Mákosguba torta
Lépj be, vagy regisztrálj és mentsd el kedvenc receptjeidet gyűjteményeid közé.
Nézd meg a regisztrációval járó előnyöket!
RegisztrációHozzávalók
"Tésztához" (18 cm-es tortaformába)
- 250 g fonott kalács VAGY 250 g gubakifli
- 300 ml tehéntej (2,8%)
- 150 g cukrászhab
- 50 g vaj
- 2 tojássárgája
- 2 zacskó (16 g) vaníliás cukor
- 25 g kristálycukor
- 50 g méz
- 100 g mák (darált)
- 1 sb citrom héja
Krémhez
- 250 ml tehéntej (2,8%)
- 2 tojássárgája
- 25 g kristálycukor
- 3 zacskó (24 g) vaníliás cukor
- 1 csomag express zselatin fix
- 200 g cukrászhab
A recept
"Tészta":
A fonottkalácsot vagy gubakiflit felszeleteljük, majd kb 2 cm x 2 cm-es kockákra vágjuk.
A tojásokat szétválasztjuk. (fehérjére nem lesz szükségünk)
A tejet a cukrászhabbal és a vajjal óvatosan felforraljuk, majd a forró keveréket kanalanként a tojássárgájához keverjük kézi habverővel, szépen lassan. Minden kanál forró keverék hozzáadása után alaposan keverjük el, mert ha túl gyorsan dolgozunk, akkor kicsapódhat a tojás.
Amikor már kb. 5 evőkanál keverékkel átmelegítettük a tojássárgáját, akkor a tejhez öntjük a sárgáját és kézi robotgép alacsony fokozatán keverve, alacsony lángon, lassan melegítjük, amíg picit be nem sűrűsödik a krém.
Belekeverjük a vaníliás cukrot, a cukrot, a mézet, a darált mákot és a reszelt citromhéjat is.
Az egészet a kaláccsal összekeverjük, majd a tortaformába öntjük és kicsit lenyomkodjuk.
180 fokon 30 perc alatt kisütjük. Teljesen kihűtjük az alapot.
Krém:
A tojásokat szétválasztjuk. (fehérjére nem lesz szükségünk)
A tejet felforraljuk, majd a forró tejet kanalanként a tojássárgájához keverjük kézi habverővel, szépen lassan. Minden kanál forró tej után alaposan keverjük el, mert ha túl gyorsan dolgozunk, akkor kicsapódhat a tojás.
Amikor már kb. 5 evőkanál tejjel átmelegítettük a tojássárgáját, akkor a tejhez öntjük a keveréket és kézi robotgép alacsony fokozatán keverve, alacsony lángon, lassan melegítjük, amíg picit be nem sűrűsödik a krém. Teljesen kihűtjük.
Ha kihűlt, akkor belekeverjük a zselatin fixet.
A cukrászhabot kemény habbá verjük, majd a krémhez keverjük óvatosan.
Összeállítás:
Ráöntjük a tészta tetejére a krémet, majd a hűtőbe rakjuk dermedésig. Ez általában néhány óra, de jobb ha egy éjszakát hűtőben van.
Ha megdermedt, akkor levesszük a tortaformát róla és holland kakaóporral vagy szemes mákkal megszórjuk a tetejét díszítésként.