Magvas fehér háromszög
Hagyományos

Magvas fehér háromszög

Kelt tészta Zsemle
Belépés

Lépj be, vagy regisztrálj és mentsd el kedvenc receptjeidet gyűjteményeid közé.


Regisztráció

Nézd meg a regisztrációval járó előnyöket!

Regisztráció
Két receptem házasítása lett ez a péksütemény, ami nem más mint a magvas fehér háromszög. Nagyon ízlett a Magvas graham pékárú receptemmel elkészített finomság is, de gondoltam kipróbálnám fehér lisztes verzióban is. Ehhez mi mást is fogtam volna, mint a Békebeli ropogós kifli tésztáját. Remélem nem kell bizonygatnom, hogy nagyon finom lett.

Hozzávalók

  • 50 dkg (500 g) búzafinomliszt (BL 55)
  • 2 tk (10 g)
  • 2 dkg (20 g) friss élesztő
    VAGY
    1 zacskó szárított élesztő
  • 1 nagy ek (50 g) tejföl (20%)
  • 30 g puha vaj
  • 2 dl (200 g) tehéntej (2,8%)
  • 1 dl (100 g) víz
  • 25 g pirított szezámmag
  • 25 g pirított lenmag
  • 25 g pirított tökmag
  • 25 g pirított napraforgómag
  • forgatáshoz nem pirított magvak

A recept

A tejet és a vizet összeöntjük és elkeverjük benne a tejfölt, majd meglangyosítjuk annyira hogy kellemes meleg legyen, de ne forró.

A lisztbe belekeverjük a sót és a pirított magvakat (kihűtve) a közepébe mélyedést készítünk, ahova belemorzsoljuk az élesztőt és beleöntjük a langyos tejfölös keveréket.

Az egészet összegyúrjuk és valamennyire összedolgozzuk.

Ha már kicsit összeállt a tészta mehet bele a puha vaj, majd ezzel együtt kidagasztjuk a tésztát.

Dagasztás után 40-45 percet kelesztjük, ami után 10 db-ba vágjuk (kb 100 g/db), gombóccá formázzuk. 

10 percet pihentetjük a gombócokat. Ez azért kell, hogy könnyen formázhatóvá váljon.

Ezután megformázzuk háromszögnek őket, majd vízbe végül pedig nem pirított magokba forgatjuk.

Az alábbi videón jól látszik a formázás: (11:20 után kezdődik)

Szilikonos sütőpapírral bélelt tepsire rakjuk őket.

210 fokra előmelegítjük a sütőt alul felül sütésen. A sütő aljába tegyünk vizet (a víz melegedjen együtt a sütővel így gőz keletkezik bent)

Kb 30 percet kelesztjük a kész péksüteményeket.

Kb 15-20 perc alatt szép pirosra sütjük a háromszögeket.

Amikor kivesszük adunk nekik egy kis vizes spriccelést. hideg helyre tesszük hűlni.

hírlevél Kálci receptjei a postafiókodban

Iratkozz fel hírlevelünkre, és első kézből értesülhetsz a legújabb receptjeimről, sütési tippekről és a megjelenő könyvekről! Ne hagyd ki az exkluzív ajánlatokat és különleges inspirációkat, amelyek segítenek még több finomságot varázsolni a konyhádba.