Nyírségi gombócleves
Hagyományos

Nyírségi gombócleves

Leves
Belépés

Lépj be, vagy regisztrálj és mentsd el kedvenc receptjeidet gyűjteményeid közé.


Regisztráció

Nézd meg a regisztrációval járó előnyöket!

Regisztráció
Gondoltam bővítem a repertoárt egy új levessel. Most előszőr főztem nyírségi gombócleves-t, de nem utóljára. Krémes, tartalmas tele zöldséggel. Szerintem nagyon jó kis leves.

Hozzávalók

Leveshez

  • 350 g csirkemell
  • 1 kis fej (70 g) vöröshagyma
  • 15 g vaj
  • 1 ek búzafinomliszt (BL 55)
  • 150 g zöldborsó
  • 150 g sárgarépa
  • 150 g gomba
  • 75 g petrezselyemgyökér
  • 1,8 l víz
  • 200 ml habtejszín (cukrozatlan)
  • ízlés szerint
  • ízlés szerint feketebors (őrölt)
  • ízlés szerint ételízesítő

Gombóchoz

  • 250 g krumpli
  • 1 tojás (M-es)
  • 1 ek búzadara (AD)
  • kb 75 g búzafinomliszt (BL 55)
  • 1 ek petrezselyemzöld
  • csipet

A recept

Először a krumplit kockákra vágva feltesszük sós vízben főlni.

A vöröshagymát apró kockákra vágjuk, majd vajon üvegesre pirítjuk, erre rádobjuk a kockákra vágott húst, sózzuk, borsozzuk majd fehérdedésig pirítjuk.

Rászórjuk az evőkanálnyi lisztet és bererakjuk a zöldségeket.

Ha megkevertük, akkor felöntjük a vízzel és a tejszínnel, majd sózzuk, borsozzuk.

Amíg a zöldségek megpuhulnak a levesben, addig a krumplit összetörjük és a tojással, búzadarával, liszttel és a petrezselyemzölddel összekeverjük, majd ízlés szerint sózzuk.

Ha megfőtt a leves, kis gombócokat csinálunk a krumplis tésztából és a levesbe dobjuk őket, amikor feljöttek a gombócok a leves tetejére, akkor még pár percig főzzük a gombócleves-t.

hírlevél Kálci receptjei a postafiókodban

Iratkozz fel hírlevelünkre, és első kézből értesülhetsz a legújabb receptjeimről, sütési tippekről és a megjelenő könyvekről! Ne hagyd ki az exkluzív ajánlatokat és különleges inspirációkat, amelyek segítenek még több finomságot varázsolni a konyhádba.