Olivás csavart kifli
Hagyományos

Olivás csavart kifli

Kelt tészta Kifli
Belépés

Lépj be, vagy regisztrálj és mentsd el kedvenc receptjeidet gyűjteményeid közé.


Regisztráció

Nézd meg a regisztrációval járó előnyöket!

Regisztráció
Nagyon régóta szeretnék olivás kifli-t csinálni, de valahogy sosem sikerült olyanra, mint amilyenre szerettem volna. Most ez egy nagyon jól sikerült változat így megmutatom nektek. Hagyományos kiflinek mindenképpen a BÉKEBELI ROPOGÓS KIFLI receptemet ajánlom. FIGYELEM ez a tészta inkább édeskés (mint az albán pékségek tésztái), így ha egy sósabb ízvilágra vágyunk, akkor 15 g só, 15 g cukor kerüljön a tésztába!

Hozzávalók

  • 65 dkg (650 g) búzafinomliszt (BL 55)
  • 1 tk (5 g) só
  • kb 5 tk (25 g) kristálycukor
  • 25 g (fél kocka) friss élesztő VAGY 1 csomag (7 g) szárított élesztő
  • 200 ml meleg víz
  • 200 ml tehéntej (2,8%)
  • 50 ml (45 g) napraforgóolaj
  • 2 tojásfehérje
  • DAGASZTÁS VÉGÉN 10 g vaj
  • kb 120 g (zöld és fekete is jó) olivabogyó
  • kb 90 g vaj
  • 2 tojássárgája
  • 1 ek tehéntej (2,8%)

A recept

A lisztbe belekeverjük a sót, a közepébe mélyedést készítünk. Ide szórjuk a cukrot és rámorzsoljuk az élesztőt.
Ráöntjük a kézmeleg vizet és tejet is. Belerakjuk két tojás fehérjét és az olajat is.
Kidagasztjuk a tésztát. Nagyon ragad! Ne várjuk, hogy elváljon az edény falától! Ne dagasszunk hozzá plusz lisztet!
Ha homogén a tészta, akkor beledagasztunk 10 g puha vajat. Vajas kézzel elválasztjuk az edény falától a tésztát, majd letakarva 45 percig kelesztjük.
Ha letelt az idő lisztezve kivesszük a tálból és bőven lisztezett pultra öntjük, majd átdolgozzuk kicsit.
12 részre osztjuk, (100 g/db) golyót gyúrunk belőle. Közben is bőven lisztezzük folyamatosan.
Kb 15*30 cm-esre nyújtjuk lisztezett pulton. Nagyon vékonyra kell nyújtani. Kicsit olyan érzése van a végén az embernek, mintha rétestészta lenne.
Olvasztott vajjal megkenjük, megszórjuk nagyon apróra vágott olívabogyóval.
Feltekerjük a hosszabbik felénél fogva. A tekercset hosszában félbevágjuk, majd összetekerjük a két oldalt úgy, hogy a vágási felület kifelé forduljon.
Sorban szilikonos sütőpapírra rakjuk őket.

Olivás csavart kifli

Sütés előtt

A tojássárgájához egy evőkanál tejet adunk és a keverékkel lekenjük mindegyik kifli tetejét.
Megszórjuk őket bőven szezámmaggal.
20 percet kelesztjük. Közben előmelegítjük a sütőt.
180 fokon sütjük alul felül sütésen kb 15-20 percet, úgy hogy vizet rakunk egy edényben a sütő aljába. Ha már megpirult a széle és szép színt kapott jó is lesz.

hírlevél Kálci receptjei a postafiókodban

Iratkozz fel hírlevelünkre, és első kézből értesülhetsz a legújabb receptjeimről, sütési tippekről és a megjelenő könyvekről! Ne hagyd ki az exkluzív ajánlatokat és különleges inspirációkat, amelyek segítenek még több finomságot varázsolni a konyhádba.