Kürtőskalács tölcsér csokipudinggal töltve
Hagyományos

Kürtőskalács tölcsér csokipudinggal töltve

Kelt tészta Édes
Belépés

Lépj be, vagy regisztrálj és mentsd el kedvenc receptjeidet gyűjteményeid közé.


Regisztráció

Nézd meg a regisztrációval járó előnyöket!

Regisztráció
Múlt héten beugrottam egy ilyen 100 Ft-os jellegű boltba és egy csomag habroló csővel távoztam. Persze amért mentem azt nem kaptam. Azóta kavarognak bennem recept ötletek folyamatosan. Az egyik ötletem a kürtőskalács tölcsér csokipudinggal töltve. kíváncsian vártam a fogadtatást, meg persze a kóstolást is. Gyerekek izgatottan várták mi sül ki belőle. Jelentem felülmúlta a várakozásaimat. Rettenetesen finom és viszonylag gyorsan készen is van. Szerintem nem bíbelődtem többet vele egy óránál. Aki hagyományos KÜRTŐSKALÁCSra vágyik az nézze meg a sörösdobozon, sütőben sült receptemet. Akinek nincs sörösdoboza se habroló csöve ők süssenek MINI KÜRTŐSKALÁCS KIFLIt

Hozzávalók

Tésztához (12 db-hoz)

  • 300 g búzafinomliszt (BL 55)
  • egy csipet
  • 1 ek (20 g) kristálycukor
  • 12 g (negyed kocka) friss élesztő
    VAGY
    fél zacskó szárított élesztő
  • 150 ml tehéntej (2,8%)
  • 1 egész tojás (M-es)
  • 50 g puha vaj
    VAGY
    50 g puha sütőmargarin

Csokipudinghoz

  • 4 dl tehéntej (2,8%)
  • 100 g habtejszín
  • 60 g étcsokoládé
  • 30 g holland kakaópor
  • 30 g étkezési keményítő
  • 10 dkg (100 g) kristálycukor
  • csipet

VAGY

  • egy zacskó csokoládé puding
  • 5 dl tehéntej (2,8%)
  • 3-5 ek kristálycukor

Egyebek

  • forgatáshoz kristálycukor
  • 1 tk (100 g cukorba) fahéj (őrölt)
  • 12 db habroló cső
  • 1 habkinyomó zsák

A recept

Elkészítjük a tésztát:

Kimérjük egy tálba a lisztet, beleszórjuk a sót és egy mélyedést készítünk a közepére. Ide szórjuk a cukrot rámorzsoljuk az élesztőt és ráöntjük a kellemes kéz meleg tejet. Ha az élesztő felfutott hozzáadjuk a tojást és a margarint, majd a tésztát kidagasztjuk.

Ha kész, meglocsoljuk a tetejét olajjal, és olajjal kikent edényben kelesztjük szobahőmérsékleten 30 percig.

Amíg kel a tészta elkészítjük a pudingot. 

Ezt persze elkészíthetjük porból, de sokkal finomabb a házi.

Egy lábasba kimérjük a tejet, és a tejszínt beletördeljük a csokoládét és elkezdjük melegíteni.

Míg a tej felforrósodik, egy kis tálkában összekeverjük a keményítőt és a kakaóport a cukorral és a sóval.

A keveréket óvatosan a forró csokoládés tejhez adagoljuk kanalanként, közben kézi habverővel folyamatosan keverjük, hogy csomómentes legyen.

Újra felforrósítjuk, és addig melegítjük, folyamatos keverés mellett, míg a keményítő szépen besűríti a csokipudingot.

Elkészítjük a mini kürtőskalácsokat:

A megkelt tésztát pultra borítjuk és 12 db kb. 50 g-os adagokra osztjuk.

A tészta adagokat egyesével kb. 25 cm hosszú rúddá nyújtjuk.

Egyesével a habroló cső tetejétől lefelé haladva rátekerjük. 

Kürtőskalács tölcsér csokipudinggal töltve

Rátekerjük a tésztát a csőre

Fontos, hogy picit mindig rátekerjünk az előző tészta sávra a következőt, hogy ne legyen rés a kalácson.

Ha feltekertük, akkor az asztalon megsodorjuk, hogy a tészta egyenletesen fedje a habroló csövet. Ha nem nyomjuk ilyenkor rá, akkor előfordulhat, hogy letekeredik sütés közben.

TIPP: Ha a habroló cső tetején lévő lyukat is befedi a tészta, akkor könnyebben tölthető.

Vastagon fahéjas kristálycukorba forgatjuk a mini kürtőskalácsainkat. 

Tepsibe állítjuk őket sorban. Maximum 10 percig kelesztjük őket a feltekerés után.

Kürtőskalács tölcsér csokipudinggal töltve

Sütés előtt

200 fokra (alul felül sütés) előmelegített sütőbe toljuk és kb 10-15 perc alatt pirulásig sütjük. Légkeverés esetén 180 fokon süssük.

Ha megsült a kalács, néhány percre hagyjuk hűlni, majd óvatosan csúsztassuk le a habroló csövekről.

Betöltés:

A kihűlt csokipudingot habzsákba töltjük. A mini kürtőskalácsot a kezünkbe fogjuk (a keskenyebb végén lévő lyukat befogjuk) és a habzsák segítségével (a kalács szélesebbik végébe dugva) megtöltjük.

Előfordulhat, hogy kifolyik a puding a kis kürtőskalácsunkból, de ez nem változtat az élvezeti értékén.

TIPP: Természetesen mással is tölthetjük. Tejszínhabbal, vagy akár fagylalttal is biztosan nagyon finom és nagy sikert fog aratni.

hírlevél Kálci receptjei a postafiókodban

Iratkozz fel hírlevelünkre, és első kézből értesülhetsz a legújabb receptjeimről, sütési tippekről és a megjelenő könyvekről! Ne hagyd ki az exkluzív ajánlatokat és különleges inspirációkat, amelyek segítenek még több finomságot varázsolni a konyhádba.