
Magvas graham péksütemény
Lépj be, vagy regisztrálj és mentsd el kedvenc receptjeidet gyűjteményeid közé.
Nézd meg a regisztrációval járó előnyöket!
Regisztráció

Hozzávalók
A recept
A magokat egy száraz serpenyőben 1-2 perc alatt megpirítjuk és kihűtjük. Tegyünk rá fedőt, mert a lenmag pattog! Én 25 g tökmag, 25 g napraforgómag, 25 g szezámmag, 25 g lenmag keverékét használom.
A lisztbe belekeverjük a sikért és a sót valamint a magvakat is. A közepébe mélyedést készítünk, ahova belemorzsoljuk az élesztőt és beleöntjük a langyos, vizes tejet. Belerakjuk a puha vajat. Az egészet összegyúrjuk és kidagasztjuk, hogy ne ragadjon az edény falához vagy a kezünkhöz. Ha úgy érezzük, akkor tegyünk bele még lisztet nyugodtan, mert a teljes kiőrlésű lisztek vízfelvétele nagyon eltérő lehet.
Dagasztás után 40 percet kelesztjük, 10 db-ba vágjuk.
Formázzuk meg tetszés szerint kiflinek, zsemlének vagy háromszögnek. Csak a fantáziánk szab határt.
Vízbe forgatjuk, hogy rá tudjanak ragadni a magok. A vizes péksütiket magvakba forgatjuk.
30-40 percig kelesztjük őket szilikonos sütőpapíros tepsin.
Vízzel spricceljük őket, majd 210 fokon sütjük gőztérben (A sütő aljába tetszünk vizet (a víz melegedjen együtt a sütővel így gőz keletkezik bent)
Kb 15-20 perc alatt szép pirosra sütjük őket. Amikor kivesszük adunk neki egy kis vizes spriccelést. Rácsra tesszük hűlni.
10 db-ra osztva a tejszínnel elkészítve 32 g CH-ot tartalmaz egy péksütemény.
11 db-ra osztjuk a tésztát, akkor 29 g CH/db.
12 db péksüteményt készítve 26 g CH/db.
receptek További receptek cukor- és finomlisztmentes kategóriában



receptek További receptek kelt tészta kategóriában



