Mákosguba torta
Hagyományos

Mákosguba torta

Desszert Torta
Belépés

Lépj be, vagy regisztrálj és mentsd el kedvenc receptjeidet gyűjteményeid közé.


Regisztráció

Nézd meg a regisztrációval járó előnyöket!

Regisztráció
Vannak klasszikus sütemények. Ilyen a mákosguba is. Nálunk a családban nem volt hagyomány karácsonykor mákosgubát enni, de gondoltam nem árt ha bevezetem nálunk is, mert imádjuk a mákot. Hagyományos formában nekem nem volt elég ünnepi, de neten elolvastam nagyon sok torta verzió receptjét és kidolgoztam egy saját mákosguba torta verziót én is.

Hozzávalók

"Tésztához" (18 cm-es tortaformába)

  • 250 g fonott kalács VAGY 250 g gubakifli
  • 300 ml tehéntej (2,8%)
  • 150 g cukrászhab
  • 50 g vaj
  • 2 tojássárgája
  • 2 zacskó (16 g) vaníliás cukor
  • 25 g kristálycukor
  • 50 g méz
  • 100 g mák (darált)
  • 1 sb citrom héja

Krémhez

  • 250 ml tehéntej (2,8%)
  • 2 tojássárgája
  • 25 g kristálycukor
  • 3 zacskó (24 g) vaníliás cukor
  • 1 csomag express zselatin fix
  • 200 g cukrászhab

A recept

"Tészta":

A fonottkalácsot  vagy gubakiflit felszeleteljük, majd kb 2 cm x 2 cm-es kockákra vágjuk. 

A tojásokat szétválasztjuk. (fehérjére nem lesz szükségünk)

A tejet a cukrászhabbal és a vajjal óvatosan felforraljuk, majd a forró keveréket kanalanként a tojássárgájához keverjük kézi habverővel, szépen lassan. Minden kanál forró keverék hozzáadása után alaposan keverjük el, mert ha túl gyorsan dolgozunk, akkor kicsapódhat a tojás.

Amikor már kb. 5 evőkanál keverékkel átmelegítettük a tojássárgáját, akkor a tejhez öntjük a sárgáját és kézi robotgép alacsony fokozatán keverve, alacsony lángon, lassan melegítjük, amíg picit be nem sűrűsödik a krém.

Belekeverjük a vaníliás cukrot, a cukrot, a mézet, a darált mákot és a reszelt citromhéjat is.

Az egészet a kaláccsal összekeverjük, majd a tortaformába öntjük és kicsit lenyomkodjuk.

180 fokon 30 perc alatt kisütjük. Teljesen kihűtjük az alapot.

Krém:

A tojásokat szétválasztjuk. (fehérjére nem lesz szükségünk)

A tejet felforraljuk, majd a forró tejet kanalanként a tojássárgájához keverjük kézi habverővel, szépen lassan. Minden kanál forró tej után alaposan keverjük el, mert ha túl gyorsan dolgozunk, akkor kicsapódhat a tojás. 

Amikor már kb. 5 evőkanál tejjel átmelegítettük a tojássárgáját, akkor a tejhez öntjük a keveréket és kézi robotgép alacsony fokozatán keverve, alacsony lángon, lassan melegítjük, amíg picit be nem sűrűsödik a krém. Teljesen kihűtjük.

Ha kihűlt, akkor belekeverjük a zselatin fixet. 

A cukrászhabot kemény habbá verjük, majd a krémhez keverjük óvatosan. 

Összeállítás:

Ráöntjük a tészta tetejére a krémet, majd a hűtőbe rakjuk dermedésig. Ez általában néhány óra, de jobb ha egy éjszakát hűtőben van.

Ha megdermedt, akkor levesszük a tortaformát róla és holland kakaóporral vagy szemes mákkal megszórjuk a tetejét díszítésként.

hírlevél Kálci receptjei a postafiókodban

Iratkozz fel hírlevelünkre, és első kézből értesülhetsz a legújabb receptjeimről, sütési tippekről és a megjelenő könyvekről! Ne hagyd ki az exkluzív ajánlatokat és különleges inspirációkat, amelyek segítenek még több finomságot varázsolni a konyhádba.