Madre kovász készítése
Egészségtudatos Hagyományos

Madre kovász készítése

Kelt tészta
Belépés

Lépj be, vagy regisztrálj és mentsd el kedvenc receptjeidet gyűjteményeid közé.


Regisztráció

Nézd meg a regisztrációval járó előnyöket!

Regisztráció
Nagyon sokszor nekifutottam a kovászolásnak, de valahogy sose lett jó, sose ízlett a végeredmény. A FB csoportomban felmerült az igény, hogy milyen jó is lenne ha kovász-t nevelnénk együtt. Kicsit féltem, mert nekem se ment korábban, de gondoltam nem veszítek semmit és együtt biztos könnyebb.

Hozzávalók

Csak a következők kellenek:

  • 100 g rétesliszt (BFF 55)
  • 50 g langyos víz
  • 1 tk méz
  • 1 tk olívaolaj
  • 750 ml-es befőttesüveg
  • 2 db befőttesgumi

A recept

Sok utánakérdezés és olvasás után úgy láttam, hogy két kovász nevelési módszert fogok kipróbálni. A teljes kiőrlésűt és az 5 napos madre-t.

Őszintén bevallom, hogy a madre azonnal rabul ejtett, míg a teljes kiőrlésűvel nem bírtam megbarátkozni. Előbbi, amikor etettem mindig vaníliás illatával csábított el, utóbbinak meg volt egy savanykás illata, ami nem vonzott annyira, így a madre maradt meg nekem és nem bántam meg.

Amikor erőt érzünk magunkban ahhoz, hogy belevágjunk, akkor a fenti hozzávalókból egy REGGELEN tészta gombócot gyúrunk és a befőttes üveg aljába nyomkodjuk.

A tészta tetejének magasságába egy befőttes gumit húzunk, hogy lássuk azt, ha elkezd emelkedni/nőni. Berakjuk a mikróba vagy más zárt helyre, hogy egyenletes 25-28 fokon legyen.

Türelmesen várunk, hogy történjen valami. Ezért is fontos, hogy az első napokban otthon legyünk és figyeljük.

MÁSODIK NAP REGGEL megetetjük a kovászt. Nem baj ha nem mozdult.

ETETÉS: Ami a befőttesüvegben van, abból kiveszünk 100 g-ot és összegyúrjuk 100 g rétesliszttel és 50 g langyos vízzel. A gombócot egy tiszta befőttesüvegbe rakjuk. A maradékot KIDOBJUK. Felesleges eltenni, mert még használni úgysem tudjuk. Ne sajnáljuk a felesleget!!!

De ha szeretnénk, akkos süssünk belőle egészséges KOVÁSZ CHIPSET. Kattintsatok ide a receptért.

MÁSODIK NAP ESTE ismét megetetjük.

HARMADIK NAP REGGEL nem etetünk, hagyjuk dolgozni. Figyeljük napközben, hogy nő-e még. Mindig húzzuk feljebb a befőttes gumit az üvegen, amíg nő a kovászunk.

Amikor azt látjuk, hogy nem mozdul felfelé, akkor megint etethetünk, nem kell megvárni az estét. Ha estig nem etettük, akkor mindenképpen adjunk neki éjszakára!

Ezentúl mindig akkor etessük meg, ha már nem nő tovább, de akkor mindenképpen, ha a tetején a púposodás „beesik”. Ez lehet, hogy naponta többször bekövetkezik.

Ha letelt az 5 nap és a kovászunk hamar (maximum 5-6 óra) „kitölti” a befőttesüveget, akkor megpróbálhatunk vele sütni, de minél erősebbé válik annál alkalmasabb sütésre. Az erős kovász néhány óra alatt háromszorozza a térfogatát.

250 g erős kovász néhány óra alatt „kitölti” a 7 dl-es befőttesüveget.

Ha úgy érezzük a kovászunk elég erős és nem szeretnénk minden nap etetni, de nem is sütünk vele napi szinten, akkor a „megnőtt” kovászt betehetjük a hűtőbe, de azért heti egyszer etessük meg mindenképpen.


Kovászos kenyér receptem ITT elérhető

hírlevél Kálci receptjei a postafiókodban

Iratkozz fel hírlevelünkre, és első kézből értesülhetsz a legújabb receptjeimről, sütési tippekről és a megjelenő könyvekről! Ne hagyd ki az exkluzív ajánlatokat és különleges inspirációkat, amelyek segítenek még több finomságot varázsolni a konyhádba.