Leves cipó, ragu- vagy krémleveshez
Hagyományos

Leves cipó, ragu- vagy krémleveshez

Kelt tészta
Belépés

Lépj be, vagy regisztrálj és mentsd el kedvenc receptjeidet gyűjteményeid közé.


Regisztráció

Nézd meg a regisztrációval járó előnyöket!

Regisztráció
Többször kerestem egy olyan receptet, ami egyszerűen csak élesztős és lehet vele olyan jó kis igazi nagybetűs CIPÓT sütni, amiben levest lehet tálalni. Hát addig kerestem és mérgelődtem, amíg megcsináltam magam a leves cipó receptet. Remélem örömet okoz másnak is, nem csak a családomnak és a vendégeimnek.

Hozzávalók

  • 65 dkg (650 g) búzafinomliszt (BL 55)
  • 2 tk (10 g)
  • 2,5 dkg (fél kocka) friss élesztő
    VAGY
    6 g szárított élesztő
  • 3,5 dl (350 g) víz
  • 30 g napraforgóolaj

A recept

Belemérjük egy edénybe a lisztet, majd belekeverjük a sót
Belemorzsoljuk az élesztőt a liszt közepébe és erre ráöntjük a langyos vizet.
Belemérjük az olajat is. 
Kidagasztjuk a tésztát, hogy ne ragadjon a kezünkhöz vagy a dagasztótálhoz
Letakarjuk egy tiszta konyharuhával és hagyjuk kelni 20 percet, ekkor kicsit átgyúrjuk, és megint hagyjuk 20 percig kelni, így összesen 40 percet kel a tésztánk.

Amikor letelt az idő, akkor kiborítjuk a pultra és felvágjuk, annyi darabra, ahány cipót szeretnénk belőle. 

Ha felnőtteknek szánjátok, akkor azt ajánlom, hogy 5 felé osszátok a teljes tészta mennyiségét (220 g/ cipó)

TIPP: 

3 db 250 g-osat szoktam készíteni és 2 db 175 g-osat

  • 250 g-os tésztából akkora cipó lesz, amibe kb. 3 dl leves fér (felnőtt adag)
  • 175 g-os tésztából pedig akkora, amibe kb. 2 dl 

7 db-ra osztva (155 g-os tészta) már csak akkora lesz, amibe 1 merőkanálnyi leves fér. 
Többször kell bele szedni levest.

Cipóvá formázzuk, szilikonos sütőpapírra rakjuk és kelni hagyjuk őket kb. 45 percet.

Közben bemelegítjük a sütőt 200 fokra alul felül sütésen. 

Kivételesen most ne legyen bent víz a sütőben, mert vastag kérget szeretnénk a cipónak.

Lespricceljük vízzel őket.

Ezután mehet a sütőbe sülni kb fél órára. De inkább azt írom, hogy addig, amíg alaposan meg nem pirul

Kivesszük, majd átrakjuk egy rácsra hűlni

Ha kihűlt levágjuk a tetejét és a közepét kikaparjuk.

Ide tálaljuk a levest és visszatesszük a tetejét.

TIPP:
Ha óvatosan vesszük ki a közepét, akkor héj nélküli zsemleként használható. 

Ha nem sikerül, akkor ajánlom a fasírt készítését második fogásnak.

Ajánlott levesek: Hagymakrémleves, Tárkonyos csirkeraguleves

Leves cipó, ragu- vagy krémleveshez

Kész is a cipónk

hírlevél Kálci receptjei a postafiókodban

Iratkozz fel hírlevelünkre, és első kézből értesülhetsz a legújabb receptjeimről, sütési tippekről és a megjelenő könyvekről! Ne hagyd ki az exkluzív ajánlatokat és különleges inspirációkat, amelyek segítenek még több finomságot varázsolni a konyhádba.