Pizzagolyó - paradicsomos mártogatóssal
Lépj be, vagy regisztrálj és mentsd el kedvenc receptjeidet gyűjteményeid közé.
Nézd meg a regisztrációval járó előnyöket!
RegisztrációHozzávalók
Tésztához
- 40 dkg (400 g) búzafinomliszt (BL 55)
- 2 tk (10 g) só
- 2,5 dl tehéntej (2,8%)
- 2 dkg (20 g) friss élesztő VAGY 6 g szárított élesztő
- 1 tk (5 g) kristálycukor
- 20 g napraforgóolaj
- tetejére 1 tojás (M-es)
Töltelékhez
- 1 tk szárított oregánó
- 1 tk szárított bazsalikom
- 1 tk (5 g) só
- kb 150 g trappista sajt
- kb 150 g gépsonka VAGY kb 150 g bacon
- 20 dkg (200 g) paradicsompüré
- 2 tk (10 g) kristálycukor
A recept
A lisztet egy tálba mérjük belekeverjük a sót, majd mélyedést csinálunk a közepébe. Ide szórjuk a cukrot és rámorzsoljuk az élesztőt. Ráöntjük a kézmelegre melegített tejet. Várunk 2 percet, hogy beinduljon az élesztő, majd belemérjük az olajat.
Kidagasztjuk a tésztát, hogy ne ragadjon az edény falához. Ha homogén a tészta 40 percen át kelesztjük.
A paradicsompürét egy hőálló edénybe öntjük, majd beleteszünk ízlés szerint sót, cukrot és a zöldfűszereket, majd felforraljuk.
Ha megkelt kinyújtjuk kb. fél cm vastagra, majd kb. 10 cm-es köröket szaggatunk belőle.
A tészta közepére egy kevés kockára vágott sonkát rakunk, majd egy pici reszelt sajtot.
Félbehajtjuk, majd összecsípjük, végül egy golyót formázunk belőle (Lásd a VIDEÓn)
Sorban egy kiolajozott pizzasütő formára helyezzük őket egy hőálló tálka köré, amibe majd a szószt töltjük.
Pizzasütő formán kelesztjük 30 percig szobahőmérsékleten. Időközben előmelegítjük a sütőt alul felül sütésen 180 fokra.
Egy tojást villával felverünk és lekenjük a golyók tetejét vele.
Ha letelt a kelesztés a forró sütőbe rakjuk és kb. 30 perc alatt szép pirosra sütjük.
A közepén lévő tálba öntjük a paradicsomszószt, amibe mártogathatjuk a széttépett gombócokat.