Máktorta
Lépj be, vagy regisztrálj és mentsd el kedvenc receptjeidet gyűjteményeid közé.
Nézd meg a regisztrációval járó előnyöket!
RegisztrációHozzávalók
Tészta
- 15 dkg (150 g) búzafinomliszt (BL 55)
- 5 dkg (50 g) porcukor
- 1 csomag vaníliás cukor
- fél csomag (6 g) sütőpor
- 12,5 dkg (125 g) sütőmargarin
- 1 dl (100 g) tehéntej (2,8%)
- 1 db tojás (M-es)
Mákos krém
- 20 dkg (200 g) mák (darált)
- 10 dkg (100 g) kristálycukor
- 6 dkg (60 g) búzadara (AD)
- 3 dl (300 g) tehéntej (2,8%)
Vanília puding
- 1 csomag vaníliaízű pudingpor
- 5 dl (500 g) tehéntej (2,8%)
- 8 dkg (80 g) kristálycukor
Túrós réteg
- 25 dkg (250 g) tehéntúró (félzsíros)
- 3 db tojás (M-es)
- 8 dkg (80 g) kristálycukor
- 1 késhegynyi sütőpor
A recept
A darált mákot, a cukorral, a búzadarával és a tejjel összeöntjük, és nagyon lassú tűzön melegítve összemelegítjük.
Megfőzzük a vanília pudingot.
Mindkettőt lehűtjük, majd összekeverjük őket.
A 3 tojás fehérjét a sütőporral kemény habbá verjük
3 tojás sárgáját habosra verünk 4 evőkanál cukorral, majd belekeverjük a túrót is.
Belekeverjük óvatos mozdulatokkal a túrós tojássárgájába a tojásfehérjét.
A kihűlt mákos pudingba keverünk a túrós keverékből 150 g-ot.
Egy 26 cm-es tortaforma alját sütőpapírral kibélelünk, majd az oldalát kikenjük margarinnal és lisztezzük.
Tészta hozzávalóit is összekeverjük, majd a tortaforma aljába simítjuk.
Erre kanalazzuk a mákos keveréket
Legvégül nagyon óvatosan rákanalazzuk a túrós hab maradékát úgy, hogy teljesen beborítsuk a mákos réteget
170 oC-on sütjük alul felül sütésen kb. 2-2,5 órán át. Mindenképpen tűpróbázzuk, mert a megsült torta mákos rétege nem ragad a beledugott pálcára! Mire megsül a teteje szépen bebarnul.
TELJESEN kihűlve szeleteljük
Porcukorral szórva tálaljuk
Kisült torta