Mézeskalács (azonnal puha)
Hagyományos

Mézeskalács (azonnal puha)

Desszert
Belépés

Lépj be, vagy regisztrálj és mentsd el kedvenc receptjeidet gyűjteményeid közé.


Regisztráció

Nézd meg a regisztrációval járó előnyöket!

Regisztráció
Évek óta próbálgatom a mézeskalács recepteket. Most azt mondom eddig ez ízlik a legjobban, így leírom gyorsan mielőtt elfelejtem. A tészta nyers tojás mentes, így gyerekek nyersen is kóstolgathatják. A mézeskalács díszítés a legjobb közös móka lehet a gyerekekkel az adventi készülődés alatt.

Hozzávalók

Folyékony

  • 125 g méz
  • 200 g kristálycukor
    VAGY
    200 g porcukor
  • 1 csomag vaníliás cukor
  • 150 g sütőmargarin
  • 100 g tehéntej (2,8%)

Szilárd

  • 400 g búzafinomliszt (BL 55)
  • 100 g étkezési keményítő
  • 20 g holland kakaópor
  • 1 csomag sütőpor
  • 2 csapott tk szegfűszeg (őrölt)
  • 2 csapott tk fahéj (őrölt)
  • 1 csapott tk gyömbér (őrölt)

Íróka

  • 1 db (35 g) tojásfehérje
  • 140 g porcukor
  • 1 ek citromlé

A recept

A folyékony hozzávalókat egy edényben alacsony hőfokon összemelegítjük, amíg minden fel nem olvad és a cukor sem szemcsés már. Porcukorral dolgozva gyorsabb a folyamat.

A száraz hozzávalókat is összekeverjük.

Ha kicsit hűlt a folyékony keverék, akkor a szárazhoz öntjük és alaposan összekeverjük. 

Hideg helyre rakjuk, majd amint szobahőmérsékletűre hűlt már lehet is enyhén lisztezett pulton kb 0,5 cm vastagra nyújtani és szaggatni. A meleg tészta nagyon folyik!!!!!! Mindenképpen hűtsük le, különben formázhatatlan.

Csak a kézmeleg tésztával jó dolgozni, ha nem könnyen gyúrható vagy ragadós akkor vagy liszt vagy tej hozzáadásával javítsunk rajta!!!!

Tetszés szerinti mézeskalács kiszúró használatával formázzuk.

Előmelegített 180 fokos sütőben sütjük alul felül sütésen kb. 10-15 percig.

A figurák méretétől függ, hogy mennyi ideig kell sütni. Ha kihűlés után "szalonnás" a belseje, akkor kevés ideig sült, ha kemény, akkor túlsütöttük. 

Ha szeretnénk írókával díszítjük. Ehhez használhatunk eldobható habzsákot oly módon, hogy egy nagyon pici lyukat vágunk rajta vagy vehetünk díszítő tubust. Utóbbival a gyerekek nálam könnyebben díszítettek. A tojás fehérjébe beleszitáljuk a porcukrot, majd egy evőkanál citromlét rakunk hozzá. Így verjük robotgéppel addig, amíg szépen kifényesedik a mázunk. 

Mézeskalács (azonnal puha)

Gyerekek kedvence 

TIPP: Ez egy olyan tészta, amiben részben megmarad a sütipecsét mintája
TIPP: Ha házat szeretnénk készíteni belőle, akkor süssük tovább, hogy keményebb legyen (nagyobb elemnél 20 perc is kellhet). Ha azonnal enni szeretnénk, akkor ha felpuffadt ki is vehetjük így hűlés után azonnal puha lesz.

A mézeskalács ház ablakhoz ételfestékkel színezett izomaltot használtam.

Mézeskalács ház és templom építésnél érdemes előre díszíteni az elemeket és csak utána összeállítani a házat. Összeállítást végezhetjük az írókával. Arra figyeljünk, hogy száradásig támasszuk ki a ragasztott elemeket, különben eldőlnek a falak. A falak ha már stabilak, akkor tegyük rá a tetőt. Ezt is támasszuk ki egy saslikpálcika segítségével száradásig. Ha gyorsabban szeretnénk dolgozni, akkor olvasszunk egy fazékban kristálycukrot és azzal állítsuk össze a mézeskalács házikót. Ekkor nagyon ügyeljünk, hogy ne égessük meg a kezünket!

Mézeskalács (azonnal puha)

Mézeskalács templom

Ha szeretnétek ehhez hasonló csodás templomot készíteni töltsétek le a mézeskalács forma sablonomat IDE KATTINTVA

hírlevél Kálci receptjei a postafiókodban

Iratkozz fel hírlevelünkre, és első kézből értesülhetsz a legújabb receptjeimről, sütési tippekről és a megjelenő könyvekről! Ne hagyd ki az exkluzív ajánlatokat és különleges inspirációkat, amelyek segítenek még több finomságot varázsolni a konyhádba.