Nemzeti színű fonott kalács
Hagyományos

Nemzeti színű fonott kalács

Kelt tészta Édes
Belépés

Lépj be, vagy regisztrálj és mentsd el kedvenc receptjeidet gyűjteményeid közé.


Regisztráció

Nézd meg a regisztrációval járó előnyöket!

Regisztráció
Ünnepeljük együtt Magyarország nemzeti ünnepét egy különleges finomsággal, ami nemcsak a szívünk, de a gyomrunk felé is vezet! Rengeteg fonott kalács recept kering az interneten, de ezzel a recepttel a végeredmény olyan puha és omlós, hogy a késsel való szeletelés már-már kihívást jelenthet. Édeskés de nem édes íze tökéletesen kiegészíti a hozzá választott feltéteket; legyen az szeletelt sonka, mogyorókrém, vagy éppen házi lekvár. Készítsük el együtt ezt a fantasztikus kalácsot, hogy az asztalunkon is ragyogjon a magyar nemzeti színek pompája!

Hozzávalók

  • 550 g búzafinomliszt (BL 55)
  • csipet só
  • 3 ek (60 g) kristálycukor
  • 25 g (fél kocka) friss élesztő VAGY egy zacskó (7 g) szárított élesztő
  • 1 dl (100 g) tehéntej (2,8%)
  • 1,5 dl (150 g) habtejszín
  • 2 db tojásfehérje
  • 50 g hideg vaj
  • 3 csepp ételfesték gél (zöld)
  • 3 csepp ételfesték gél (bordó)

Kenéshez

  • 2 db tojássárgája

A recept

A lisztet egy tálba szitáljuk és belerakjuk a csipet sót. A közepében mélyedést készítünk, ide szórjuk a cukrot, rámorzsoljuk az élesztőt és erre öntjük a langyos tejszínes tejet.

Hagyjuk kicsit felfutni az élesztőt, majd belerakjuk a tojásfehérjét, majd így összekeverjük és legvégül rakjuk bele a hideg vajat. Kidagasztjuk a tésztát, majd azonnal 3 egyenlő részre vágjuk. Egyiket gombóccá formázzuk és félrerakjuk kelni. A másik kettőt egyesével megszínezzük külön-külön zöld és piros ételfestékkel. A színezett és a fehér tésztagombócokat egy órát kelesztjük langyos helyen.

Ha letelt az egy óra, akkor lisztezett deszkára borítjuk és kettévágjuk mindegyiket, majd gombóccá formázzuk. 10 percet hagyjuk kelni a gombócokat, majd kilapítjuk, feltekerjük és elkezdjük rúddá sodorni őket. Vigyázzunk, hogy ne sérüljön a szerkezete a tésztának! Ha úgy látjuk, hogy nem nyúlik, akkor tegyük félre pár percre még kelni, és utána folytassuk a sodrást. A rúd végei mindig vékonyabbak legyenek, mint a közepük. Liszttel szórjuk be a rudakat, majd a videó alapján fonjuk meg lazán a kalácsot.

Ha készen van, akkor szilikonos sütőpapírral bélelt tepsibe tesszük tojássárgájával megkenjük a tetejét. Kelni hagyjuk kb. 45 percet. Fontos, hogy minimum a duplájára keljen. Kelesztés közben előmelegítjük a sütőt 180 fokra alsó-felső sütésen. Ismét lekenjük a tetejét tojással. Forró sütőbe tolva kb. 35–40 perc alatt készre sütjük. Ha elkezd nagyon sülni a teteje, takarjuk le alufóliával.

TIPP: Én legszívesebben kacsasütőben sütöm. Alulra sütőpapírt teszek az oldalát kikenem margarinnal. Ennél a módszernél előmelegítjük a sütőt 210 fokra alsó-felső sütési módon. Lefedve sütjük a kalácsot 15 percig. A fedőt ez után levesszük és csökkentjük a hőfokot 180 fokra. A teljes sütésidő nálam 40 perc (15+25) volt.

hírlevél Kálci receptjei a postafiókodban

Iratkozz fel hírlevelünkre, és első kézből értesülhetsz a legújabb receptjeimről, sütési tippekről és a megjelenő könyvekről! Ne hagyd ki az exkluzív ajánlatokat és különleges inspirációkat, amelyek segítenek még több finomságot varázsolni a konyhádba.