
Leves cipó, ragu- vagy krémleveshez
Lépj be, vagy regisztrálj és mentsd el kedvenc receptjeidet gyűjteményeid közé.
Nézd meg a regisztrációval járó előnyöket!
Regisztráció

A recept
Belemérjük egy edénybe a lisztet, majd belekeverjük a sót
Belemorzsoljuk az élesztőt a liszt közepébe és erre ráöntjük a langyos vizet.
Belemérjük az olajat is.
Kidagasztjuk a tésztát, hogy ne ragadjon a kezünkhöz vagy a dagasztótálhoz
Letakarjuk egy tiszta konyharuhával és hagyjuk kelni 20 percet, ekkor kicsit átgyúrjuk, és megint hagyjuk 20 percig kelni, így összesen 40 percet kel a tésztánk.
Amikor letelt az idő, akkor kiborítjuk a pultra és felvágjuk, annyi darabra, ahány cipót szeretnénk belőle.
Ha felnőtteknek szánjátok, akkor azt ajánlom, hogy 5 felé osszátok a teljes tészta mennyiségét (220 g/ cipó)
TIPP:
3 db 250 g-osat szoktam készíteni és 2 db 175 g-osat
- 250 g-os tésztából akkora cipó lesz, amibe kb. 3 dl leves fér (felnőtt adag)
- 175 g-os tésztából pedig akkora, amibe kb. 2 dl
7 db-ra osztva (155 g-os tészta) már csak akkora lesz, amibe 1 merőkanálnyi leves fér.
Többször kell bele szedni levest.
Cipóvá formázzuk, szilikonos sütőpapírra rakjuk és kelni hagyjuk őket kb. 45 percet.
Közben bemelegítjük a sütőt 200 fokra alul felül sütésen.
Kivételesen most ne legyen bent víz a sütőben, mert vastag kérget szeretnénk a cipónak.
Lespricceljük vízzel őket.
Ezután mehet a sütőbe sülni kb fél órára. De inkább azt írom, hogy addig, amíg alaposan meg nem pirul
Kivesszük, majd átrakjuk egy rácsra hűlni
Ha kihűlt levágjuk a tetejét és a közepét kikaparjuk.
Ide tálaljuk a levest és visszatesszük a tetejét.
TIPP:
Ha óvatosan vesszük ki a közepét, akkor héj nélküli zsemleként használható.
Ha nem sikerül, akkor ajánlom a fasírt készítését második fogásnak.
Ajánlott levesek: Hagymakrémleves, Tárkonyos csirkeraguleves

Kész is a cipónk
receptek További receptek hagyományos kategóriában



receptek További receptek kelt tészta kategóriában



