Mascarponés csokis pohárkrém
Hagyományos

Mascarponés csokis pohárkrém

Desszert
Belépés

Lépj be, vagy regisztrálj és mentsd el kedvenc receptjeidet gyűjteményeid közé.


Regisztráció

Nézd meg a regisztrációval járó előnyöket!

Regisztráció
Tálkában kínált pohárkrém Ez a pohárkrém recept most a véletlen szülötte. Igazából volt itthon egy mascarpone mai lejárati idővel, amit egy leárazáskor vettem és még nem használtam fel. Gondolkodtam, hogy mit csináljak belőle. Mivel volt maradék sárgabarackos csokis muffinom, így az adta a tésztát a mascarponés csokis pohárkrém desszertemhez. Mivel vmi öntetet is szerettem volna így megbolondítottam egy kis forró csokoládéval. Szerintem nagyon finom lett.

Hozzávalók

Tésztához

  • 9-10 dkg (1 tábla) étcsokoládé
  • 12 dkg (120 g) sütőmargarin
  • 3 tojás (M-es)
  • 15 dkg (150 g) kristálycukor
  • 3 ek (100 g) sárgabaracklekvár
  • 12 dkg (120 g) búzafinomliszt (BL 55)
  • 1 tk sütőpor
  • 1 ek holland kakaópor

Mascarpone krémhez

  • 250 g cukrászhab
  • kevés bourbon vaníliaőrlemény
    VAGY
    kevés vaníliakivonat
  • 250 g mascarpone krémsajt
  • 80 g porcukor

Csokiöntethez

  • 4 dl tehéntej (2,8%)
  • 90 g habtejszín
  • 60 g étcsokoládé
  • 30 g holland kakaópor
  • 15 g étkezési keményítő
  • 80 g kristálycukor
  • csipet

A recept

Tészta:

A csokit összeolvasztjuk a margarinnal és kihűtjük. Hozzáadjuk a lekvárt.

A tojást habosra keverjük a cukorral. Beleöntjük a csokoládét és a kakaós-sütőporos lisztet és alaposan összekeverjük. Sütőpapírral bélelt tepsiben kisütjük.

Előmelegített 180 fokos sütőben kb 20-25 perc alatt készre sütjük (tűpróba)

A kihűlt tésztát kis kockákra vágjuk vagy széttépkedjük apróbb darabokra.

Krém:

A cukrászhabot kemény habbá verjük, ezután a mascarponét a porcukorral és a vaníliával habosra keverjük.

A sajtkrémbe bátran belekeverjük a tejszínhab felét, majd a másik felét is, de azt már óvatosan csak beleforgatjuk.

Forrócsoki:

Egy lábasba kimérjük a tejet, és a tejszínt beletördeljük a csokoládét és elkezdjük melegíteni.

Míg a tej felforrósodik, egy kis tálkában összekeverjük a keményítőt és a kakaóport a cukorral és a sóval.

A keveréket óvatosan a forró csokoládés tejhez adagoljuk kanalanként, közben kézi habverővel folyamatosan keverjük, hogy csomómentes legyen.

Újra felforrósítjuk, és addig melegítjük, folyamatos keverés mellett, míg a keményítő szépen besűríti a csokoládénkat.

Időnként megkeverve megvárjuk amíg kihűl az öntetünk.

Összeállítás:

A krémet a tésztát és a csokiöntetet ízlés szerint poharakba rétegezve tálaljuk.

hírlevél Kálci receptjei a postafiókodban

Iratkozz fel hírlevelünkre, és első kézből értesülhetsz a legújabb receptjeimről, sütési tippekről és a megjelenő könyvekről! Ne hagyd ki az exkluzív ajánlatokat és különleges inspirációkat, amelyek segítenek még több finomságot varázsolni a konyhádba.