Pizzagolyó - paradicsomos mártogatóssal
Hagyományos

Pizzagolyó - paradicsomos mártogatóssal

Kelt tészta Sós
Belépés

Lépj be, vagy regisztrálj és mentsd el kedvenc receptjeidet gyűjteményeid közé.


Regisztráció

Nézd meg a regisztrációval járó előnyöket!

Regisztráció
Egyik nap, amikor ebédidőben gondolkoztam, hogy hova menjünk a kollégákkal megláttam egy étlapon a pizzagolyó-t. Nagyon meglepődtem, mert korábban nem ismertem ezt az ételt. Azonnal öszeállt a fejemben a recept (a CSAVART PIZZÁMAT fogtam alapul) és délután meg is valósítottam. Sokkal jobb lett, mint vártam. Pihepuha tésztagolyó, olvadó sajttal a közepén. Mondanom se kell, hogy a gyerekek imádták a kezükkel tunkolni a szószba a széttépett golyókat. Party ételnek nem is tudnék jobbat elképzelni. Esetleg még a MINI HAMBURGER, ami vetekszik vele.

Hozzávalók

Tésztához

  • 40 dkg (400 g) búzafinomliszt (BL 55)
  • 2 tk (10 g) só
  • 2,5 dl tehéntej (2,8%)
  • 2 dkg (20 g) friss élesztő VAGY 6 g szárított élesztő
  • 1 tk (5 g) kristálycukor
  • 20 g napraforgóolaj
  • tetejére 1 tojás (M-es)

Töltelékhez

  • 1 tk szárított oregánó
  • 1 tk szárított bazsalikom
  • 1 tk (5 g) só
  • kb 150 g trappista sajt
  • kb 150 g gépsonka VAGY kb 150 g bacon
  • 20 dkg (200 g) paradicsompüré
  • 2 tk (10 g) kristálycukor

A recept

A lisztet egy tálba mérjük belekeverjük a sót, majd mélyedést csinálunk a közepébe. Ide szórjuk a cukrot és rámorzsoljuk az élesztőt. Ráöntjük a kézmelegre melegített tejet. Várunk 2 percet, hogy beinduljon az élesztő, majd belemérjük az olajat.
Kidagasztjuk a tésztát, hogy ne ragadjon az edény falához. Ha homogén a tészta 40 percen át kelesztjük.
A paradicsompürét egy hőálló edénybe öntjük, majd beleteszünk ízlés szerint sót, cukrot és a zöldfűszereket, majd felforraljuk.
Ha megkelt kinyújtjuk kb. fél cm vastagra, majd kb. 10 cm-es köröket szaggatunk belőle.

TIPP: Ha nincs ilyen szaggatótok, akkor használjatok egy nagyobb poharat vagy nyugodtan vágjátok 10x10 cm-es négyzetekre.

A tészta közepére egy kevés kockára vágott sonkát rakunk, majd egy pici reszelt sajtot.

Félbehajtjuk, majd összecsípjük, végül egy golyót formázunk belőle (Lásd a VIDEÓn)

Sorban egy kiolajozott pizzasütő formára helyezzük őket egy hőálló tálka köré, amibe majd a szószt töltjük.

TIPP: Ha nincs pizzasütőnk és hőálló tálkátok, akkor bármilyen tepsiben elkészíthetitek a golyókat és külön tálaljatok hozzá szószokat.

Pizzasütő formán kelesztjük 30 percig szobahőmérsékleten. Időközben előmelegítjük a sütőt alul felül sütésen 180 fokra.

Egy tojást villával felverünk és lekenjük a golyók tetejét vele.

Ha letelt a kelesztés a forró sütőbe rakjuk és kb. 30 perc alatt szép pirosra sütjük.

A közepén lévő tálba öntjük a paradicsomszószt, amibe mártogathatjuk a széttépett gombócokat.

TIPP: Tejfölt kikeverhetünk kis sóval, borssal és reszelt fokhagymával az is szuper mártogatós.

hírlevél Kálci receptjei a postafiókodban

Iratkozz fel hírlevelünkre, és első kézből értesülhetsz a legújabb receptjeimről, sütési tippekről és a megjelenő könyvekről! Ne hagyd ki az exkluzív ajánlatokat és különleges inspirációkat, amelyek segítenek még több finomságot varázsolni a konyhádba.