Olivás csavart kifli
Lépj be, vagy regisztrálj és mentsd el kedvenc receptjeidet gyűjteményeid közé.
Nézd meg a regisztrációval járó előnyöket!
RegisztrációHozzávalók
- 65 dkg (650 g) búzafinomliszt (BL 55)
- 1 tk (5 g) só
- kb 5 tk (25 g) kristálycukor
- 25 g (fél kocka) friss élesztő VAGY 1 csomag (7 g) szárított élesztő
- 200 ml meleg víz
- 200 ml tehéntej (2,8%)
- 50 ml (45 g) napraforgóolaj
- 2 tojásfehérje
- DAGASZTÁS VÉGÉN 10 g vaj
- kb 120 g (zöld és fekete is jó) olivabogyó
- kb 90 g vaj
- 2 tojássárgája
- 1 ek tehéntej (2,8%)
A recept
A lisztbe belekeverjük a sót, a közepébe mélyedést készítünk. Ide szórjuk a cukrot és rámorzsoljuk az élesztőt.
Ráöntjük a kézmeleg vizet és tejet is. Belerakjuk két tojás fehérjét és az olajat is.
Kidagasztjuk a tésztát. Nagyon ragad! Ne várjuk, hogy elváljon az edény falától! Ne dagasszunk hozzá plusz lisztet!
Ha homogén a tészta, akkor beledagasztunk 10 g puha vajat. Vajas kézzel elválasztjuk az edény falától a tésztát, majd letakarva 45 percig kelesztjük.
Ha letelt az idő lisztezve kivesszük a tálból és bőven lisztezett pultra öntjük, majd átdolgozzuk kicsit.
12 részre osztjuk, (100 g/db) golyót gyúrunk belőle. Közben is bőven lisztezzük folyamatosan.
Kb 15*30 cm-esre nyújtjuk lisztezett pulton. Nagyon vékonyra kell nyújtani. Kicsit olyan érzése van a végén az embernek, mintha rétestészta lenne.
Olvasztott vajjal megkenjük, megszórjuk nagyon apróra vágott olívabogyóval.
Feltekerjük a hosszabbik felénél fogva. A tekercset hosszában félbevágjuk, majd összetekerjük a két oldalt úgy, hogy a vágási felület kifelé forduljon.
Sorban szilikonos sütőpapírra rakjuk őket.
Sütés előtt
A tojássárgájához egy evőkanál tejet adunk és a keverékkel lekenjük mindegyik kifli tetejét.
Megszórjuk őket bőven szezámmaggal.
20 percet kelesztjük. Közben előmelegítjük a sütőt.
180 fokon sütjük alul felül sütésen kb 15-20 percet, úgy hogy vizet rakunk egy edényben a sütő aljába. Ha már megpirult a széle és szép színt kapott jó is lesz.