Nemzeti színű fonott kalács
Lépj be, vagy regisztrálj és mentsd el kedvenc receptjeidet gyűjteményeid közé.
Nézd meg a regisztrációval járó előnyöket!
RegisztrációHozzávalók
- 550 g búzafinomliszt (BL 55)
- csipet só
- 3 ek (60 g) kristálycukor
- 25 g (fél kocka) friss élesztő VAGY egy zacskó (7 g) szárított élesztő
- 1 dl (100 g) tehéntej (2,8%)
- 1,5 dl (150 g) habtejszín
- 2 db tojásfehérje
- 50 g hideg vaj
- 3 csepp ételfesték gél (zöld)
- 3 csepp ételfesték gél (bordó)
Kenéshez
- 2 db tojássárgája
A recept
A lisztet egy tálba szitáljuk és belerakjuk a csipet sót. A közepében mélyedést készítünk, ide szórjuk a cukrot, rámorzsoljuk az élesztőt és erre öntjük a langyos tejszínes tejet.
Hagyjuk kicsit felfutni az élesztőt, majd belerakjuk a tojásfehérjét, majd így összekeverjük és legvégül rakjuk bele a hideg vajat. Kidagasztjuk a tésztát, majd azonnal 3 egyenlő részre vágjuk. Egyiket gombóccá formázzuk és félrerakjuk kelni. A másik kettőt egyesével megszínezzük külön-külön zöld és piros ételfestékkel. A színezett és a fehér tésztagombócokat egy órát kelesztjük langyos helyen.
Ha letelt az egy óra, akkor lisztezett deszkára borítjuk és kettévágjuk mindegyiket, majd gombóccá formázzuk. 10 percet hagyjuk kelni a gombócokat, majd kilapítjuk, feltekerjük és elkezdjük rúddá sodorni őket. Vigyázzunk, hogy ne sérüljön a szerkezete a tésztának! Ha úgy látjuk, hogy nem nyúlik, akkor tegyük félre pár percre még kelni, és utána folytassuk a sodrást. A rúd végei mindig vékonyabbak legyenek, mint a közepük. Liszttel szórjuk be a rudakat, majd a videó alapján fonjuk meg lazán a kalácsot.
Ha készen van, akkor szilikonos sütőpapírral bélelt tepsibe tesszük tojássárgájával megkenjük a tetejét. Kelni hagyjuk kb. 45 percet. Fontos, hogy minimum a duplájára keljen. Kelesztés közben előmelegítjük a sütőt 180 fokra alsó-felső sütésen. Ismét lekenjük a tetejét tojással. Forró sütőbe tolva kb. 35–40 perc alatt készre sütjük. Ha elkezd nagyon sülni a teteje, takarjuk le alufóliával.