Pizza
Hagyományos

Pizza

Kelt tészta Sós Pizza
Belépés

Lépj be, vagy regisztrálj és mentsd el kedvenc receptjeidet gyűjteményeid közé.


Regisztráció

Nézd meg a regisztrációval járó előnyöket!

Regisztráció
Dolgoztam az egyetem alatt nyaranta egy Balatoni pizzériában, de soha nem kaptam meg a pizza tészta receptet, mert azt mondták, hogy sose fog úgy sülni, mint ott náluk a 400 fokos elektromos kemencében. Van ebben valami igazság, de azért én nem vagyok az a feladós típus :)

Hozzávalók

Tésztához

  • 50 dkg (500 g) pizzaliszt 00-s jelölésű
    VAGY
    50 dkg (500 g) búzafinomliszt (BL 55)
  • 1 tk
  • 2,5 dkg (fél kocka) friss élesztő
    VAGY
    1 zacskó (7 g) szárított élesztő
  • 1 tk kristálycukor
  • 300 ml (300 g) víz
  • 3 ek (30 g) olívaolaj
    VAGY
    3 ek (30 g) napraforgóolaj

Paradicsomszószhoz

  • kis konzerv (70 g) sűrített paradicsom
  • 2 tk (10 g) kristálycukor
  • 1 kk oregánó
  • 1 kk bazsalikom
  • 1 ek víz
  • 1 tk (5 g)
  • ízlés szerint feketebors (őrölt)

Tejfölös szósz

  • 100 g tejföl (20%)
  • 1 gerezd zúzott fokhagyma
  • ízlés szerint
  • ízlés szerint feketebors (őrölt)

A recept

Lisztet a sóval elkeverjük, majd a közepébe mélyedést készítünk. Ide morzsoljuk az élesztőt, majd rászórjuk a cukrot ráöntjük a langyos vizet és végül az olajat. 1-2 percig hagyjuk az élesztőt felfutni. Az egészet összekeverjük, majd kidagasztjuk, hogy már ne ragadjon a kezünkhöz vagy a dagasztó tál falához. Jó alaposan körbelocsoljuk olajjal és fél órát kelni hagyjuk. Kinyomkodjuk belőle a levegőt, majd 3-4 részre osztjuk attól függően mekkora pizzát szeretnénk és gombóccá formázzuk.

Nekem ebből a mennyiségből két 26 cm-es és három 19 cm-es pizza jön ki. Ezt úgy osztom el, hogy 150 g megy a nyers tésztából a kicsi formába és 200 g megy a nagyokba. A kicsik beférnek egyszerre, vagy egy nagy egy kicsivel.

Az elkészült gombócokat 10-15 percig pihentetjük, majd a kiolajozott sütőformába téve ellapogatjuk. Ha nem fedi be az egész formát akkor várunk ismét 5-10 percet és tovább tudjuk nyújtani.

Ha befedtük a formát, akkor ízlés szerint rakunk rá feltétet.

Ha vastagabb tésztát szeretnénk, akkor ilyenkor is keleszthetjük még 10-15 percet. Ha vékonyan szeretjük, akkor azonnal forró sütőbe dugjuk.

A megpakolt pizzát a sütőnk legmagasabb hőfokán (nálam 300 fok) alsó felső sütésen megsütjük. Akkor készült el, ha a kellő színt elérte a sajt és a széle is megpirult.

TIPP: A széléhez nagyobbra reszelt sajtot teszünk és visszahajtjuk a tésztát akkor sajttal töltött szélet csinálhatunk neki. Vízzel spriccelve magokkal szórhatjuk

Ha valami izgalmasabbra vágysz süss CSAVART PIZZÁT

hírlevél Kálci receptjei a postafiókodban

Iratkozz fel hírlevelünkre, és első kézből értesülhetsz a legújabb receptjeimről, sütési tippekről és a megjelenő könyvekről! Ne hagyd ki az exkluzív ajánlatokat és különleges inspirációkat, amelyek segítenek még több finomságot varázsolni a konyhádba.