Mákos pötty
Hagyományos

Mákos pötty

Kelt tészta Édes
Belépés

Lépj be, vagy regisztrálj és mentsd el kedvenc receptjeidet gyűjteményeid közé.


Regisztráció

Nézd meg a regisztrációval járó előnyöket!

Regisztráció
Két klasszikus népi étel házasítása mindig izgalmas feladat. Ez esetben egy lengyel kelttésztát a PLETZLACH-ot és egy erdélyi kenyérrevalót a padlizsánkrémet álmodtam össze egy előétellé. A tészta édessége jól ellensúlyozza a padlizsánkrém pikáns ízét, a hagyma és a mák roppanóssága feldobja a lágy krém monotonitását.Így jön létre a mákos pötty fantázianévre hallgató kis előétel vagy vendégváró.

Hozzávalók

Pogácsák

  • 22,5 dkg (225 g) búzafinomliszt (BL 55)
  • 5 g só
  • 2 g kristálycukor
  • 12 g (negyed kocka) friss élesztő VAGY 3-4 g szárított élesztő
  • 125 g víz
  • 10 g napraforgóolaj

Padlizsánkrém

  • 120 g kisült padlizsán hús
  • 0,5 fej vöröshagyma
  • kevés napraforgóolaj
  • 1 gerezd fokhagyma
  • 1 csipet só
  • ízlés szerint feketebors (őrölt)
  • 30 g majonéz

Díszítés, egyebek

  • szóráshoz szemes mák
  • (bolti) pirított vöröshagyma
  • 1 egész tojás (M-es)

A recept

Pogácsák:

A lisztet összekeverjük a sóval és mélyedést készítünk a közepére.

Ide morzsoljuk az élesztőt, rászórjuk a cukrot, ráöntjük a langyos vizet és beleöntjük az olajat.

Kidagasztjuk úgy, hogy ne ragadjon a kezünkhöz a tészta.

40 percet kelesztjük a tésztát szobahőmérsékleten.

Kb 0,5 cm vastagra nyújtjuk a tésztát, majd egy kicsi pogácsaszaggatóval vagy felespohárral kiszaggatjuk.

Sütőpapíros tepsin kelesztjük a korongokat 15-20 percig

Megkenjük felvert egész tojással a tetejét

Előmelegítjük a sütőt 230 fokra úgy, hogy egy edényben vizet rakunk a sütő aljába

Kb 10-15 perc alatt barnára sütjük

Padlizsánkrém:

Félbevágjuk a padlizsánokat, bevagdossuk, olajjal lekenjük, sózzuk, borsozzuk

Egy tepsire rakjuk őket sorban

180 C fokon légkeverés nélkül kb 50 perc alatt átsütjük őket.

Amíg sül a padlizsán, a hagymát és a fokhagymát apróra vágjuk.

Kevés olajon a vöröshagymát megdinszteljük. Ha egy kicsit megpirult a fokhagymát is rádobjuk és lehúzzuk a tűzről.

Ha a padlizsánok megsültek, a belüket kikaparjuk.

Az összes hozzávalót egy botmixer segítségével pürésítjük.

Összeállítás:

A kisült „pogácsákra” habzsákkal padlizsánkrémet nyomunk, amit sült hagymával „díszítünk” végül szemes mákkal szórjuk.

hírlevél Kálci receptjei a postafiókodban

Iratkozz fel hírlevelünkre, és első kézből értesülhetsz a legújabb receptjeimről, sütési tippekről és a megjelenő könyvekről! Ne hagyd ki az exkluzív ajánlatokat és különleges inspirációkat, amelyek segítenek még több finomságot varázsolni a konyhádba.