Medvehagymás felhő pogácsa
Lépj be, vagy regisztrálj és mentsd el kedvenc receptjeidet gyűjteményeid közé.
Nézd meg a regisztrációval járó előnyöket!
RegisztrációHozzávalók
85 db 4 cm-es pogácsához
- 65 dkg (650 g) búzafinomliszt (BL 55)
- 25 dkg (250 g) sütőmargarin VAGY 25 dkg (250 g) vaj
- 4 tk (20 g) só
- 25 g (fél kocka) friss élesztő VAGY egy zacskó (7 g) szárított élesztő
- 1 tk (5 g) kristálycukor
- 1 dl (100 g) tehéntej (2,8%)
- 1 db egész tojás (M-es)
- 165 g tejföl (20%)
- 10 dkg (100 g) reszelt trappista sajt
- 80-100 g medvehagyma
- kenéshez 1 db tojás (M-es)
A recept
A lisztet összemorzsoljuk a margarinnal és a sóval, belekeverjük a sajtot, majd a közepébe mélyedést készítünk és ide szórjuk a cukrot, rámorzsoljuk az élesztőt és ráöntjük a langyos tejet. Hagyjuk felfutni, majd belerakjuk a tejfölt és a tojást. Kidagasztjuk a tésztát. Nem baj, ha nem válik el az edény falától. Mivel zsíros tészta akkor is össze tudjuk szedni. Ne tegyünk bele több lisztet! Meleg helyen 30 percig kelesztjük.
Kinyújtjuk és megszórjuk 80-100 g apróra vágott medvehagymával. Ezután háromszor meghajtogatjuk a megkelt tésztát. A hajtogatások között 20 percig pihentetjük. Amikor készen van az utolsó hajtogatás is, kinyújtjuk ujjnyi vastagra. Kisméretű pogácsaszaggatóval kiszaggatjuk. Lásd a videón youtubeon a felhő pogácsánál.
Megkenjük tojássárgájával, majd megszórhatjuk apróra vágott tökmaggal (egyéb magvakkal) vagy reszelt sajttal. Ha szeretnénk a tetejét is megsózhatjuk nagyon finom lesz tőle.
Miután a tepsibe tettük szilikonos sütőpapírra a pogácsákat, még addig kelesztjük, amíg melegszik a sütő (kb. 15-20 perc)
Előmelegített sütőben 180 fokon kb. 15 perc alatt pirosra sütjük a felhő pogácsákat.