
Mini sajtburger
Lépj be, vagy regisztrálj és mentsd el kedvenc receptjeidet gyűjteményeid közé.
Nézd meg a regisztrációval járó előnyöket!
Regisztráció

Hozzávalók
Zsemléhez
-
600 g búzafinomliszt (BL 55)
-
350 ml (350 g) langyos tehéntej (2,8%)
-
4 ek (50 g) olvasztott vaj
-
25 g (fél kocka) friss élesztőVAGY1 csomag (7 g) szárított élesztő
-
4 ek (60 g) kristálycukor
-
2 tk (10 g) só
Töltelékhez
-
1 kg sertéshús (darált)
-
kevés napraforgóolaj
-
2 közepes fej vöröshagyma
-
ízlés szerint só
-
ízlés szerint feketebors (őrölt)
-
2-4 gerezd fokhagyma
-
60 g majonéz
-
szeletelt trappista sajt
-
SOK reszelt trappista sajt

A recept
Eredeti videó itt:
Először elkészítjük a zsemléket.
A lisztbe belekeverjük a sót a közepébe mélyedést készítünk, ahova belemorzsoljuk az élesztőt, rászórjuk a cukrot és beleöntjük a langyos tejet, majd a vajat is.
Alaposan kidagasztjuk a tésztát, majd egy órát kelesztjük.
Ha megkelt 12 db-ra vágjuk (kb 92 g/db) és megformázzuk őket zsemlének. Nagyon picit olvasztott vajas kézzel átsimogatjuk.
Egy akkora tepsibe rakjuk, amiben elférnek a zsemlék, de kellően közel tudjuk rakni őket egymáshoz, hogy össze tudjanak kelni. Sütőpapírral érdemes kibélelni a tepsit. (Később rakok fel tepsi méretet is)
Fél órát kelesztjük őket. Közben előmelegítjük a sütőt alul felül sütésen 180 C fokra.
Ez idő alatt előkészítjük a húst.

Készül a hús
Fotón látható zsemlékhez csak a tészta mennyiség felét használtam
Vöröshagymát apróra vágjuk, majd kevés olajon megpároljuk. Ha már üveges, akkor rádobjuk a darált húst. Sózzuk, borsozzuk és rárakjuk a zúzott fokhagymát. Kevergetve megsütjük.
Amikor készen van belekeverjük a majonézt. Félrerakjuk, amíg a zsemlék el nem készülnek.
Zsemlék sütése
Ha letelt a 30 perc kelesztési idő lekenjük a zsemléket olvasztott vajjal.
Előmelegített sütőben kb 30 perc alatt világosabb barnára sütjük.
Ha megsültek a zsemlék hagyjuk őket kihűlni.
Kihűlés után az egészet egyben félbevágjuk ügyelve arra, hogy el ne váljanak egymástól a zsemlék.

Összeállítás
Az alsó felét belerakjuk egy hőálló tálba vagy tepsire és leterítjük szeletelt sajttal.

Sajt
Erre halmozzuk a megsült húst és a tetejére halmozzuk a reszelt sajtot.

A hús és a reszelt sajt is rákerül
Rárakjuk a tetejét, majd lekenjük ismét vajjal és megszórjuk szezámmaggal.
Így rakjuk vissza a 180 fokos sütőbe annyi időre, míg a sajtok megolvadnak.

Sütés után
Ha kissé meghűlt, akkor a zsemléket egymástól elválasztva fogyasztjuk.
receptek További receptek hagyományos kategóriában



receptek További receptek főétel kategóriában



