Krémsajttal töltött fokhagymás zsemle
Hagyományos

Krémsajttal töltött fokhagymás zsemle

Kelt tészta Zsemle
Belépés

Lépj be, vagy regisztrálj és mentsd el kedvenc receptjeidet gyűjteményeid közé.


Regisztráció

Nézd meg a regisztrációval járó előnyöket!

Regisztráció
Interneten valami mást keresve bukkantam rá erre a koreai receptre, ami egyből megmozgatta a fantáziámat. Kicsit sósabbra alakítottam, mint az eredeti recept. Isteni finom édeskésen krémes fokhagymás zsemle lett a végeredmény. Magában fogyasztva is rendkívül laktató étel, de el tudom képzelni bármilyen húsétel mellé köretnek, amihez illik a fokhagyma és a kenyér. Maga a zsemle tökéletes édeskés hamburgerzsemle. Próbáljátok ki.

Hozzávalók

Tésztához (4 db zsemle)

  • 25 dkg (250 g) búzafinomliszt (BL 55)
  • 1 tk (5 g)
  • 1 lapos ek (15 g) kristálycukor
  • 12 g (negyed kocka) friss élesztő
    VAGY
    fél csomag (kb 4 g) szárított élesztő
  • 125 ml (125 g) tehéntej (2,8%)
  • 1 egész tojás (M-es)
  • 20 g vaj
    VAGY
    20 g sütőmargarin
  • kenéshez 1 ek víz+1 tojás (M-es)

Sajtkrémhez

  • 250 g mascarpone krémsajt
  • 30 ml habtejszín
  • 2 lapos ek (30 g) kristálycukor
  • 1 tk (5 g)

Fokhagymás vaj

  • 80 g vaj
  • 1-2 gerezd fokhagyma
  • 15 g méz
    VAGY
    1 ek kristálycukor

A recept

Először a zsemléket készítjük el

A lisztet összekeverjük a sóval és mélyedést készítünk a közepében. Ide morzsoljuk az élesztőt, rászórjuk a cukrot, ráöntjük a langyos tejet, beleöntjük az olvasztott vajat, majd beleütünk egy egész tojást.

Kidagasztjuk, hogy ne ragadjon a kezünkhöz a tészta, majd egy órát kelesztjük.

Amíg kel a tészta elkészítjük a krémet és a fokhagymás vajat

Krémhez a mascarponét a tejszínnel, a cukorral és a sóval habosra keverjük robotgéppel.

A fokhagymás vajhoz megolvasztjuk a vajat, majd belekeverjük az apróra vágott (reszelt vagy zúzott) fokhagymát és a mézet.

Ha letelt az egy óra kelesztés

A tésztát 4 egyenlő részre vágjuk és megformázzuk zsemlének.

Szilikonos sütőpapíros tepsire rakjuk őket és újabb 30 percig kelesztjük.

Amíg kelnek előmelegítjük a sütőt alul-felül sütésen 180 fokra úgy, hogy egy hőálló edényben vizet rakunk a sütő aljába.

Ha megkeltek, akkor lekenjük őket a felvert vizes tojással.

20 perc alatt szép pirosra sütjük őket.

Ha kihűltek a zsemlék

Bevágjuk őket 3 vágással úgy, hogy nem vágjuk át az alját, de a teteje 6 db-ra váljon szét.

Krémsajttal töltött fokhagymás zsemle

Bevágva

A résekbe beletöltjük a krémet, majd egy hőálló tepsibe rakjuk a megtöltött zsemléket.

Ha mindegyik a tepsin van, akkor lekenjük őket a fokhagymás vajjal.

Krémsajttal töltött fokhagymás zsemle

Lekenve

Ezután visszarakjuk a 160 fokra előmelegített sütőbe 10-15 percre.

Krémsajttal töltött fokhagymás zsemle

Kész is ;) Jó étvágyat hozzá!

hírlevél Kálci receptjei a postafiókodban

Iratkozz fel hírlevelünkre, és első kézből értesülhetsz a legújabb receptjeimről, sütési tippekről és a megjelenő könyvekről! Ne hagyd ki az exkluzív ajánlatokat és különleges inspirációkat, amelyek segítenek még több finomságot varázsolni a konyhádba.