Magvas graham péksütemény
Cukor- és finomlisztmentes

Magvas graham péksütemény

Kelt tészta
Belépés

Lépj be, vagy regisztrálj és mentsd el kedvenc receptjeidet gyűjteményeid közé.


Regisztráció

Nézd meg a regisztrációval járó előnyöket!

Regisztráció
A graham liszt nagyon hasonlít a teljes kiőrlésű liszthez mégsem az. A szemcsemérete is más és a búzaszem mellett a búza megtisztított héját, a korpát is beleőrölik egy különleges módon, így válik ez a liszt természetes módon rostban gazdaggá. A különleges őrléséből adódó a liszt és a korpa különböző szemcseméretének köszönhetően jótékony hatással van az emésztésre, elősegíti a lassabb szénhidrát felszívódást. Igazán finom, egészséges magvas graham péksütemény-t tudsz készíteni ezzel a recepttel. Lassú felszívódású szénhidrátokat tartalmaz így cukorbetegek, inzulinrezisztensek, terhességi diabéteszben szenvedők és diétázók is fogyaszthatják. Ha a tejet tejszín és víz keverékével helyettesítjük, akkor 100%-ban lassú felszívódású és a magvak zsírtalma tovább csökkenti a felszívódást!

Hozzávalók

  • 500 g graham búzaliszt
    VAGY
    500 g teljes kiörlésű búzaliszt (BTKL)
  • 10 dkg (100 g) búzasikér
  • 100 g mag pirítva
  • 2 tk (10 g)
  • 2,5 dl langyos tehéntej (2,8%)
  • 2,5 dl langyos víz
  • 25 g (fél kocka) friss élesztő
    VAGY
    1 csomag szárított élesztő
  • 30 g vaj
    VAGY
    30 g olvasztott sütőmargarin
  • forgatáshoz magvak

A recept

A magokat egy száraz serpenyőben 1-2 perc alatt megpirítjuk és kihűtjük. Tegyünk rá fedőt, mert a lenmag pattog! Én 25 g tökmag, 25 g napraforgómag, 25 g szezámmag, 25 g lenmag keverékét használom.

A lisztbe belekeverjük a sikért és a sót valamint a magvakat is. A közepébe mélyedést készítünk, ahova belemorzsoljuk az élesztőt és beleöntjük a langyos, vizes tejet. Belerakjuk a puha vajat. Az egészet összegyúrjuk és kidagasztjuk, hogy ne ragadjon az edény falához vagy a kezünkhöz. Ha úgy érezzük, akkor tegyünk bele még lisztet nyugodtan, mert a teljes kiőrlésű lisztek vízfelvétele nagyon eltérő lehet.

Dagasztás után 40 percet kelesztjük, 10 db-ba vágjuk.

Formázzuk meg tetszés szerint kiflinek, zsemlének vagy háromszögnek. Csak a fantáziánk szab határt.

Vízbe forgatjuk, hogy rá tudjanak ragadni a magok. A vizes péksütiket magvakba forgatjuk.

30-40 percig kelesztjük őket szilikonos sütőpapíros tepsin.

Vízzel spricceljük őket, majd 210 fokon sütjük gőztérben (A sütő aljába tetszünk vizet (a víz melegedjen együtt a sütővel így gőz keletkezik bent)

Kb 15-20 perc alatt szép pirosra sütjük őket. Amikor kivesszük adunk neki egy kis vizes spriccelést. Rácsra tesszük hűlni.

10 db-ra osztva a tejszínnel elkészítve 32 g CH-ot tartalmaz egy péksütemény.

11 db-ra osztjuk a tésztát, akkor 29 g CH/db.

12 db péksüteményt készítve 26 g CH/db.

hírlevél Kálci receptjei a postafiókodban

Iratkozz fel hírlevelünkre, és első kézből értesülhetsz a legújabb receptjeimről, sütési tippekről és a megjelenő könyvekről! Ne hagyd ki az exkluzív ajánlatokat és különleges inspirációkat, amelyek segítenek még több finomságot varázsolni a konyhádba.