
Perec - Bajor és sós pancsos
Lépj be, vagy regisztrálj és mentsd el kedvenc receptjeidet gyűjteményeid közé.
Nézd meg a regisztrációval járó előnyöket!
Regisztráció

Hozzávalók
Tésztához
-
65 dkg (650 g) búzafinomliszt (BL 55)
-
2 tk (10 g) só
-
2 tk (10 g) kristálycukor
-
25 g (fél kocka) friss élesztőVAGY1 csomag (7 g) szárított élesztő
-
2 dl tehéntej (2,8%)
-
1,5 dl víz
-
50 g (szoba hőmérsékletű) vaj
Bajorhoz
-
10 g szódabikarbóna
-
1 dl víz
Sós pancshoz (5 db-ra elég)
-
kenéshez 1 tojás (M-es)
-
25 g só
-
25 g búzafinomliszt (BL 55)
-
néhány ek víz

A recept
A lisztbe belekeverjük a sót a közepébe mélyedést készítünk, ahova belemorzsoljuk az élesztőt, rászórjuk a cukrot és beleöntjük a langyos vizes tejet. Belerakjuk a puha vajat. Az egészet összegyúrjuk és kidagasztjuk, hogy ne ragadjon az edény falához vagy a kezünkhöz.
Dagasztás után 40 percet kelesztjük, majd 10 db-ba vágjuk.
Mindegyiket rúddá sodorjuk. Semmiképpen ne legyünk "erőszakosak" a tésztával. Ha nem akar nyúlni , akkor hagyjuk 10 percig kelni és folytassuk a sodrást tovább. Ha nagyon nyújtjuk a tésztát, akkor elszakadhatnak a sikérszálak és "csíkos" lesz a perec.
Megformázzuk őket perec formára és a találkozási pontokon az ujjunkkal erősen lenyomjuk

Sütés előtt
Perec formázása
Itt eldönthetjük, hogy mindegyik egyforma legyen mind a 10 db vagy fele bajor, fele sós pancsos.
Bajor:
Szilikonos sütőpapíros tepsire rakjuk a kész pereceket.
30 percig kelni hagyjuk őket egy tiszta nedves konyharuhával letakarva.
Amíg kelnek a perecek, addig előkészülünk a lúggal való kezelésre.
A vízbe beleöntjük a szódabikarbónát és feloldjuk benne.
A megkelt pereceket egy ecset segítségével lekenjük a lúg oldattal. Mindenhol legyen rajtuk, mert csak ott lesz barna és ropogós.
Durva szemű sóval megszórjuk. Ha szeretnénk akkor bevághatjuk az ívek mentén késsel vagy pengével tetszés szerint, de nem kötelező.
200 fokra előmelegített sütőbe (alul-felül sütés) tesszük őket kb. 15-20 percre. Akkor vegyük ki ha már szép barna mindegyik!
Sós pancsos:

Sós pancsos perec
Szilikonos sütőpapíros tepsire rakjuk a kész pereceket, majd lekenjük őket egy felvert egész tojással. 30 percig kelni hagyjuk őket .
Amíg kelnek a perecek, addig előkészülünk a sós panccsal. A sót és a lisztet összekeverjük, majd annyi vizet adunk hozzá, hogy sűrű de a kanálról már lefolyó pancsot kapjunk.
Ha megkeltek a perecek, akkor lelocsoljuk a sós panccsal.
200 fokra előmelegített sütőbe (alul-felül sütés) tesszük őket kb. 15-20 percre. Akkor vegyük ki ha már szép barna mindegyik, de a sós pancs még fehér rajta.
receptek További receptek hagyományos kategóriában



receptek További receptek sós kategóriában



