
Kürtőskalács tölcsér csokipudinggal töltve
Lépj be, vagy regisztrálj és mentsd el kedvenc receptjeidet gyűjteményeid közé.
Nézd meg a regisztrációval járó előnyöket!
Regisztráció

Hozzávalók
Tésztához (12 db-hoz)
-
300 g búzafinomliszt (BL 55)
-
egy csipet só
-
1 ek (20 g) kristálycukor
-
12 g (negyed kocka) friss élesztőVAGYfél zacskó szárított élesztő
-
150 ml tehéntej (2,8%)
-
1 egész tojás (M-es)
-
50 g puha vajVAGY50 g puha sütőmargarin
Csokipudinghoz
-
4 dl tehéntej (2,8%)
-
100 g habtejszín
-
60 g étcsokoládé
-
30 g holland kakaópor
-
30 g étkezési keményítő
-
10 dkg (100 g) kristálycukor
-
csipet só
VAGY
-
egy zacskó csokoládé puding
-
5 dl tehéntej (2,8%)
-
3-5 ek kristálycukor
Egyebek
-
forgatáshoz kristálycukor
-
1 tk (100 g cukorba) fahéj (őrölt)
-
12 db habroló cső
-
1 habkinyomó zsák

A recept
Elkészítjük a tésztát:
Kimérjük egy tálba a lisztet, beleszórjuk a sót és egy mélyedést készítünk a közepére. Ide szórjuk a cukrot rámorzsoljuk az élesztőt és ráöntjük a kellemes kéz meleg tejet. Ha az élesztő felfutott hozzáadjuk a tojást és a margarint, majd a tésztát kidagasztjuk.
Ha kész, meglocsoljuk a tetejét olajjal, és olajjal kikent edényben kelesztjük szobahőmérsékleten 30 percig.
Amíg kel a tészta elkészítjük a pudingot.
Ezt persze elkészíthetjük porból, de sokkal finomabb a házi.
Egy lábasba kimérjük a tejet, és a tejszínt beletördeljük a csokoládét és elkezdjük melegíteni.
Míg a tej felforrósodik, egy kis tálkában összekeverjük a keményítőt és a kakaóport a cukorral és a sóval.
A keveréket óvatosan a forró csokoládés tejhez adagoljuk kanalanként, közben kézi habverővel folyamatosan keverjük, hogy csomómentes legyen.
Újra felforrósítjuk, és addig melegítjük, folyamatos keverés mellett, míg a keményítő szépen besűríti a csokipudingot.
Elkészítjük a mini kürtőskalácsokat:
A megkelt tésztát pultra borítjuk és 12 db kb. 50 g-os adagokra osztjuk.
A tészta adagokat egyesével kb. 25 cm hosszú rúddá nyújtjuk.
Egyesével a habroló cső tetejétől lefelé haladva rátekerjük.

Rátekerjük a tésztát a csőre
Fontos, hogy picit mindig rátekerjünk az előző tészta sávra a következőt, hogy ne legyen rés a kalácson.
Ha feltekertük, akkor az asztalon megsodorjuk, hogy a tészta egyenletesen fedje a habroló csövet. Ha nem nyomjuk ilyenkor rá, akkor előfordulhat, hogy letekeredik sütés közben.
Vastagon fahéjas kristálycukorba forgatjuk a mini kürtőskalácsainkat.
Tepsibe állítjuk őket sorban. Maximum 10 percig kelesztjük őket a feltekerés után.

Sütés előtt
200 fokra (alul felül sütés) előmelegített sütőbe toljuk és kb 10-15 perc alatt pirulásig sütjük. Légkeverés esetén 180 fokon süssük.
Ha megsült a kalács, néhány percre hagyjuk hűlni, majd óvatosan csúsztassuk le a habroló csövekről.
Betöltés:
A kihűlt csokipudingot habzsákba töltjük. A mini kürtőskalácsot a kezünkbe fogjuk (a keskenyebb végén lévő lyukat befogjuk) és a habzsák segítségével (a kalács szélesebbik végébe dugva) megtöltjük.
Előfordulhat, hogy kifolyik a puding a kis kürtőskalácsunkból, de ez nem változtat az élvezeti értékén.
receptek További receptek hagyományos kategóriában



receptek További receptek Édes kategóriában



