Perec - Bajor és sós pancsos
Hagyományos

Perec - Bajor és sós pancsos

Kelt tészta Sós
Belépés

Lépj be, vagy regisztrálj és mentsd el kedvenc receptjeidet gyűjteményeid közé.


Regisztráció

Nézd meg a regisztrációval járó előnyöket!

Regisztráció
Mindig is szerettem volna finom puha perecet sütni. Gyerekek nagyon szeretik a sós pancsosat. Tudod az az, ami ilyen sajtnak látszó valami, de mégis kiderül amikor eszed, hogy tömény só. Aztán gondoltam egyet, mert nagyon régóta foglalkoztatott a bajor perec elkészítése. Nagyon szeretem azt a ropi ízt, ami visszaköszön a bajor perec ízén. Próbáltam is már pár receptet, de valahogy nem volt az igazi egyik sem. Főzni kell, meg vacakolni vele. Gondoltam egyet és úgy döntöttem, hogy átalakítom a perec receptemet. Férfiak is biztos értékelni fogják ha elkészítitek nekik egy jó korsó sör mellé.

Hozzávalók

Tésztához

  • 65 dkg (650 g) búzafinomliszt (BL 55)
  • 2 tk (10 g)
  • 2 tk (10 g) kristálycukor
  • 25 g (fél kocka) friss élesztő
    VAGY
    1 csomag (7 g) szárított élesztő
  • 2 dl tehéntej (2,8%)
  • 1,5 dl víz
  • 50 g (szoba hőmérsékletű) vaj

Bajorhoz

  • 10 g szódabikarbóna
  • 1 dl víz

Sós pancshoz (5 db-ra elég)

  • kenéshez 1 tojás (M-es)
  • 25 g
  • 25 g búzafinomliszt (BL 55)
  • néhány ek víz

A recept

A lisztbe belekeverjük a sót a közepébe mélyedést készítünk, ahova belemorzsoljuk az élesztőt, rászórjuk a cukrot és beleöntjük a langyos vizes tejet. Belerakjuk a puha vajat. Az egészet összegyúrjuk és kidagasztjuk, hogy ne ragadjon az edény falához vagy a kezünkhöz.

Dagasztás után 40 percet kelesztjük, majd 10 db-ba vágjuk.

Mindegyiket rúddá sodorjuk. Semmiképpen ne legyünk "erőszakosak" a tésztával. Ha nem akar nyúlni , akkor hagyjuk 10 percig kelni és folytassuk a sodrást tovább. Ha nagyon nyújtjuk a tésztát, akkor elszakadhatnak a sikérszálak és "csíkos" lesz a perec.

Megformázzuk őket perec formára és a találkozási pontokon az ujjunkkal erősen lenyomjuk

Perec - Bajor és sós pancsos

Sütés előtt

Perec formázása

Itt eldönthetjük, hogy mindegyik egyforma legyen mind a 10 db vagy fele bajor, fele sós pancsos.

Bajor:

Szilikonos sütőpapíros tepsire rakjuk a kész pereceket.

30 percig kelni hagyjuk őket egy tiszta nedves konyharuhával letakarva.

Amíg kelnek a perecek, addig előkészülünk a lúggal való kezelésre. 

Nem kell frászt kapni semmi extra nem lesz benne. Nem mar meg vagy ilyesmi. Akár meg is ihatnánk ha sok a gyomorsavunk, de inkább ne, mert nincs jó íze.

A vízbe beleöntjük a szódabikarbónát és feloldjuk benne.

A megkelt pereceket egy ecset segítségével lekenjük a lúg oldattal. Mindenhol legyen rajtuk, mert csak ott lesz barna és ropogós.

Durva szemű sóval megszórjuk. Ha szeretnénk akkor bevághatjuk az ívek mentén késsel vagy pengével tetszés szerint, de nem kötelező.

200 fokra előmelegített sütőbe (alul-felül sütés) tesszük őket kb. 15-20 percre. Akkor vegyük ki ha már szép barna mindegyik!

Sós pancsos:

Perec - Bajor és sós pancsos

Sós pancsos perec

Szilikonos sütőpapíros tepsire rakjuk a kész pereceket, majd lekenjük őket egy felvert egész tojással. 30 percig kelni hagyjuk őket .

Amíg kelnek a perecek, addig előkészülünk a sós panccsal. A sót és a lisztet összekeverjük, majd annyi vizet adunk hozzá, hogy sűrű de a kanálról már lefolyó pancsot kapjunk.

Ha megkeltek a perecek, akkor lelocsoljuk a sós panccsal.

 200 fokra előmelegített sütőbe (alul-felül sütés) tesszük őket kb. 15-20 percre. Akkor vegyük ki ha már szép barna mindegyik, de a sós pancs még fehér rajta.

TIPP: Amíg az egyik tepsi sül, addig a másikat tegyük hideg helyre ha tudjuk. Pl. hűtő vagy télen a terasz ha van.

hírlevél Kálci receptjei a postafiókodban

Iratkozz fel hírlevelünkre, és első kézből értesülhetsz a legújabb receptjeimről, sütési tippekről és a megjelenő könyvekről! Ne hagyd ki az exkluzív ajánlatokat és különleges inspirációkat, amelyek segítenek még több finomságot varázsolni a konyhádba.