nagy szájú pohárral kiszaggatjuk

Sütőpapíros tepsin kelesztjük 15-20 percig

Megkenjük felvert egész tojással a tetejét

Egy teáskanál segítségével mélyedést csinálunk a közepére

Ide kanalazzuk a kihűlt olajtól lecsöpögtetett hagymát

Megszórjuk mákkal a tetejét

Pletzlach avagy a hagymás zsemle

Sütés előtt

Előmelegítjük a sütőt 180 fokra úgy, hogy egy edényben vizet rakunk a sütő aljába

Barnára sütjük a pletzlach-okat.

TIPP: A szaggatásból visszamaradt tésztát összegyúrjuk és hagyjuk újra kelni. Ha kel 10-15 percet, akkor újra kinyújtható és szaggatható lesz.
TIPP2: Olajbogyóval is elkészítettem már.
Pletzlach avagy a hagymás zsemle

Jó étvágyat hozzá!

hírlevél Kálci receptjei a postafiókodban

Iratkozz fel hírlevelünkre, és első kézből értesülhetsz a legújabb receptjeimről, sütési tippekről és a megjelenő könyvekről! Ne hagyd ki az exkluzív ajánlatokat és különleges inspirációkat, amelyek segítenek még több finomságot varázsolni a konyhádba.