Mákos pötty
Lépj be, vagy regisztrálj és mentsd el kedvenc receptjeidet gyűjteményeid közé.
Nézd meg a regisztrációval járó előnyöket!
RegisztrációHozzávalók
Pogácsák
- 22,5 dkg (225 g) búzafinomliszt (BL 55)
- 5 g só
- 2 g kristálycukor
- 12 g (negyed kocka) friss élesztő VAGY 3-4 g szárított élesztő
- 125 g víz
- 10 g napraforgóolaj
Padlizsánkrém
- 120 g kisült padlizsán hús
- 0,5 fej vöröshagyma
- kevés napraforgóolaj
- 1 gerezd fokhagyma
- 1 csipet só
- ízlés szerint feketebors (őrölt)
- 30 g majonéz
Díszítés, egyebek
- szóráshoz szemes mák
- (bolti) pirított vöröshagyma
- 1 egész tojás (M-es)
A recept
Pogácsák:
A lisztet összekeverjük a sóval és mélyedést készítünk a közepére.
Ide morzsoljuk az élesztőt, rászórjuk a cukrot, ráöntjük a langyos vizet és beleöntjük az olajat.
Kidagasztjuk úgy, hogy ne ragadjon a kezünkhöz a tészta.
40 percet kelesztjük a tésztát szobahőmérsékleten.
Kb 0,5 cm vastagra nyújtjuk a tésztát, majd egy kicsi pogácsaszaggatóval vagy felespohárral kiszaggatjuk.
Sütőpapíros tepsin kelesztjük a korongokat 15-20 percig
Megkenjük felvert egész tojással a tetejét
Előmelegítjük a sütőt 230 fokra úgy, hogy egy edényben vizet rakunk a sütő aljába
Kb 10-15 perc alatt barnára sütjük
Padlizsánkrém:
Félbevágjuk a padlizsánokat, bevagdossuk, olajjal lekenjük, sózzuk, borsozzuk
Egy tepsire rakjuk őket sorban
180 C fokon légkeverés nélkül kb 50 perc alatt átsütjük őket.
Amíg sül a padlizsán, a hagymát és a fokhagymát apróra vágjuk.
Kevés olajon a vöröshagymát megdinszteljük. Ha egy kicsit megpirult a fokhagymát is rádobjuk és lehúzzuk a tűzről.
Ha a padlizsánok megsültek, a belüket kikaparjuk.
Az összes hozzávalót egy botmixer segítségével pürésítjük.
Összeállítás:
A kisült „pogácsákra” habzsákkal padlizsánkrémet nyomunk, amit sült hagymával „díszítünk” végül szemes mákkal szórjuk.