
Krémsajttal töltött fokhagymás zsemle
Lépj be, vagy regisztrálj és mentsd el kedvenc receptjeidet gyűjteményeid közé.
Nézd meg a regisztrációval járó előnyöket!
Regisztráció

Hozzávalók
Tésztához (4 db zsemle)
-
25 dkg (250 g) búzafinomliszt (BL 55)
-
1 tk (5 g) só
-
1 lapos ek (15 g) kristálycukor
-
12 g (negyed kocka) friss élesztőVAGYfél csomag (kb 4 g) szárított élesztő
-
125 ml (125 g) tehéntej (2,8%)
-
1 egész tojás (M-es)
-
20 g vajVAGY20 g sütőmargarin
-
kenéshez 1 ek víz+1 tojás (M-es)
Sajtkrémhez
-
250 g mascarpone krémsajt
-
30 ml habtejszín
-
2 lapos ek (30 g) kristálycukor
-
1 tk (5 g) só
Fokhagymás vaj
-
80 g vaj
-
1-2 gerezd fokhagyma
-
15 g mézVAGY1 ek kristálycukor

A recept
Először a zsemléket készítjük el
A lisztet összekeverjük a sóval és mélyedést készítünk a közepében. Ide morzsoljuk az élesztőt, rászórjuk a cukrot, ráöntjük a langyos tejet, beleöntjük az olvasztott vajat, majd beleütünk egy egész tojást.
Kidagasztjuk, hogy ne ragadjon a kezünkhöz a tészta, majd egy órát kelesztjük.
Amíg kel a tészta elkészítjük a krémet és a fokhagymás vajat
Krémhez a mascarponét a tejszínnel, a cukorral és a sóval habosra keverjük robotgéppel.
A fokhagymás vajhoz megolvasztjuk a vajat, majd belekeverjük az apróra vágott (reszelt vagy zúzott) fokhagymát és a mézet.
Ha letelt az egy óra kelesztés
A tésztát 4 egyenlő részre vágjuk és megformázzuk zsemlének.
Szilikonos sütőpapíros tepsire rakjuk őket és újabb 30 percig kelesztjük.
Amíg kelnek előmelegítjük a sütőt alul-felül sütésen 180 fokra úgy, hogy egy hőálló edényben vizet rakunk a sütő aljába.
Ha megkeltek, akkor lekenjük őket a felvert vizes tojással.
20 perc alatt szép pirosra sütjük őket.
Ha kihűltek a zsemlék
Bevágjuk őket 3 vágással úgy, hogy nem vágjuk át az alját, de a teteje 6 db-ra váljon szét.

Bevágva
A résekbe beletöltjük a krémet, majd egy hőálló tepsibe rakjuk a megtöltött zsemléket.
Ha mindegyik a tepsin van, akkor lekenjük őket a fokhagymás vajjal.

Lekenve
Ezután visszarakjuk a 160 fokra előmelegített sütőbe 10-15 percre.

Kész is ;) Jó étvágyat hozzá!
receptek További receptek hagyományos kategóriában



receptek További receptek zsemle kategóriában



