
Mascarpone krémes torta folyékony csokis karamellával
Lépj be, vagy regisztrálj és mentsd el kedvenc receptjeidet gyűjteményeid közé.
Nézd meg a regisztrációval járó előnyöket!
Regisztráció

Hozzávalók
Piskótához
-
8 tojás (M-es)
-
400 g kristálycukor
-
2 dl víz
-
250 g búzafinomliszt (BL 55)
-
1 csomag sütőpor
-
2 ek holland kakaópor
Mascarpone krémhez
-
250 g mascarpone krémsajt
-
80 g porcukor
-
250 g cukrászhab
-
ízlés szerint bourbon vaníliaőrleményVAGYízlés szerint vaníliakivonat
-
1 zacskó express zselatin fix
Csokis karamellkrém
-
125 g kristálycukor
-
250 g habtejszín
-
125 g étcsokoládé
-
100 g cukrászhab

A recept
Csokis karamellkrém
Először ezt készítjük el, hogy hűlni tudjon.
A kristálycukrot egy fazékban felolvasztjuk alacsony lángon és pirítjuk, amíg szép sárga színt nem kap.
Lehúzzuk a tűzről és beleöntjük a tejszínt. Addig keverhetjük, míg fel nem oldódik a karamell.
Ha feloldódott, akkor belerakjuk az étcsokit és felmelegítjük az egészet újra.
Hagyjuk kihűlni, majd hűtőbe rakjuk.
mascarpone krém
A cukrászhabot kemény habbá verjük.
Ezután a mascarponét a porcukorral és a vaníliával habosra keverjük. Belerakjuk a zselatint.
A sajtkrémbe bátran belekeverjük a tejszínhab felét, majd a másik felét is, de azt már óvatosan csak beleforgatjuk.
Ezt is alaposan lehűtjük.
Piskóta
Végül elkészítjük a piskótát. Én egy magas falú gáztepsiben csináltam.
A 8 tojás sárgáját a 400 g cukorral és a 2 dl langyos vízzel habosra verjük, úgy hogy a vizet csak apránként öntjük hozzá. Addig verjük, amíg a cukor el nem olvad.
Belekeverjük a sütőporos, kakaós lisztet.
A 8 tojásfehérjét is kemény habbá verjük és a keverékbe óvatosan belekeverjük.
A tepsi aljába szilikonos sütőpapírt terítünk. Ide öntjük a tésztát és egyenletesen elterítjük.
Kb 30 perc alatt 180 °C-on megsütjük (tűpróba).
Kihűlés után négy egyforma négyzetre vágjuk.
Összeállítás
A piskóta egyik lapját tányérra rakjuk.
Bekenjük a krém 1/3-ával. Csinálunk piskótából egy peremet és "bevakoljuk" krémmel.
Ide töltünk kb 200 g karamellás csokikrémet.

Összeállítjuk a tortát
Rárakjuk a következő piskótát, arra is rakunk 1/3ad mennyiségű krémet. Ismét csinálunk egy keretet és vakolunk. Ide is töltünk kb 200 g karamellás csokikrémet.

Kezdődhet a díszítés
Erre megint piskóta jön, majd a maradék krémmel körbekenjük a tortát.
Így összeállítva ha tudjuk a fagyasztóba berakjuk. Ez azért jó, mert hirtelen hül le a krém és nem engedi, hogy a csokis karamell kinyomja az oldalát a tortának.
Utána egy teljes éjszakára hűtőbe rakjuk, hogy a krémek jól visszahűljenek.
Másnap tejszínhabbal díszítjük, majd gyümölcsöt, magvakat rakunk rá ízlés szerint.
A kihűlt karamellás krémet kicsit megmelegíthetjük díszétési célból, de csak éppen annyira, hogy csurgatható legyen, mert ha túl forró megolvad a tejszínhabunk.
Az öntetből ízlés szerint csurgatunk a torta tetejére.

Szerintem gyönyörű :)
receptek További receptek hagyományos kategóriában



receptek További receptek torta kategóriában



